Kako smo već pisali Hrvatska radio televizija neće prenositi finalni meč prvog grand slam turnira sezone Australian Opena u kojem igra najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić jer bi to koštalo oko 2,2 milijuna kuna.

Riječ je o najvećem sportskom uspjehu nekog hrvatskog sportaša ove godine. Plasman u finale jednog grand slama sam je vrh karijere za svakog tenisača, pa tako i za najboljeg Hrvata u svijetu tenisa, Marina Čilića, koji bi eventualnom pobjedom u finalu postao i najbolji hrvatski tenisač svih vremena. I ovako nije daleko od toga. Naime, nakon finala, kako god ono završilo, Marin će od ponedjeljka biti 3. tenisač svijeta. Ispred njega tek su Roger Federer te Rafael Nadal, dva možda i najveća tenisača svih vremena. Međutim, HRT, iako plaćamo 1,3 milijarde kuna pretplate godišnje, nema novaca za to. Posve je razumljivo razočarenje brojnih RTV pretplatnika diljem Hrvatske budući da je tenis među najpopularnijim sportovima u našoj zemlji.

Prema članku 34. zakona o RTV pristojbi, obveznik pretplate je svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, ali i drugi uređaj kojim može primati radio ili TV signal za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, primjerice, laptop, smartfon, tablet… Pretplata čini oko 85 posto prihoda HRT-a. Što mi zapravo, dobivamo kad plaćamo RTV pristojbu? Naime, nije ovo prvi kiks javne televizije, na kojoj, kako znamo, nema rukometne reprezentacije koja upravo sudjeluje na Europskom prvenstvu u – Hrvatskoj. Uskoro će HRT izgubiti i Vatrene?!?

“Hrvatska radiotelevizija nije u mogućnosti prenositi završni susret teniskoga turnira Australian Open u kojemu će nastupiti Marin Čilić jer cijena televizijskih prava za taj susret iznosi 300.000 eura, odnosno približno 2,2 milijuna kuna”, stoji u odgovoru HRT-a na upit Hine zašto neće prenositi finale Australian Opena.

U odgovoru se također navodi da je “HRT učinila do ovoga trenutka sve što je bilo moguće da, kao dodatnu vrijednost, od vlasnika prava prijenosa turnira Australian Open, agencije Discovery Eurosport, pokuša otkupiti televizijska prava prijenosa završnice toga turnira, ali iznimno visoka cijena za prijenos toga pojedinačnoga susreta u tome ju je spriječila”.

No, cijena bi, da je HRT ranije otkupio pravo prijenosa finala Australian Opena, vjerojatno bila manja, pa nije jasno zašto isto nisu i učinili ranije, s obzirom na Čilićevu igru, bilo je za očekivati kako postoji mogućnost da će zaigrati bar u polufinalu, ako ne i u finalu, što se na kraju i dogodilo.

Na kraju HRT se pravda da, s obzirom kako je tenis jedan od najuspješnijih i najgledanijih sportova u Republici Hrvatskoj, ima višegodišnje ugovore za prijenose dvaju europskih grand slam turnira: turnira Roland Garros i turnira u Wimbledonu. Naravno, to je točno, no, isto je tako točno da je javna televzija do prije sad već dosta godina prenosila svako finale nekog hrvatskog tenisača ili tenisačice, pa čak i ako se nije radilo o grand slam turirima. U međuvremenu, iako su na HRT-u izgubili rukomet, gube nogomet, ne prenose utakmice hrvatskog nogometnog prvenstva…, TV pristojba nije pojeftinila, naprotiv!

narod.hr/hina

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 25.8.2019.
25. Agosto 2019.

Medjugorje-info.com utilizza i cookie per migliorare la funzionalità del sito web e per regolare sistema di pubblicità.