Tko je Ivan Malić - fratar koji je postao prvak na Atletskom prvenstvu Hrvatske

Fratar prvak na Atletskom prvenstvu Hrvatske na 1500 m

Fra Ivan Malić, član Hercegovačke franjevačke provincije na jučer održanom Prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore pobijedio je u utrci na 1500 m s vremenom 3:59,68.
Unatoč uspješnoj atletskoj karijeri i budućnosti koja ga je čekala, Ivan je pobjedničko postolje zamijenio franjevačkim habitom.

1. Ivan MALIĆ 1995 Dinamo-Zrinjevac Zagreb 3:59,68
2. Daniel IVANIČIĆ 1996 Liburnija Rijeka 3:59,99
3. Domagoj VLAHOVIĆ 1998 Svetice Zagreb 4:03,70

ivan_malic-1.jpg

Photo: Župa Ivanec

Rođen sam 1995. godine u Tomislavgradu, gdje sam proveo svoje sretno djetinjstvo. Nakon što sam krenuo u osnovnu školu upisao sam se u ministrante, a mogu se pohvaliti da sam ministrant sve do danas. Pripadam župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Tamo sam se, zajedno sa svojom obitelji, preselio u šestom razredu, a u toj župi sam primio sakrament Svete Potvrde. Prvo sam od troje djece, imam brata i sestru. Ponosan na svoje roditelje jer su me odgojili u pravom kršćanskom duhu, a posebno na svoju baku Ružu.

Božji poziv pratio me i kroz djetinjstvo. Naime, u sobi koja je bila prazna, napravio sam sebi malu crkvicu u kojoj sam se igrao i govorio misu. Bilo je tu i krštenja. Mala sestra je imala lutku koju smo krstili, a hostiju su nam mijenjali kolačići. Međutim, to je s vremenom sve nestajalo.
U 6. razredu preselio sam se u Veliku Goricu, nedaleko od Zagreba. Kasnije su počeli i izlasci. Za vrijeme srednje škole sa svojom ekipom osnovao sam rock band u kojem sam bio pjevač. Nastupali smo po noćnim klubovima i zabavama. Kasnije sam se još više opustio, tako da nisam mario za Crkvu i Boga, počeo sam živjeti u grijehu. To je trajalo neko vrijeme, i mogu reći da mi je žao zbog toga. Ali to su te godine. S vremenom sam počeo shvaćati da to više tako ne ide. Počeo sam ići na misna slavlja, uzimati Isusovo Tijelo, moliti se Bogu. Postao sam nova osoba, preporodio se! Išao sam svaki dan na jutarnju misu, a nekada čak i dva puta dnevno. Počeo sam opet ministrirati. Iz dana u dan, tjedna u tjedan, počeo sam osjećati Gospodinovu prisutnost. Po cijele dane kad bi god uhvatio vremena molio sam se, čitao Bibliju, Isusova djelovanja i prispodobe i tome se divio. Osjetio sam da me Bog zove. – kazao je Ivan za LaudatoTv.

U atletici sam jako dobar! Seniorski sam prvak Hrvatske. Nastupao sam i na svjetskim i europskim prvenstvima, prvenstvima Balkana i postizao dobre rezultate. Preda mnom je bila dobra sportska karijera, jer sam se jako trudio. Atletski klub Dinamo Zrinjevac, čiji sam član, pomagao mi je u svemu tome. Nije bilo jednostavno sve to ostaviti, ali protiv Božje odluke jednostavno nisam mogao – izjavio je fra Ivan.

Ivan je ostavio karijeru vrhunskoga sportaša atletičara koji je nizao uspjeh za uspjehom, zbog brzine prozvan Tigrom iz Kongore i odazvao se nutarnjem Isusovom pozivu da bude njegov svećenik. Neka ustraje u svom pozivu a u toj nakani molitvom mu i mi pomozimo!