Sve vijesti - Međugorje Info https://www.medjugorje-info.com/sve-vijesti?format=feed Tue, 30 Nov 2021 15:58:22 +0100 hr-hr Don Roko Glasnović novi biskup dubrovački https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/don-roko-glasnovic-novi-biskup-dubrovacki https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/don-roko-glasnovic-novi-biskup-dubrovacki Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj, javila je IKA

]]>
Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na blagdan sv. Andrije, u utorak 30. studenoga, u podne da je papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom don Roka Glasnovića, svećenika Šibenske biskupije.

Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj.

Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.

Na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu 2008. magistrirao je iz pastoralne teologije. U Šibenskoj biskupiji obnašao je nekoliko službi. Među ostalim, bio je osobni biskupov tajnik, biskupijski ekonom te član biskupijskog svećeničkog vijeća i biskupijskog zbora savjetnika. Također je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz crkve Tue, 30 Nov 2021 12:27:14 +0100
Zadaćnica učenika nikoga ne ostavlja ravnodušnim: ‘Iako mi je teško, volim svoj Down sindrom’ https://www.medjugorje-info.com/hrvatska/zadacnica-ucenika-nikoga-ne-ostavlja-ravnodusnim-iako-mi-je-tesko-volim-svoj-down-sindrom https://www.medjugorje-info.com/hrvatska/zadacnica-ucenika-nikoga-ne-ostavlja-ravnodusnim-iako-mi-je-tesko-volim-svoj-down-sindrom Udruga za Down sindrom Zagreb na Facebooku je objavila sastavak kojeg je u zadaćnicu napisao učenik Dominik koji ima Down sindrom. Njegove iskrene riječi malo koga su ostavile ravnodušnim, stoga je najbolje da vam u cijelosti prenesemo Dominikov sastavak s naslovom ‘Život kao tkivo moje priče’.

 

]]>
Ja sam se rodio s jednim kromosomom viška. To znači da imam Down sindrom i da sam malo drugačiji od drugih. Puno stvari mi je teže nego ostalima. Moram se više truditi i za neke stvari trebam pomoć. Imam asistenticu koja mi pomaže u školi i kod kuće. S njom učim i pišem zadaću. Ona mi olakša teške stvari. Mama kaže da imam dobru memoriju i da mogu zapamtiti puno toga.

Ne znam računati napamet pa mi je matematika teška. Teško mi je i penjati se po stepenicama pa skoro nikad ne idem van kad je veliki odmor. Nekad profesori puno i brzo pričaju pa ne shvatim što su me pitali, iako znam odgovor. Nevia uvijek kaže da ih pitam da ponove, ali me nekad sram pa to ne napravim.

Na tjelesnom ne mogu napraviti zvijezdu, teško mi je igrati nogomet i košarku kad igramo pravu utakmicu. Sve se događa jako brzo, a ja ne mogu brzo doći s jednog koša ili gola na drugi. Moji prijatelji iz razreda zbog mene uspore igru da i ja zabijem koš ili gol.

Često idem u udrugu ljudi s Down sindromom. Tamo sam upoznao i neke druge ‘downiće’. Jedan od njih je x. On ne može pričati. Njemu je puno teže nego meni. Ja kad hoću pohano i rizi-bizi kažem mami, a x to ne može reći. On ne ide u školu zbog toga i to je loše jer škola pomaže ljudima da budu pametni i tamo upoznaš svoje prijatelje

Iako mi je nekad teško, svejedno volim svoj Down sindrom. Takav sam se rodio i takav sam cijeli život. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe, svoje prijatelje, obitelj i asistenticu.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Hrvatska Tue, 30 Nov 2021 11:55:02 +0100
Majka Terezija - 'Prionite uz krunicu' https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/majka-terezija-prionite-uz-krunicu https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/majka-terezija-prionite-uz-krunicu Sestre koje su imale priliku živjeti i susretati bl. Majku Tereziju svjedoče o njezinoj velikoj ljubavi koju je gajila prema molitvi krunice.

]]>
Potvrdila je to i s. Tarcilla iz zagrebačkoga samostana Misionarka ljubavi koja ju je često vidjela da moli krunicu, ali kada nije molila krunicu, držala ju je u rukama i njezina zrnca premetala po svojim prstima. Majka Terezija smatrala je krunicu jednostavnim, ali snažnim sredstvom življenja u jedinstvu s Marijom.

