Pater Arek Krasički CSSp: Spreman je još jednom umrijeti za tebe (Iv 11,1-45)

Gledajući Lazarovo uskrsnuće uvjeravamo se u Isusove riječi: Dolazi čas – sada je! – kad će mrtvi čuti glas Sina Božjega i koji čuju živjet će.

Lazar koji je umro i koji je već četvrti dan bio u grobu, čije se tijelo pomalo raspadalo i zaudaralo, čuo je glas Isusa Krista i probudio se, oživio. Njegovo se tijelo vratilo u prethodno stanje. To je Božja misija među nama otvoriti naše grobove, izvesti nas van i dovesti u obećanu zemlju (usp. Ez 37, 12-14). Upravo to čini Isus.

Lazarovo je oživljenje bilo jedan od presudnih motiva Isusove smrti. Ono što je Isus učinio u Betaniji pokrenulo je cijelu lavinu osuda i nepravednosti Sinedrija u suđenju. Kazna je bila očita smrt na križu.

Isus umire zbog Lazara. On ga je jako ljubio. Kad je došao na njegov grob zaplakao je. On ga je tako ljubio da se nije sustezao otići na grob svojega prijatelja iako su ga Judejci htjeli kamenovati. Mnogi su ga odvraćali, ali on odlučuje otići. Ide umrijeti jer ljubi. U ovom odlomku više puta piše kako ga je ljubio. Po ljubavi koja daruje sebe dogodilo se još jedno čudo. Toma kojeg mi smatramo sumnjivcem potiče ostale: Hajdemo i mi s njim umrijeti. Ovo je spremnost položiti svoj život radi ljubavi.
Bog daje život zbog jednog čovjeka. Naravno, daje svoj život za sve. Taj Lazar, koji ima i figurativno značenje u ovom odlomku je svatko od nas. Isus kada staje pred odlukom da ili ne izabire da. On je iznova spreman položiti svoj život za tebe i mene.

Ono kako ga je ljubio odnosi se na tebe i na mene. Ponekad sam mislio da se Božja ljubav dijeli, tako da Bog ljubi svakoga pomalo. Ali to nije istina. Bog svakoga ljubi potpuno. Božja je ljubav ista i nepromjenjiva. Uskrs nosi u sebi tu duboku dimenziju sveopćeg spasenja uz osobni aspekt.

Lazar je bio četiri dana u grobu. Dosta je već zaudaralo njegovo tijelo. Svi su bili očajni. Lazar je morao biti dobar čovjek stoga što je toliko mnoštvo na njegovu grobu. No, za Boga ne postoji vrijeme. On podiže iz mrtvih čak i četvrti dan nakon smrti. Zapovijeda da se otkotrlja kamen s Lazarova groba. Crkveni oci vide u tome sliku Isusova uskrsnuća kao da Isus želi time poručiti: Lazare iziđi iz groba, sada ću ja ući na tvoje mjesto.

Ovo je priča o nama. Isus traži našu vjeru. Želi da se priklonimo svjetlu izlazeći iz tame. U tami nema života, nema nade. Grijeh je smrt. Možda se tako osjećaš kao da si već četiri dana mrtav. Mnogi plaču oko tebe, a ti si u nekom grobu. Možda te je netko krivo osudio. Niste se dobro razumjeli. Možda proživljavaš šokove ovih dana i ne znaš kako ćeš dalje jer te prati osjećaj da te nitko ne želi. Jednostavno osjećaš se kao da si u grobu a još je na to nabačen kamen. Isus dolazi i izgovara riječ: Izađi kako bih ja mogao ući na to mjesto koje je za tebe tako odvratno. On je spreman iznova umrijeti za tebe jer te ljubi. Isus Krist oslobađa čovjeka. To su osjetile Marta i Marija. Povjerovale su da je Isus Put Istina i Život. Vjerujem da i ti u to vjeruješ.

Danas je i tebi navještena Božja riječ. Ona je izgovorena. Iako se nalaziš i na najtamnijim mjestu riječ dopire do tvojih ušiju. Ona te oživljuje. To je vidljivo djelovanje Duha Svetoga koji obuhvaća i mijenja kvalitetu tvoga življenja. Sada je to vrijeme kada izlaziš iz svojega groba.

Ne boj se riskirati izgubiti svoj život radi Isusa i drugih. Toma je bio spreman poći u smrt za Isusom. Jesi li ti spreman poći u smrt zbog drugih. Jesi li spreman primiti na sebe i drvlje i kamenje od svih onih koji te pokušavaju kamenovati?