NAJAVA: U nedjelju 05.07. hodočasti se Divi Grabovčevoj na Kedžaru

Prve nedjelje u srpnju nakon Petrovdana hodočasti se Divi Grabovčevoj na Kedžaru.

Ovogodišnje misno slavlje u nedjelju, 5. srpnja u 11 sati predvodit će generalni definitor Franjevačkog reda dr. fra Ivan Sesar. Sveta misa uočnica održat će se 04. srpnja 2015. godine s početkom u 18 sati, a misno slavlje predvodit će vlč. Ivan Zovko, župnik u Jablanici.

Rijeke hodočasnika dolaze nakloniti se djevojci koja je i život dala, ali vjeru svojih otaca nikada. Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir - beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Poslije je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Ljutit i uvriedjen sbog ponovnog odbijanja njegove prositbe, Tahir-beg je vrebao priliku kako bi oteo divojku i na silu je doveo sebi za ženu. Diva je izbjegavala izlazak iz kuće sbog straha od otmice, ali kad je došlo proljeće i vrieme odlazka na planinu sbog izpaše stada, Divini roditelji su zamienili izpašu sa svojim kumom Arslan-agom Zukićem i umjesto odlazka na Radušu, Divu šalju na Vran. Nakon što joj se izgubio svaki trag, Tahir-beg šalje svoje sluge kako bi uhodili i našli mjesto gdje se divojka sklonila. Uz pomoc svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila, od bijesa ju je usmrtio nozem.

Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora. Označen je njen grob. Od toga vremena do danas brojni hodočasnici dolaze na njen grob i iskazuju počast.

Najčuveniju ramsku predaju o Divi Grabovčevoj majke pričaju svojim kćerkama kad treba da postanu cure. Ta je predaja potkrijepljena i povijesnim činjenicama. Utvrđeno je da je prije oko 150 godina u Varvari zaista živjela djevojka po imenu Diva, kći jedinica Luke i Luce Grbavac. Početkom 20. stoljeća dr. Ćiro Truhelka otvorio je Divin grob i ustvrdio da tu zaista leže kosti mlade djevojke. Više od 150 godina na obljetnicu njezine pogibije mlade djevojke, ali i stariji ljudi, a u naše vrijeme i tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prve nedjelje u srpnju hodočaste na Divin grob na lokalitetu Kedžara na planini Vranu. Mučenica Diva Grabovčeva postala je simbol djevičanstva, ali simbol cijele Rame i hercegovine.

Na Kedžari je postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića, 1998. godine. Dr. Ćiro Truhelka objavio je knjigu o Divi i njenom grobu. Marko Perković - Thompson je na albumu Bilo jednom u Hrvatskoj iz 2006., snimio pjesmu „Diva Grabovčeva" u kojoj pjeva o njenoj tragičnoj sudbini.

Film na temu o ovoj hrabroj djevojci Divin krik s Vrana autora Miljenka Karačića dobio je na 15. ITF'CRO 2012. - Međunarodnom festivalu turističkog filma posebno priznanje za "iznimno kvalitetnu te dojmljivu redateljsku i scenarističku priču o davnim zbivanjima na ovom lokalitetu, u funkciji očuvanja baštine i daljnjeg razvoja hodočasničkog turizma "Diva Grabovčeva".

rastimougospodinu.com

Više vijest iz Hercegovine čitajte OVDJE

Tagged under