Tako u tumačenju prvih konstitucija stoji: »Učili su nas voljeti i moliti krunicu s velikom pobožnošću; ostanimo nadasve vjerne toj svojoj prvoj ljubavi - jer će nas približiti Nebeskoj Majci. Naše pravilo od nas traži da nikada ne idemo u sirotinjske četvrti a da prethodno ne izmolimo pohvale Majci; radi toga krunicu moramo moliti na ulicama i u mračnim rupama sirotinjskih četvrti. Prionite uz krunicu kao što se bršljan drži stabla jer bez naše Majke ne možemo opstati.«

Svetičine misli o Mariji - Marija je naučila Isusa hodati, govoriti, kupala ga je svakoga dana, naučila ga je kako držati žlicu, držala ga je za ruke dok je činio prve korake. Zaboravljamo to. Budimo to malo dijete u njezinim rukama. - Idem li sa živom željom u sirotinjske četvrti?

Gospa je pohitila Elizabeti zato što ju je ljubila. Mi također moramo pohititi siromasima poput Gospe. - Nitko se nije naučio poniznosti više od Marije, njegove Majke. Trebamo Gospu da nam zadobije milost poniznosti. Privijte se k njoj: »Budi mi majka sada.«

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Duhovni kutak Tue, 30 Nov 2021 02:10:00 +0100
Evanđelje dana, 30.11.2021. https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-30-11-2021 https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-30-11-2021 Evanđelje dana:

]]>
Mt 4, 18-22

U ono vrijeme: Prolazeći uz Galilejsko more, Isus ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im:

»Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim.

Svećenik: fra Mate Kolak.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Evanđelje Tue, 30 Nov 2021 01:50:12 +0100
Fra Zvjezdan Linić - Imajmo strpljenja https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-zvjezdan-linic-imajmo-strpljenja https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/fra-zvjezdan-linic-imajmo-strpljenja Koliko je god ljudski vijek relativno kratak, ipak nam neke stvari predugo traju. U tom čekanju gubimo strpljenje.

]]>
Prognanici i izbjeglice već predugo čekaju trenutak kad će se vratiti na svoja ognjišta. Neki su možda već i izgubili volju da se vrate i da počnu svoj život uz početničke napore oko popravka i izgradnje zavičaja. Mnogi na burzi rada već dosta nestrpljivo čekaju na adekvatni posao. Drugi možda čekaju na smanjenje cijena i čvršće plaće, odnosno mirovine. Svi skupa čekamo potpunu i pravednu slobodu i cjelovitost stoljetnih krajeva gdje je obitavao hrvatski narod. Još uvijek čekamo neki pravedniji i stabilniji mir i siguran život na našim prostorima. Kao da se sve više odugovlači te gubimo strpljenje. U tome možemo učiniti i različite pogrešne poteze. Nadalje, u ljudskim odnosima također čekamo. Čekamo da se netko popravi jer nam otežava život svojim ponašanjem., ili da ode iz naše sredine. Roditelji često gube živce zbog čudnog ili lošeg ponašanja svoje djece.

Očekivali su da će to biti dobra djeca, a ona se znaju u određenom trenutku svoga rasta otkriti u drugom svjetlu. Skloni su tada roditelji reagirati burno i neadekvatno te drama razdvojenosti i nerazumijevanja postaje još veća. Bračni drugovi u svojim mukama i razmiricama isto tako često nemaju strpljenja međusobno se čuti, razgovarati, pokušati jedan drugoga u potpunosti i iskreno razumjeti. Tako njihovi razgovori postaju svađe, njihov život od istinskog zajedništva postaje samo stanovanje pod istim krovom i ništa drugo. A svi skupa želimo bolji svijet.

Želimo zapadnoeuropski standard, želimo da nestane kriminala, da oni na vlasti ulijevaju više pouzdanja i ispravno i mudro vladaju. U svemu tome smo nestrpljivi. Želimo to sada. Želimo da se netko kraj nas popravi. Možda čak ni sa sobom nemamo strpljenja. Hvata nas očaj i nemamo volje za život ako ne uspijemo u nekim iskrenim i dobrim odlukama. Ima trenutaka kad kod svih tih okolnosti kojima nikad kraja, poželimo da nas nema. Sve je to izraz našega nestrpljenja i nervozne želje za brzim promjenama. To se međutim, ne događa. Zato nismo uvijek zadovoljni ni sretni. Iz duboke vjere u Boga koji je dobar često otkrivam kako je Bog strpljiv i kako zna čekati. On jedini zaista dugo i strpljivo čeka. Svakome čovjeku daje šansu života. Ne želi odmah prelomiti napuknutu trsku niti će ugasiti stijenj što tek tinja. Pušta da na njivi zajedno s pšenicom raste i kukolj, ne želeći ući u rizik da se preuranjenim čupanjem kukolja ne iščupa i dobro sjeme. Zato čeka. Zato ljubi. Čovjeku daje mogućnost novoga života. Sve do kraja.

