Hrvati su marijanski narod

Predanost Hrvata Djevici Mariji izražena je u Ispovijesti vjere Hrvata katolika, sastavljenoj prilikom proslave Branimirova jubileja u Ninu (najstarijem hrvatskom kršćanskom gradu), 1979. Ispovijest vjere hrvatski su biskupi preporučili hrvatskim vjernicima da je mole svakoga dana. Što molimo potrebno je i živjeti.

Molitva:

Čvrsto vjerujem u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u Bezgrješno Srce Presvete Bogorodice Marije. Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.

Majka Marija uvijek je prisutna u hrvatskom narodu. Bila je prisutna i tijekom višestoljetne osmanlijske tiranije, kod mletačkih, austrijskih, ugarskih nasrtaja, a nije nam dopustila da izgubimo duše ni tijekom nacističke, fašističke i komunističke vlasti 20. stoljeća. Od velikog srpskog imperijalizma također smo se obranili zahvaljujući pobožnosti svete krunice koja je postala jedan od simbola obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

Ostanimo vjerni našoj Kraljici! Ona je siguran put za Raj! Majka Marija nas vodi Kristu i Ocu u zajedništvu sa sv.Duhom. Jedini Spasitelj je Isus Krist!

Zbog toga moja radosna duša kliče:

Magnificat anima mea Dominum. Et exultavit spiritus meus in Deo salvatore meo. Quia respexit humilitatem ancillae suae, ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes. Quia fecit mihi magna qui potens est,

et sanctum nomen eius. Et misericordia eius in progenies et progenies timetibus eum. Fecit potentiam in brachio suo, dispersit superbos mente cordi sui. Deposuit potentes de sede et exaltavit humiles. 

Esurientes implevit bonis, et divites dimisit inanes. Suscepit Israel puerum suum, recordatus misericordiae, sicut locutus est ad patres nostros, Abraham et semini eius in saecula. Gloria Patri et Filio et Spiritu Sancto. Sicut

erat in principio et nunc et semper, et in saecula saeculorum. Amen.

Hrvati trebaju biti ponosni brojnim poznatijim i priznatim svetištima u koje svake godine dolaze brojni hodočasnici. Svetišta posvećena Gospi obično obilježavaju neko čudo, koje se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji. Ponekad je marijansko svetište nastalo, zbog jake marijanske pobožnosti kroz povijest nekog kraja.

Neka od tih svetišta su:

Svetište Majke Božje Bistričke (Marija Bistrica), hrvatsko nacionalno svetište hrvatsko nacionalno svetište

Svetište Majke Božje Trsatske (Trsat) (Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.)

Svetište Majke Božje Goričke (najveće u Krčkoj biskupiji, ubraja se među najstarija svetišta u hrvatskoj iz XI st.,a nalazilo se u predjelu «Goričice» u današnjem Jurandvoru, odakle mu i naziv «Goričke» Godine 1896. papa Lav XIII. dao je vjernicima-hodočasnicima mogućnost zadobivanja potpunog oprosta na blagdane Velike i Male Gospe, na Pedesetnicu i Duhovski ponedjeljak. Sveti zbor obreda iz Rima dopustio je godine 1899. slavlje zavjetne mise BDM u Svetištu.)

Svetište Majke Božje Loretske Zadar-Arbanasi

Svetište Gospe od Zečeva u Ninu (svetkovina je Majci Božjoj povezana uz najstariji hrvatski kršćanski grad Nin.)

Svetište Majke Božje Aljmaške

Svetište Majke Božje od Kamenitih vrata

Svetište Majke Božje Molvanske

Svetište Gospe Vrpoljačke

Svetište Majke Božje Kloštarske, Slavonski Kobaš

Svetište Gospe Osječke na Tvrđi u Osijeku

Svetište Gospe od zdravlja u Splitu

Svetište Gospe od Pojišana u Splitu (poznato marijansko svetište i zavjetna crkva u Splitu, a prvi put se spominje na kamenom natpisu iz 10. stoljeća.)

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju (znamenito marijansko svetište u Sinju, Dalmacija. Građena je od 1699. do 1712. godine i do danas je zadržala svoj izvorni izgled. U crkvi se nalazi slika Gospe Sinjske, naslikana u 15. ili 16. stoljeću, koju su Sinjani okrunili krunom u znak zahvalnosti za pobjedu nad Turcima 1715. godine. Crkvu krasi jedan od najljepših tornjeva na svijetu.)

Svetište Gospe Voćinske

Svetište Gospe od suza u Pleternici

Svetište Gospe od Milosrđa na Lapadu

Svetište Gospe od Krasna, Krasno – Lika

Svetište Gospe od Čudesa, Oštarije

Svetište Gospe od Plača u šibenskoj katedrali

Svetište Gospe od Staroga grada u Pagu

 

Izvor teksta: ontrebakraljevati.blogspot.com