Hrvatska u finalu svjetskog nogometnog prvenstva!

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju još samo jedan korak dijeli od naslova svjetskog prvaka! Novim preokretom naši su nogometaši u produžetku pobijedili Englesku s 2:1 (0:1, 1:1), a strijelac pobjedničkog pogotka bio je Mario Mandžukić u 109. minuti.

Englesku je u vodstvo doveo Trippier već u petoj minuti, ali pogocima Ivana Perišića u 68. minuti i Marija Mandžukića u 109. minuti na Perišićevu asistenciju, Hrvatska se probila u nedjeljno finale u kojem će se protiv Francuske boriti za naslov svjetskog prvaka.

Dvoboj na Lužnjikiju počeo je upravo onako kako su Englezi priželjkivali. Već u 5. minuti hrvatski kapetan Luka Modrić napravio je prekršaj na Dele Alliju u opasnoj zoni, na 22-23 metra od vrata. Loptu je namjestio Kieran Trippier i desnicom preko živog zida pogodio gornji lijevi kut pokraj nemoćnog Danijela Subašića, koji je samo pogledom ispratio loptu.Brzonogi Raheem Sterling sijao je paniku u hrvatskoj obrani i bio konstantna opasnost, a Englezi su bili opasni i iz prekida. Tako je u 14. minuti Harry Maguire nakon udarca iz kuta sa 7-8 metara glavom pucao pokraj vratnice.

Na prvi udarac naših nogometaša prema Jordanu Pickfordu čekali smo do 19 minute, kad je Ivan Perišić sa 20 metara iskosa s lijeve strane pucao pokraj vrata. U sljedećoj minuti Ante Rebić je sa 18 metara pucao u blok. Rebić je u prvom poluvremenu bio najaktivniji hrvatski igrač pa je u 32. minuti uputio i jedini udarac naše reprezentacije u okvir vrata. Na nesreću, lopta je išla ravno u dobro postavljenog Pickforda.

Minutu poslije, Rebić je ponovno bio u prijetećoj situaciji, ali je Ashley Young klizećim startom uspio skinuti mu loptu s noge na 10-ak metara od vrata.
Osim aktivnog Sterlinga koji je sprintao, ali nijednom nije uspio do kraja pobjeći hrvatskoj obrani, te Harryja Kanea koji je u 31. minuti, u graničnoj poziciji zaleđa, dvaput pucao oči u oči sa Subašićem, ali je naš vratar uz pomoć vratnice sačuvao svoju mrežu, najbolju situaciju za Engleze imao je Jesse Lingard u 36. minuti. Ostao je sam na rubu kaznenog prostora po sredini vrata, ali je njegov udarac otišao daleko od vratnice.

Hrvatska je u prvom poluvremenu tražila rješenja preko bočnih pozicija, ali od ubačaja prema Mariju Mandžukiću, najčešće usamljenom između četvorice engleskih nogometaša, nije bilo velike koristi.

U prvih 15 minuta nastavka Englezi su stvorili dvije opasne situacije pred našim vratima, ali u prvoj je Dejan Lovren skinuo loptu s glave Harryja Kanea, a u drugoj su Vida i Subašić zajedničkim snagama spriječili prodor i pokušaj ubačaja Sterlinga.
No, od 60. minute počeo je pritisak hrvatskih reprezentativaca na zadnju obrambenu liniju Engleza, koja je počela griješiti. Glavna prijetnja za Pickforda postao je Ivan Perišić. U 65. minuti njegov je udarac sa 15 metara pogodio Kylea Walkera koji je tako spriječio pogodak. No, u 68. minuti Hrvatska je došla do izjednačenja.

Sa desne strane ubacio je Šime Vrsaljko čija je lopta bila usmjerena na pet metara u visini suprotne vratnice, gdje se Perišić uspio ubaciti ispred Walkera i lijevom nogom poslao loptu u mrežu.

Samo četiri minute poslije ponovno je Perišić dobio loptu na lijevoj strani. Driblingom se oslobodio Walkera i sa osam metara iskosa lijevom nogom gađao suprotni kut. Nažalost, umjesto mreže lopta je pogodila vratnicu. Na odbijenu loptu reagirao je Rebić, ali je njegov refleksni udarac bio slabašan, a lopta je išla ravno u Pickforda.

Perišićev pritisak opet je posijao paniku među engleskim stoperima u 80. minuti, a spasio ih je Pickford, koji je u posljednji trenutak izbio loptu ispred našeg reprezentativca. Engleski vratar je ponovno bio zaposlen u 83. minuti. Mandžukića je izbacio Brozović, a naš centarfor je sa osam metara iskosa iz poluvoleja gađao ravno u Pickforda.

Posljednju priliku za pobjedu u osnovnom dijelu utakmice imali su Englezi u drugoj minuti sučevog dodatka. Nakon udarca iz kuta sa pet metara je glavom pucao najbolji engleski strijelac Harry Kane, ali njegov pokušaj nije bio precizan.

Englezi su prvi bili u prilici doći do pogotka u produžetku i ponovno nakon udarca iz kuta. Ovoga puta glavom je pucao Stones. Subašić je već bio svladan, ali je s gol-crte glavom loptu izbio Šime Vrsaljko. U završnici prvog dijela produžetka Jordan Pickford je ponovno spasio Engleze. Perišić je ubacio oštru loptu na pet metara, gdje je Mandžukić uklizao, a Pickford koljenom obranio njegov pokušaj.

Međutim, četiri minute poslije ni Pickford nije mogao spriječiti Mandžukića. Engleska obrana nije uspjela izbaciti loptu. Na visoku ‘svijeću’ na samom lijevom rubu kaznenog prostora skočio je Perišić i glavom poslao loptu prema vratima. Statični engleski stoperi gledali su kako im iza leđa utrčava Mandžukić i lijevom nogom šalje loptu u suprotni kut.

Tako je u svom petom nastupu na svjetskim prvenstvima i drugom polufinalnom pokušaju, Hrvatska potpuno zasluženo dospjela do finala i na jedan korak od naslova svjetskog prvaka. Od toga ju dijeli još samo Francuska, ista ona reprezentacija koja je prije 20 godina zaustavila pohod prve ‘vatrene’ generacije iz ’98. godine.

U nedjelju, 15. srpnja, od 17 sati, na istom stadionu na kojem su pobijedili Engleze hrvatski nogometaši će protiv Francuske igrati za naslov svjetskih prvaka, a Engleska će se protiv Belgije u subotu (16 sati) u Sankt Peterburgu boriti za 3. mjesto.

HRVATSKA – ENGLESKA 2-1 (0-1, 1-1)
Moskva. Stadion Lužnjiki. Gledatelja: 78.011 gledatelj. Sudac: Cakir (Turska).
Strijelci: 0-1 Trippier (5), 1-1 Perišić (68), 2-1 Mandžukić (109)
HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 95. Pivarić) – Rakitić, Brozović – Rebić (od 101. Kramarić), Modrić (od 119. Badelj), Perišić – Mandžukić (115. Ćorluka)
ENGLESKA: Pickford – Walker (112. Vardy), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (od 97. Dier), Lingard, Young (od 91. Rose) – Sterling (od 74. Rashford), Kane

Hrt.hr