Gore pluća svijeta! Zbog gotovo 9.000 aktivnih požara sivo je nebo iznad Amazone, a snimke gustog dima ulovila je i međunarodna svemirska postaja. Uništenje jedne od najraznolikijih vegetacija svijeta nije jedina posljedica koja prijeti.

Stravični požari diljem Amazone - vrhunac se tek očekuje: Dim je toliko jak da se vidi čak iz svemira!

Kisikom, vodom, biljnim i životinjskim vrstama bogat teritorij svijeta već treći tjedan bori se s buktinjom. A starosjedilačka plemena, prema kojima je Amazona poznata i kojima su šume dom - mogla bi ostati bez njih, piše rtl.hr.

Vlasti za sve krive neprofitne organizacije i tvrde da su njihovi članovi podmetnuli požare. "Da je SAD dobar, kako se predstavlja, ne bi napustio Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Trenutačno smo i mi dio sporazuma, a ako jednoga dana iziđemo, to će biti zato što smo se razišli u mišljenjima. Ja se mogu boriti samo uz jake ljude pokraj sebe", poručio je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila.

No, građani tvrde da su požari posljedica krčenja šuma. Optužuju predsjednika i da je omogućio miniranje teritorija radi vađenja ruda kojima je područje bogato. A sve zbog novca.

"Nužno je da se prilagodimo svim trenutačnim događanjima u svijetu, od klimatskih promjena do sukoba, da ulažemo i koristimo prilike koje će Brazil učiniti sigurnim", poručio je Ricardo Salles, brazilski ministar okoliša.

Gust dim zabilježila je i NASA-ina kamera na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Gradovi poput obalnog Sao Paula već u tri popodne bili su u potpunom mraku zbog dimne zavjese.

"Našeg ministra okoliša zovemo velikim lažljivcem i prevarantom, ministrom koji nema nikakve veze sa zaštitom okoliša. Ne vidimo nikakve poteze, on samo govori, a ništa ne poduzima'', upozorava Illan Zugman, aktivist.

Amazonska tropska šuma izvor je gotovo 20 posto kisika Zemlje. Dva desetljeća sustavnog krčenja šuma i pretvaranja u poljoprivredne površine i pašnjake, uništavali su pluća svijeta. Ovako silovit požar mogao bi ih dokrajčiti.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Padre Pio i Marija Pomoćnica kršćana ujedinili se i spasili dijete od smrti
23. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok