Vukovar postao mjesto posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata!

  • Ponedjeljak, 04. Stu, 2013.
  • Autor  Vecernji.hr

Vukovarsko Gradsko vijeće odlučilo: grad Vukovar postao mjesto posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata! S 13 glasova "za" vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića te nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha, tri SDSS-ova glasa "protiv" te osam SDP-ovih suzdržanih glasova, vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici prihvatilo izmjenu i dopunu Statuta grada koju je predložila skupina vijećnika HDZ-a i HSP AS.

Statut se dopunjava člankom kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Kako donosi Večernji list, temeljem tog Statuta cijelo područje grada Vukovara izuzima od primjene odredbi Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH kao i od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i to sve do ispunjenja uvjeta.

"Zadovoljni smo donesenom odlukom koja je povijesna za grad Vukovar. Mislimo da je velika većina građana grada zadovoljna. Svjesni smo da se i ova odluka ne odnosi na državne institucije, ali se nadamo da će država konačno uvažiti zahtjeve svojih građana", rekao je glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Igor Gavrić koji je i gradski vijećnik iz redova HSPAS.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh rekao da je da će već sutra potpisati odluku poslije čega gradonačelnik ima osam dana za ulaganje prigovora prije nego se usvojeni Statut proslijedi u Ured državne uprave na dalje razmatranje.