Carica sv. Jelena, pobožna kršćanka u Rim je prenijela mnoge relikvije vezanih uz Isusov život i uz njegovu mučeničku smrt a jedne od njih su „Svete stube” iz Pilatove palače u Jeruzalemu.

Stoljećima, hodočasnici koji posjećuju Rim, na svom popisu mjesta koje moraju posjetiti uvrste i Papinsko svetište "Svete Stube" koje su sastavni dio Pilatovog Praetoriuma po kojem je na Veliki petak išao Isus Krist nakon bičevanja na suđenje pred Poncija Pilata.

Ovo važno hodočasničko mjesto na kojem vjernici u znak pokore razmatraju Isusovu osudu na smrt dok se penju tvrdim mramornim stepenicama, većinom klečeći, nalazi se svega nekoliko metara od bazilike sv. Ivana Lateranskog koje je inače službeno crkveno sjedište rimskog biskupa, tj.pape. Stubište je poznato pod nazivima kao "Scala Pilati" ili "Scala Sancta" (Pilatove stube ili Sveto stubište).

Ova pobožnost temelji se na drevnoj kršćanskoj tradiciji koja je prema predaji, carica sv.Jelena i majka cara Konstantina, 362. godine u Rim dala prenijeti 28 stepenica kojima se Isus morao popeti da bi mu Poncije Pilat sudio.

Te stube ugrađene su u Lateransku palaču koja je tri puta izgorjela nakon čega je papa Siksto V. odlučio sazidati još ljepšu koja  koja danas nosi naziv - Svetinja nad Svetinjama (in Palatio ad Sancta Sanctorum) jer se u njoj nalazi papinska kapela - Kapela sv. Lovre kao i mnoge svete relikvije.

Stube okružuje 18.300 četvornih metara fresaka s pričama iz Starog i Novog zavjeta a napravljene su na 1589. godine na inicijativu pape Siksta V kako bi uglavnom nepismene hodočasnike koji bi se njima uspinjali, podučile o vjeri. Freske su s vremenom počele blijedjeti i treba ih obnoviti.

„Vjernici u to vrijeme često nisu znali čitati ni pisati, priče su se oživljavale kroz slike”, kazala je Mary Angela Schroth, kustosica umjetničke galerije iz Rima za Catholic News Service. 

Budući da je obnova fresaka u tijeku, stube će iduće godine biti zatvorene za javnost  nakon čega će posjetitelji svjedočiti ljepotu ovog svetog hodočasničkog mjesta koje godišnje posjeti  i po nekoliko stotina tisuća.

Pogledajte video Svetih stuba prije njihove obnove. Mramorne stube bile su obložene zaštitnim drvenim pokrovom s  raspoređenim otvorima na kojima se mramor može dotaknuti:

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
„MAJČINO SELO“ – motiv nove poštanske marke
03. Giugno 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.