2024. je godina molitve, evo 4 savjeta kako je živjeti

Kako molitvu možemo učiniti centralnom u svom životu? Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u izgradnji dosljedne navike molitve u novoj godini, piše Aleteia.

Početkom studenog papa Franjo najavio je da će 2024. godina, kao priprema za jubilej 2025., biti posvećena molitvi za katolike diljem svijeta.

“Želio sam da iduća godina, kao priprema za jubilej 2025., bude posve posvećena molitvi”, rekao je.

Praktično govoreći, kako možemo živjeti ovaj poziv da molitva bude središnji dio našeg života? Evo nekoliko načina na koje možemo izgraditi dosljednu naviku molitve u novoj godini.

1. Novu naviku vežite za već postojeću

Popularna taktika za izgradnju nove navike je “zakačiti” je na postojeću naviku.

Ako svako jutro popijete šalicu kave, mogli biste napraviti plan da molite dok ispijate jutarnju kavu.

Idete li svaki dan nakon posla u teretanu? Putovanje tamo, ili neko mirno vrijeme dok se istežete i hladite, može biti prilika za molitvu nekoliko minuta.

Povezivanje vremena za molitvu s postojećom navikom može vam pomoći da izgradite ovu novu dobru naviku.

2. Iskoristite “izgubljeno” vrijeme

Jedan dobar način za bolje upravljanje svojim vremenom je iskoristiti “uzalud izgubljeno” vrijeme. Na primjer, možete slušati molitveno razmatranje dok praznite perilicu posuđa ili slušati duhovnu audioknjigu ili moliti krunicu dok putujete autom.

Možemo tražiti prilike da inače “uzalud izgubljeno” vrijeme pretvorimo u trenutak povezanosti s Bogom.

3. Stavite molitvu u svoj kalendar

Ne možemo samo stisnuti svoj molitveni život na marginu. Moglo bi nam pomoći da rasporedimo vrijeme za molitvu u našim kalendarima ili planerim. Čak i samo 10 minuta molitve ujutro čini ogromnu razliku, donoseći Božji mir i radost u naše živote tako da možemo osjećati učinke cijeli dan.

4. Poslužite se tehnologijom

Neće svatko smatrati da je tehnologija korisna za molitvu, stoga, naravno, učinite ono što je najbolje za vas. Mnogima odgovara slušati molitvena razmišljanja na različitim aplikacijama (npr. Hallow), kao i moliti krunicu s aplikacijom i slušati audioknjige duhovnog sadržaja na svom telefonu.

Čak i ako ne volite raditi ništa od toga, možda će vam biti od pomoći postaviti mjerač vremena ili podsjetnik za molitvu. Ako vam to ima smisla, postoji mnogo izvrsnih tehničkih izvora za poboljšanje vašeg molitvenog života.