Na poziv drvarskog župnika don Davora Klečine 35 mladih zajednice “Nanovo rođeni” iz Botinca boravili su u župi Drvar, od 24. do 28. srpnja 2021., u povodu obilježavanja Dana mučenika Banjolučke biskupije i 80. obljetnice stradanja drvarskog župnika Waldemara Maximiliana Nestora i drvarskih katolika, a u sklopu “Misije mira i pomirenja” koju je zajednica počela ove godine provoditi u Bosni i Hercegovini.
Read more ...

U skladu s dogovorom u Mostaru na 80. redovitom zasjedanju BK BiH, u tijeku su pripreme za obilježavanje IV. Obiteljskog dana na Kupresu, 25. srpnja 2021. Te nedjelje bit će obilježen i Prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell poslao je dopis predsjedniku Biskupske konferencije BiH kardinalu Vinku Puljiću u vezi s proslavom 1. Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba. Uz dopis su stigli i materijali u vezi sa spomenutim danom koje mogu biti od pomoći svećenicima i drugim pastoralnim djelatnicima u župama: 1. Poruka pape Franje za 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba2. Napomene za liturgiju toga dana3. Pastoralne smjernice4. Molitva na 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba U pastoralnim smjernicama između ostaloga stoji: “Ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba slavi se sredinom godine koju je Sveti otac posvetio obitelji na petu godišnjicu apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Ovo je namjerni izbor koji proizlazi iz svijesti o tome da starijima – svim starijima, uključujući one koji nisu djedovi i bake – treba obiteljsko okruženje u kojem će živjeti, i kako je potrebno da obitelji postanu svjesne uloge koju imaju prema svojim starijim članovima.”Biskupskim ordinarijatima je već dostavljen prigodni plakat o proslavi 4. Obiteljskog dana na Kupresu i Prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.Stoga su i naši nad/biskupi, kako piše kard. Puljić, “odlučili dati počasno mjesto lokalnoj proslavi ovoga Dana, kako bismo osigurali da njegova radosna poruka djelotvorno dopre do svakog djeda i bake, čak i do onih najizoliranijih. Imajući ovo na umu, bilo bi posebno dobro domisliti način da, kako se Dan bliži, poruku koja je danas najavljena – ‘Ja sam s tobom u sve dane’ (usp. Mt 28,20) – svako unuče mogne prenijeti svojem vlastitom djedu i baki, a mladi ljudi usamljenim starijim članovima svojih zajednica.Uz to, bilo bi dobro da svaka župa u nedjelju 25. srpnja posveti jednu od svojih nedjeljnih misa bakama i djedovima i starijima, kao spomendan sv. Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake”. Program slavlja IV. Obiteljskog dana: Subota, 24. srpnja 2021. * 19:00 sati – Sveta misa uočnica: predvodi predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marko Semren * 20:00 sati – jednosatno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom Nedjelja, 25. srpnja 2021. * 10:00 sati – molitva krunice i prigoda za pristup sakramentu ispovijedi * 11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje: predvodi kardinal Puljić (pjevaju mladi župe Kupres; nakon popričesne molitve podjela pisanih apostolskih blagoslova brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka) * Nakon Svete Mise neformalno druženje u župnom pastoralnom centru u kripti crkve tijekom kojeg će pjevati etno grupa Čuvarice iz Prozora koje će također animirati liturgijsko pjevanje na misnim slavljima. cnak.ba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.
Read more ...

Bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH glasovali su protiv odluke da se olakša ulazak u zemlju za bh. dijasporu i državljana trećih zemalja uz posjedovanje antigenskog testa ili pak potvrde o cijepljenju, što će se negativno odraziti ponajprije na bh. dijasporu i turizam.
Read more ...

Od četiri odluke na nacionalnoj razini u Hrvatskoj najviše promjena se tiče odluke oko prelaska granice. Što se tiče ostalih novih mjera na nacionalnoj razini, zabranjeni su treninzi u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše, te je uvedena zabrana rada dječjih igraonica i radionica također u zatvorenom. Teretane i bazeni zasad ostaju otvoreni. Mjere su stupile na snagu u ponoć, prenosi vecernji.ba.
Read more ...

Članovi Humanitarne udruge A.R.P.A. (Associazione Regina della Pace) iz Italije na čelu sa poznatim međugorskim hodočasnikom i humanitarcem Albertom Bonifaciom, u mjesecu OŽUJKU planiraju čak tri humanitarna konvoja, tzv. „Hodočašća ljubavi“ s kojima se namjeravaju probiti u potrebita područja BiH.
Read more ...

Zanima te i ovo?
Treći dan Mladifesta; 3. kolovoz 2021. Msgr. Tadeusz Wojda: GOSPODINE, UMNOŽI NAŠU VJERU
03. August 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.