Dodig: ‘Želimo istražiti i obnoviti resurse iz hercegovačke povijesti i kulture’

MEĐUGORJE – Udruga za promociju i razvoj geografije, kulture i turizma – Geocultur osnovana je u Međugorju od mladih ljudi, a okuplja stručnjake koji žele sudjelovati u unaprjeđenju Hercegovine kao kulturne i geografske cjeline, prvenstveno u turističke, ali i u obrazovne svrhe.

Kako smo doznali od Ivana Dodiga, predsjednika udruge, za sada je pokrenut web portal na adresi geocultur.org koji je ujedno središnje mjesto informiranja o radu udruge, ali i mjesto gdje se mogu pratiti aktualnosti iz područja prirodnih i kulturno-povijesnih resursa Hercegovine, turističke industrije i ostalih polja.

Polazne točke rada udruge
Udrugu, kaže Dodig, čine entuzijasti i prirodna i kulturna dobra Hercegovine, eksperti iz struke i gospodarstva, kao i svi ostali ljubitelji prirode, sporta i rekreacije. Također, u pripremi je i međunarodni ekspertni tim koji će biti savjetodavno tijelo udruzi, ali i svim organizacijama i ljudima kojima je potrebna stručna pomoć iz područja geografije, marketinga, ekonomije, turizma, arheologije i umjetnosti.

“Član udruge može postati svaka punoljetna osoba koja prihvaća njezin statut, a voljna je pomoći i na svoj način doprinijeti njezinom radu. Članstvo u najkraćim crtama znači umrežavanje, suradnju, istraživački rad i dobro druženje uz prihvaćanje temeljnih načela udruge”, kazao je Dodig.

Na upit kako misle unaprijediti turizam, geografiju i kulturu Hercegovine, predsjednik novoosnovane udruge ističe kako se u današnje vrijeme sva ova tri područja međusobno isprepleću te su interdisciplinarnost i želja za unaprjeđenjem i očuvanjem resursa neke polazne točke. “Želimo istražiti i obnoviti mnogo zaboravljenih resursa iz hercegovačke povijesti i kulture te ih na neki način oživjeti i prezentirati u nekom zanimljivijem obliku, poštivajući autohtonost i tradiciju. Posebno naglašavamo primjenu modernih tehnologija u budućim projektima, kao obilježavanje i mapiranje, osmišljavanje ruta i drugih aktivnosti kako bi današnjem suvremenom turistu omogućili da se na bolji i brži način upusti u samostalno istraživanje Hercegovine, budući da je takav oblik turizma na globalnoj razini u porastu. Vrlo važan čimbenik je praćenje suvremenih kretanja na globalnoj razini u svim industrijama koje su vezane uz djelovanje naše udruge te kontinuiranu edukaciju”, objasnio je on.

Internet knjižnica
Od planova za budućnost Dodig ističe projekt koji će se provesti na području Međugorja. Riječ je o revitalizaciji jedne zaboravljene graditeljske cjeline, njezinom označavanju, možda čak i turističkoj monografiji. Nadalje, planiraju izraditi internet knjižnicu koja će obilovati materijalima iz područja na kojima se temelji rad udruge, a kojoj će se moći pristupiti u dogledno vrijeme preko portala udruge. “Već teku dogovori o suradnji između naše Udruge i organizacija iz Zapadnohercegovačke županije, tako da smo otvoreni za suradnju i ovim putem pozivamo sve one koji se prepoznaju u našoj priči da nam se jave”, naglasio je Dodig.