Mama je najljepša riječ na svijetu

Mama je najljepša riječ na svijetu.

Zapravo, svaka je žena koja postaje majkom i odgojiteljicom svoje djece blagoslovljena. Majka prva osjeti, vidi i podiže svoje dijete. Ona odgaja vjerski i oblikuje novoga čovjeka. Dijete prvo čuje majčin glas. Osjeća dodire i svu njezinu ljubav. Jedna od prvih riječi koju dijete izgovori upravo je mama. Moram priznati da su mnoge žene tužne zbog toga što nemaju djece. Često mi se javljaju tražeći molitvu. Želim ih utješiti. Svaka žena koja želi dijete po svojoj želji već postaje majkom. Zato neka ne gube nadu i povjerenje u Gospodina. Vjerujem da će i one jednoga dana iz usta svoje djece čuti riječ mama.

Isus je također izgovarao riječ mama. Kada se rodio i kad su mu roditelji dali ime Isus, Marija je s nježnošću izgovarala Isusovo ime – Jehošua. Isus je prvo hranjen majčinim mlijekom, kao i svako drugo dijete. Marija je kao i svaka druga majka dojila svoje dijete. Ona je prava majka Boga i čovjeka. Zato nju Crkva zove Bogorodica. Njezino majčinstvo slavimo upravo prvoga dana u godini. Možda bi bilo idealno da se Majčin dan obilježava upravo tada kada se slavi Gospino materinstvo? Dakako, to bi bio putokaz za mnoge žene koje imaju djecu i koje očekuju djecu. Budući da je Bog u Gospi podigao dostojanstvo žene kao rodilje, od toga trenutka svaka je trudnica kraljica. Po njoj se ispunjava obećanje da će se žena spasiti po rađanju i odgajanju djece u vjeri (1 Tim 2,15). Svaka bi se djevojka i majka trebala okrenuti Gospi tražeći od nje put svetosti u ovim neizvjesnim vremenima. Iz betlehemske štalice odsijeva poruka mira svima majkama i obiteljima jer se rodio Knez mira.

Marija, milosti puna, živjela je u miru sa svojim Bogom, sa sobom i sa svojim bližnjima. Potpuno je predana volji Očevoj, vjerna i čista, mogla primiti Krista pod svoje srce. Nije bila sebična. Nije tražila izlazak iz pomalo teške situacije za nju i za Josipa. Ostala je trudna prije braka, a time je narušila svoj i Josipov ugled. Ona je znala da je Bog s njom. Rodila je Isusa za nas. Prošla je s njim otkupiteljski put boli za naše spasenje.

Bogorodica je uzor Božje službenice, majke i prave vjernice. Ona je Kraljica mira, jer je rodila Kneza mira. Taj istiniti mir – šalom – dolazi od Boga, kao što veli psalam: Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje (Ps 62, 2). Po njezinu zagovoru, taj Božji mir silazi na svaku obitelj, na svaku majku, na svaku trudnicu i na svaku ženu. Samo je Božji mir ispunjenje svih Božjih obećanja. Samo je Isus Krist naš mir (Ef 2,14). Hvala ti Gospe!

Gospino materinstvo dopušta svima nama otkriti ljepotu biti majkom. Njezin nježan pogled uprt je također na duhovnu djecu, odnosno na svakoga tko prima Kristove riječi. Kroz njezinu majčinsku ljubav uvijek iznova otkrivamo iskustvo čarobne i najljepše riječi mama.