Preživjela je holokaust i udala se za vojnika koji ju je spasio. Zajedno su proveli više od sedam desetljeća.

Godine 1944. dvadesetogodišnju Edith Steiner je iz Auschwitza oslobodila škotska vojna postrojba u kojoj je bio John Mackay, dvadesettrogodišnji vojnik koji je pobjegao iz logora prerušen u talijanskog vojnika.

holokaust-1.jpg

Wullie Marr for BUPA | Deadline | Fair Use

Edith i njezina majka bile su jedini članovi u obitelji koji su preživjeli holokaust, a izgubile su više od 39 daljnjih rođaka. Edith je bila u Auschwitzu u vrijeme kada je njemački nacistički liječnik Joseph Mengele, koji je stekao nadimak Anđeo Smrti, ondje provodio smrtonosne eksperimente nad zatočenicima.

Na plesu na kojem su slavili oslobođenje, Johnov prijatelj je prišao Edith i upitao je bi li htjela plesati s Johnom, no ona je htjela da ju John sam pozove na ples. Upravo je to i učinio. Vjenčali su se 17. srpnja 1946. godine.

holokaust-2.jpg

Wullie Marr for BUPA | Deadline | Fair Use

Posjedovali su hotel u Škotskoj te su imali dvoje djece, Sharon i Petera.

Edith je preminula ranije ove godine, ali prije smrti su ona i John proslavili svoje 71. Valentinovo. Fotografije Edith i Johna s Valentinova proširile su se društvenim mrežama, a jasno je i zašto. Oni su predivno svjedočanstvo dugotrajne ljubavi, ali i ljubavi pronađene na najbolnijim mjestima.

holokaust.jpg

Wullie Marr for BUPA | Deadline | Fair Use

Preveo i priredio medjugorje-info.com/Aleteia

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Notre Dame će biti zatvoren za javnost nekoliko godina
23. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok