Danas u ranim jutarnjim satima u Zadru, u 57. godini života, iznenada je preminuo fra Ante Kekez, gvardijan Samostana sv. Frane u Zadru.

Fra Ante rođen je 1964. godine u Hrvacama kod Sinja. Nakon završene osnovne škole pohađao je sjemenište u Zadru te studij teologije u Makarskoj, Zagrebu i Rijeci. Zaređen je 10. lipnja 1990. godine na otoku Krapnju, a prvu mladu misu fra Ante je održao 24. lipnja 1990. u rodnim Hrvacama, nakon čega odlazi na magisterij na franjevački univerzitet Antoniana u Rimu.

Fra Ante kojeg Zadrani pamte kao dugogodišnjeg župnika u crkvi Presvetog srca Isusovog na Voštarnici, četiri godine službovao je u Samostanu sv. Križa na Krapnju - Brodarici kod Šibenika, pet godina u Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Frane na Poljudu, popularnom mjestu za vjenčanje navijača i simpatizera Hajduka, a od 2012. Bio je sedam godina upravitelj preko 600 godina starog Franjevačkog samostana sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu. Prerana smrt zatekla ga je na mjestu gvardijana Samostana sv. Frane u Zadru.

Nedavno je za Zadarski list povodom blagdana svetog Frane (Franje) Asiškog govorio o vjeri i nadahnuću koje je ovaj svetac pružao vjernicima.

- Svjetlo koje je Gospodin prije više od osam stoljeća zapalio u srcu Frane Asiškoga i danas osvjetljuje put mnogima, koji u njegovoj osobi i životu nalaze nadahnuće i putokaz. Zadarski franjevci žele da to svjetlo trajno obasjava i vaša srca, poručio je tom prilikom fra Ante.

Fra Ante uvijek je promicao obitelj i uzore tražio u neizmjernoj Božjoj ljubavi svetaca. U Ivanu Pavlu II. prepoznao je učitelja koji hrabro uči protiv materijalizma, komunizma, droge i pohlepne žudnje za novcem.

Svoja promišljanja i poruke vjernicima prenio je na papir u nekoliko knjiga: Vjera i kultura duha, I oni govore, I oni su me razumjeli, Iz tame u svjetlo, Petica u školi Evanđelja, U školi Padovanca, Duhovne misli sv. Ivana Pavla II…

Zanima te i ovo?
Gospina poruka preko Marije Pavlović-Lunetti, 25.1.2021.
25. January 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.