U starijim gradovima, osobito u njihovim središtima, svaki sat možemo čuti zvona sa zvonika mjesne crkve.

Običaj je češći u župnim crkvama te se zvona koriste kako bi pozivala narod na slavljenje svete euharistije, a također i na molitvu Anđeoskog pozdrava tijekom dana (ujutro, u podne i uvečer).

Zvonom se oduvijek pozivalo na molitvu za bolesnika, a kada bi umro, posebnim otužnim udaranjem zvona najavila se smrt i upućivao poziv da se moli za upravo preminuloga vjernika. Tako je ostalo u mnogim manjim mjestima do danas. Zvona su pripomogla da se što brže razglasi smrt jedne osobe.

Na crkvi Gospe od Ružarija u Ražancu, malom priobalnom mjestu smještenog nedaleko od Zadra su ovaj ponedjeljak po prvi put zazvonila zvona povodom rođenja djeteta. Kako je Ražanac maleno mjesto u kojem se sve češće čuje ono tužno, mrtvačko zvono, župnik Don Filip Kucelin odlučio je napraviti kontru i otpočeo tradiciju slavljenja rođenja, a o tome je izvijestio i na službenom profilu Facebook stranice 'Župa Gospe od Ružarija - Ražanac'

Zvona su tu i da navještaju život ukazujući na to da je "Riječ Tijelom postala i nastanila se među nama" tako da će zvona s Gospinih kampanela u Ražancu od sada slaviti na vijest o rođenju djeteta.

 

Vjerujemo da će i ostali slijediti novu praksu koja je, ne sumnjamo razveselila mještane.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Priopćenje hrvatskoj javnosti i medijima o fra Bernardinu: Molim vas da našu časnu braću ostavite u miru. „Preživajući“ zlo svojih prethodnika i sami postajete žrtve njihova golemog bezumlja – komunizma
22. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline