Politika uvijek iznova pokušava graditi Babilonsku kulu dok njezine graditelje i cijelo čovječanstvo ne pritisnu njezine ruševine.

Političari nisu izbirljivi u sredstvima i prvenstveno imaju ona kojima se lakše postiže „cilj", bez obzira na njegovu moralnu kvalitetu. To je facit laži koja se utjelovila u politiku. I ne samo u nju.

Što nisu uspjeli razoriti „humanizam" i politika čine to jednostrani napredak, društvo, država, filozofija i umjetnost bez Boga koji su nova lica laži. S njima se čovjek rađa u mraku, ali i umire u još većem mraku.

Čovjek je uistinu izgubio dodir sa stvarnošću i ostao bez orijentacije i tla pod nogama. Sve je tako nesigurno i upitno. Nigdje stalnosti i iskrene radosti. „Mi doista zalutasmo od puta Istine" (Mudr 5,6). Daleko smo od nje. „Laž, a ne Istina prevladava na zemlji" (Jr 9,2). Tragična zamjena cilja i sredstva, glavnog i sporednog, uzroka i posljedice, stvorenja i Stvoritelja zamjena je Istine i laži. Uistinu se s pravom pitamo: Što je okosnica današnjih odnosa? Što države drži u odnosu? Na čemu leži budućnost civilizacije?

Ništa do sada nije, ali i ništa u buduće neće i ne može uništiti Istinu. Nju je sve to do sada samo učinilo potrebnijom i poželjnijom. Ona je doduše, zatajena, odbačena, prognana, popljuvana, išibana, osuđena i razapeta, ali je i Uskrsnula. Unatoč svemu nije i neće prestati biti. Idući kroz svijet i povijest, posrće i pada, ali i Uskršava. To je njezina sudbina, rađa se u bolovima dok se ne rodi u čovjeku i svemiru.

Je li Istina u tebi? Istina ima nas, a ne mi nju. Ne možemo joj biti gospodari nego samo suradnici. Ljudima ne preostaje drugo nego kad-tad prihvatiti Istinu i dopustiti joj da nas poistini. Ona, učovječena u Kristu odjekuje cijelim svemirom, uvijek moćna i iz današnjeg će društvenog i sveopćeg kaosa stvoriti...

...novog čovjeka i novi svijet.

velecasnisudac.com

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Hrvatski svećenik oštro komentirao sprovodne običaje: "To nije kršćansko"
19. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline