Kardinal Joseph Ratzinger, papa Benedikt XVI., rođen je na Veliku subotu, 16. travnja 1927., u Marktlu na Innu, u biskupiji Passau u Njemačkoj, a istoga je dana i kršten. Joseph Ratzinger proveo je djetinjstvo i mladost u Traunsteinu, gradiću na granici s Austrijom, 30 km udaljenom od Salzburga. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1951., a 1977. imenovan je kardinalom.
Read more ...

U utorak, 13. travnja 2021., u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, okrijepljen sv. sakramentima, u Gospodinu je preminuo njegov sluga svećenik i naš brat fra Serafin Hrkać u 79. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva.
Read more ...

Dejtonski mirovni sporazum i euroatlantski put BiH, bile su teme sastanka vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana. Kardinal Puljić istaknuo je kako je važan put dijaloga, posebno BiH i RH, a kako bi se “uklonile neugodne priče koje se pojavljuju u medijima”, piše vecernji.ba.
Read more ...

S vjerom i nadom u uskrsnuće javljamo svoj braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima da je u utorak, 13. travnja 2021., u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, okrijepljen sv. sakramentima, u Gospodinu preminuo njegov sluga svećenik i naš brat fra Serafin Hrkać u 79. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva.
Read more ...

"Braćo i sestre, i mi se nadasmo da će nas ovo zlo pandemije koje nas je zadesilo što prije proći. Nadasmo se da ćemo moći skinuti maske da jedni drugima vidimo lica, da ćemo moći bez ustručavanja pružati ruke na pozdrav i darivati zagrljaje onima koje volimo. Ipak, i dalje kao da nastavljamo više živjeti u ozračju Velikog petka nego li Uskrsa", istaknuo je biskup Ivica Petanjak
Read more ...

Kako doznaje naš portal Medjugorje–info.com, u Mostaru je preminuo dr. fra Ivan Ševo, vikar franjevačke provincije Uznesenja Marijina na nebo. Fra Ivan je bio samozatajni redovnik, pastoralac, graditelj, humanitarac, vjeroučitelj, sveučilišni predavač, pisac. Obnašao je i dužnost ravnatelja i odgovornog urednika franjevačke tiskare FRAM-ZIRAL u Mostaru. Ivan Ševo rođen je 1. siječnja 1953. u Donjim Hamzićima, općina Čitluk. Pučku je školu pohađao u vremenskome razdoblju od 1960. do 1964. godine u Donjim Hamzićima  i od 1964. do 1968. godine u Čerinu. Gimnaziju je završio u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1968. – 1972.). Teologiju s filozofijom studirao je u akademskim godinama 1974./1975. i 1975./1976. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a od 1976. do 1980. godine na Teološkome fakultetu Sveučilišta u Freiburgu im Breisgau. Studij je završio godine 1980. Aktivno se služio njemačkim jezikom, a pasivno je poznavao latinski, grčki i talijanski. Akademske 2006./2007. godine upisao je poslijediplomski znanstveni studij „Jezici i kulture u kontaktu“ na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smjer Kultura, podsmjer Filozofija. Obranio je 19. listopada 2011. godine doktorsku disertaciju pod naslovom Tamno svjetlo Boga (pristup Bogu u filozofiji Bernharda Weltea). Najduže razdoblje svoje svećeničke službe proveo je u Mostaru. 40.obljetnicu misništva fra Ivan je proslavio 18. svibnja 2020. godine. Sv. misa zadušnica slavit će se u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u utorak 23. ožujka 2021. u 14,00 sati, a potom sprovodni obredi u 15,30 sati na groblju Podadvor u Čitluku. Tijelo će biti izloženo u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u utorak 23. ožujka od 12 sati.

„U ovim teškim vremenima trebamo njegovati i širiti nadu, a za nas vjernike najučinkovitiji način da učvrstimo nadu cijeloga svijeta je zajednička molitva klečanjem pred Gospodinom“, rekao je torinski nadbiskup Cesare Nosiglia najavljujući izravan prijenos liturgije na Veliku subotu iz torinske katedrale gdje će i ove godine u eri pandemije 'Sveto platno' biti izloženo za javnost.
Read more ...

Zanima te i ovo?
Iz 'Marijinih obroka' poručuju: : Trenutačna humanitarna kriza u Etiopiji triput je snažnija od gladi 1980-ih
21. April 2021.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.