Otvoreni "Dani kršćanske kulture"

U Splitu svečano otvoreni "Dani kršćanske kulture", otvoren izložbeni salon i dodijeljena Velika nagrada Salona suvremene kršćanske likovnosti "Ivo Dulčić" akademskom kiparu Kuzmi Kovačiću.

Petnaeste po redu "Dane kršćanske kulture" u Splitu otvorio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić

U palači Milesi u Splitu u subotu 6. travnja svečano su otvoreni 15. "Dani kršćanske kulture". Na samom početku svečanosti ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj istaknuo je kako manifestacija "Dani kršćanske kulture" od samoga osnutka 2005. godine želi ponuditi prostor za prezentiranje tradicijskih, baštinskih djela i autora kršćanskoga nadahnuća. Jubilarnih 15 godina koje manifestacija sada slavi ne bi bili mogući bez podrške institucija koje su se uključile u suorganiziranje i dale svoju potporu ovogodišnjem programu koji će se održati od 6. do 16. travnja i koji broji gotovo sedamdeset događaja u tri grada, Splitu, Dubrovniku i Šibeniku – g. Radalj ovim je putem svim suorganizatorima izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

Okupljenima su se prigodnim govorom obratili i Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te dogradonačelnik Grada Splita Nino Vela, uputivši pozdrave ministrice kulture i gradonačelnika Grada Splita, te čestitavši organizatorima na petnaest godina uspješne organizacije manifestacije koja je postala prepoznatljiv dio kulturnog sadržaja u gradovima u kojima se održava, te na uvijek novome i raznovrsnom zanimljivom programu. Samu manifestaciju otvorenom je proglasio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je u svojemu govoru istaknuo: "Ljepota je prisutna u svim kulturama. Potrebno je vrednovati ljepotu i bogatstvo proizišle iz baštine kršćanske kulture, jer čovjek živi od ljepote. Tu ljepotu otkriti, proširiti svoje horizonte potrebno je upravo nama danas i zato čestitam organizatorima ove manifestacije 'Dani kršćanske kulture'".

Dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbenoga Salona Ivo Dulčić otvorio je ovogodišnji Salon izrazivši na početku zahvalnost što Salon ima čast nositi ime velikoga hrvatskog umjetnika Ive Dulčića. U svojemu je govoru istaknuo: "Hegel je rekao da umjetnost mora odbaciti sve ono što je svjetovno, sve ono što je ljudsko i približiti se onome što je istinito, to jest Bogu. U svakome djelu koje ovdje vidite nalazi se dio te istine", i pozvao posjetitelje da upravo to u djelima izloženima na Salonu gledaju i prepoznaju. Veliku nagradu Salona Ivo Dulčić ove je godine dobio akademski kipar Kuzma Kovačić sa reljefom "Na hrvatskom žalu – konac VI. stoljeća", a nagradu mu je uručio mons. Marin Barišić. Akademska kiparica Dijana Iva Sesartić pročitala je obrazloženje nagrade i potom dodala kako je Kuzma Kovačić velik umjetnik i kipar koji je mnogo napravio i za budućnost hrvatskoga kiparstva i kršćanske kulture – naime, i na samome Salonu nalaze se vrijedni radovi nekih od njegovih učenika. On je velik umjetnik, ali i velik pedagog i čovjek, zaključila je gđa Sesartić. Primivši nagradu, g. Kovačić izrazio je veliku radost i zahvalnost na nagradi Salona, rekavši: "Moje se kiparstvo rodilo iz vjere. U njemu živi, o njemu svjedoči, u njemu se nastanilo i do samoga likovnog jezika. U tome nastojim već pola stoljeća i sretan sam što mi umjetnici možemo svojom vjerom dati doprinos umjetnosti."

Svečano otvaranje manifestacije glazbeno su popratili Vokalisti Salone na čelu s Mirkom Jankovom, a program je vodila Nevena Pleština.

Ovogodišnji program "Dana kršćanske kulture" održava se od 6. do 16. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava, a u zajedničkom kreiranju programa sudjelovale su i brojne institucije koje su svoj doprinos dale u suorganiziranju pojedinih programskih točaka koje uključuju tisuću sudionika programa.

Raznovrstan program "Dana kršćanske kulture" u periodu od 11 dana, tj. do 16. travnja uključuje niz zanimljivih i vrijednih događanja ukazujući na bogatstvo kulture kršćanskoga nadahnuća, a dostupan je ovdje: www.danikrscanskekulture.info

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.