OI Bog bi htio da ja već sada shvatim ozbiljno i odgovorno poziv na obraćenje i popravak; i on želi da na taj način već sada uživamo u sve punijem i savršenijem zajedništvu s njime. Bog bi htio da se ne lišavamo njegove milosti zbog svojih slabosti ni za jedan trenutak. Međutim, isto tako Bog zna i čekati. Pa čak i do posljednjeg časa ovozemaljskog života. Pokazao je tako jasno na primjeru razbojnika na križu kojemu je ona jedna skrušena riječ pred smrt zapravo otvorila vrata raja, tj. vrata do Isusova srca. Znajmo biti strpljivi! I čekanje je dio života. Nije još sve kako smo željeli, nisu mirovni ugovori po našoj mjeri. Ne događaju se perspektive boljeg standarda i željenog mira brzinom kojom bismo to mi htjeli. Ne obeshrabrujmo svojom nestrpljivošću nikoga, pogotovo ne one najbliže. Ne zatvarajmo vrata radosti i ljubavi svojim negativnim izrazima razočarenja i nervoze. Ne gasimo stijenje što tek tinja. Nestrpljivošću ljudima oduzimamo nadu, strpljivošću dajemo nadi prostora da se pretoči u stvarnost.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Duhovni kutak Tue, 30 Nov 2021 01:42:00 +0100
Što je bilo prije Boga? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-je-bilo-prije-boga https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-je-bilo-prije-boga Ima li što prije Boga? Odnosno, je li i On stvoren ili? Svjesna sam da odgovor nije potvrdan, pa pitam da li ste Vi ikad razmišljali na taj način, ili ste stali kod stvaranja anđela, svijeta i slično? Da mene netko tko ne vjeruje u Boga upita da mu kažem 'Ajde recimo da je sve tako kako ti tvrdiš. Ali što je s Bogom?', ja ne bih znala što reći toj osobi.Unaprijed hvala!

]]>
Mi vjerujemo da Bog nema početka ni kraja, on je prije svega i stvorio je sve iz ničega. Jedan od filozofskih dokaza za postojanje Boga koje je navodio sveti Toma vodio se upravo takvim razmišljanjem: ništa u prirodi ne nastaje samo od sebe, stoga treba imati svoj uzrok; kako u niz uzroka ne možemo ići unedogled, mora postojati i jedno počelo bez počela koje se zove Bog. Ipak, moramo znati da Božja svemoć nadilazi mogućnosti našeg razuma i da nikada nećemo moći do kraju nju proniknuti, tako da smo puno toga tek dobili po Objavi, o čemu nam Kazekizam kaže: Sam Isus potvrđuje da je Bog "jedini Gospodin" i da ga treba ljubiti "iz svega srca svojega, iz sve duše svoje, iz sveg uma svoga i iz sve snage svoje". Ujedno Isus govori da je i on sam "Gospodin". Ispovijedati "Isus je Gospodin" vlastitost je kršćanske vjere. To se ne protivi vjeri u jednoga Boga. Vjerovati u Duha Svetoga "koji je Gospodin i životvorac" ne uvodi nikakve diobe u jednom Bogu: Čvrsto vjerujemo i iskreno ispovijedamo da jest samo jedan pravi Bog, vječan i neizmjeran, svemoguć, nepromjenljiv, nepojmljiv i neizreciv, Otac, Sin i Duh Sveti: tri Osobe, ali jedna bit, jedna suština ili posvema jednostavna narav. Ono što nam je kao vjernicima najvažnije, da je Bog stvorio svijet iz ljubavi, kao što nam kaže čl. 315 Katekizma Katoličke Crkve: „Stvarajući svijet i čovjeka Bog je dao prvo sveopće svjedočanstvo svoje svemoguće ljubavi i mudrosti, prvi navještaj svoga "dobrohotnog nauma" koji ima svoj cilj u novom stvaranju u Kristu.” Btb,

Don Damir Stojić/studentski-pastoral.com

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Tue, 30 Nov 2021 01:40:00 +0100
MOLITVA - Utorak 1. tjedna došašća https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-utorak-1-tjedna-dosasca https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-utorak-1-tjedna-dosasca Budnost

]]>
Bog će doći kao što je već došao. Njegov drugi, svečani dolazak označit će kraj vremena i kraj svijeta kakvog poznajemo. Ne znamo kada će se i kako to zbiti. Taj dan poznajemo kao sudnji dan, ali je ispravnije zvati ga Danom Gospodnjim jer u taj će dan svi stati pred njega i po pravdi primiti svoju nagradu ovisno o svojim djelima.

I dok u strahu zbog nepoznatog datuma Gospodnjeg dolaska preispitujemo svoju savjest nadajući se spasenju, a strahujući od vječne smrti, predlaže nam se budnost. U toj budnosti možemo prepoznati Božju blizinu baš sada, tj. u svakom trenutku budnosti i biti radosni i puni zahvalnosti prema Bogu. Mise zornice u kojima već prije zore slavimo Gospodina pomažu nam da održimo svoju budnost. Ako je Isus sunce koji izlazi, a mi već prije izlaska njegov izlazak očekujemo bit ćemo spremni dočekati ga. Našim zornicama pretječemo zoru molitvom, pripremamo se i zajednički slavimo Onoga koji dolazi. Smatram da je zornice pogrešno shvatiti kao žrtvu ili pokoru u vrijeme došašća kojom se želi zavrijediti Božje spasenje. One su u prvom redu izraz naše budnosti i spremnosti susreta s Onim koji je već došao ali još ima doći.

Moliti kroz došašće: dan 3 – Psalam 25,5

Psalam 25,5 – Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

Za meditaciju:

U Bogu je smisao, iz njega izvire svaka dobrota i ljepota stvorenja, u njemu je i vječna istina. Svako povjerenje, pa i povjerenje u Boga trebamo utvrđivati. Ova rečenica traži od nas da idemo kroz život pouzdajući se u Božju istinu iznad svega. Pitaj se koliko dopuštaš Bogu da te vodi, koliko se tvoje povjerenje u njega doista očituje u tvojim djelima.

Molitva:

Jaki Bože, želim ići tvojim putem, onuda kuda me želiš voditi. Pomozi mi da vidim tvoju volju za mene. Amen. Gospodine, Bože, vapijemo k tebi: oprosti nam grijehe i pomozi u nevoljama života; utješi nas dolaskom svoga Sina, da nas više ne okuži stara zloća grijeha. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Tue, 30 Nov 2021 01:31:31 +0100
Litanije svetom Andriji apostolu https://www.medjugorje-info.com/molitve/litanije-svetom-andriji-apostolu https://www.medjugorje-info.com/molitve/litanije-svetom-andriji-apostolu Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!

]]>
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!

Andrija, rođen u Bethsaidi u Galileji, moli za nas!
Andrija, sine Jone, ribara, moli za nas!
Andrija, brate Šimuna Petra, moli za nas!
Andrija, od Isusa “prvoprozvani”, moli za nas!
Andrija, kršten u Jordanu, moli za nas!
Andrija, učeniče sv. Ivana Krstitelja, moli za nas!
Andrija, sljedbeniče Isusov, moli za nas!
Andrija, ribaru ljudi, moli za nas!
Andrija, koji si pomogao nahraniti 5 000 ljudi, moli za nas!

Apostole Andrija, nježni sveče, posreduj za nas!
Apostole Andrija, darežljivi sveče, posreduj za nas!
Apostole Andrija, djevičanski i dobri sveče, posreduj za nas!
Apostole Andrija, prijatelju djece i starijih osoba, posreduj za nas!
Apostole Andrija, koji liječiš ljude od bolesti, posreduj za nas!
Apostole Andrija, propovjedniče ljubavi Božje, posreduj za nas!
Apostole Andrija, zarobljeniče ljubavi Jaganjca Božjega, posreduj za nas!
Apostole Andrija, okrunjen mučeništvom, posreduj za nas!
Apostole Andrija, strpljiv u patnji, posreduj za nas!
Apostole Andrija, ljubitelju križa, posreduj za nas!

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine!

Pomolimo se:

Bože, pozvao si Andriju, ribara, da bude navjestitelj Radosne vijesti. Pomozi nam da poput sv. Andrije apostola naviještamo i širimo Kristovo evanđelje i privodimo druge ljude Tebi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Tue, 30 Nov 2021 01:06:00 +0100
Molitva svetom Andriji https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-svetom-andriji https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-svetom-andriji O slavni sveti Andrija, ti si bio prvi koji je prepoznao i slijedio Jaganjca Božjega.

]]>
Sa svojim prijateljem, svetim Ivanom, ostao si s Isusom tog prvog dana, svoj čitav život i za svu vječnost.

Kao što si vodio svoga brata, sv. Petra, Kristu, i još mnoge druge poslije njega, vodi i nas k Njemu. Uči nas da vodimo druge Kristu isključivo iz ljubavi prema njima i predanosti njegovoj službi. Pomozi nam naučiti lekciju križa i nositi naše svakodnevne križeve bez prigovora tako da nas oni odvedu do Isusa. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Tue, 30 Nov 2021 01:06:00 +0100
Velečasni Zlatko Sudac: I bi tako https://www.medjugorje-info.com/propovijedi/velecasni-zlatko-sudac-i-bi-tako https://www.medjugorje-info.com/propovijedi/velecasni-zlatko-sudac-i-bi-tako Puno više dobra nego zla vidimo i osjetimo u svom životu. I dobro i zlo je izazov, jer život je sve samo nije statika.

]]>
Ne može se biti indiferentan, ni na dobro, ni na zlo. Ne može, pa čak i kad bismo to htjeli. To svi znamo. To znaju i sveci i zlikovci.

Ali što tada treba činiti? Što treba činiti? Pogotovo tada kad se radi o dobru. Treba odgovoriti, treba odgovoriti Srcem, treba ga otvoriti da bi se jasno vidjelo, treba pustiti Toplinu, Svjetlost i Ljubav u Srce. Treba – zapravo jednostavno isplakati, ili sve svoje boli i rane, ili isplakati suze radosnice pred čuđenjem siline Raspete i Uskrsle Ljubavi.

Malo ih je koji tako odreagiraju. Ne biste vjerovali koliko je malo takvih ljudi. Malo ih je koji se 'skinu' kao nevina djeca pred Svjetlošću koja Prosvjetljuje.

Mnogi se toga boje, treba nadići puno toga, od mentaliteta, pogrešnog odgoja, lažnih sigurnosti, do skidanja vlastitih maski. Starijima je, ali uistinu, još i teže, jer 'mlado drvo lakše savijate'.

Oni koji to ne mogu, počinju se braniti, takvi, ne jer im je to lakše, nego jer su sebe i sve oko sebe postavili u lažno 'gnijezdo' u kojem nema mjesta za one koji ne hrane njihovu taštinu, a zbog oholosti i duhovne lijenosti, dok strah vlada njihovim srcima, nastavljaju u svojim lažnim sigurnostima prosuđivati pa i samog Duha Božjega.

Da, uistinu, ne biste vjerovali koliko ih je koji tako čine – čine, samo zbog jednog jedinog razloga, jer se boje Voljeti, boje se Istine, boje se otvoriti sveprožimajućoj snazi Duha Svetoga.

No, tu nije kraj. Ima i onih koji sve ovo znaju, onih za koje ne vrijedi ona Isusova s križa: 'Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine'. Jako dobro znaju da je to, s čime su se susreli, Duh Sveti na djelu a tada, da ne bi to s čime su se susreli postalo buktinja koju je nemoguće zaustaviti, i ta buktinja spalila njihove maske, ugase plamen i učine sve da spriječe Vatru Ljubavi, Istine, Darova i Plodova Duha Svetoga.

Što se tada dogodi? Vjerujte mi, dogodi se ono što sam na desetke i desetke smrtnih postelja vidio! Dogodi se da Bog sruši sve lažne sigurnosti takvim ljudima, sve zidine koje ih okružuju, sve titule i časti postanu blato, svi lažni poltroni i ulizice koji su im hranili taštinu ostanu zajedno s njima bez maske, sve i svi iščeznu i to još za njihova života, iščeznu i izmigolje kao zmije u rupe, svatko u svoju sramotu i krivnju.

Tada, uglavnom, osim ako je netko dao zadovoljštinu za njih – (ali i ti trebaju otvoriti oči) – zadovoljštinu, a nju nije lako dati, u protivnom ostaje smrtna postelja – gola, bez ičega za što bi se ležeći na njoj primili. Sami u svojoj bolnoj istini shvaćaju da su griješili protiv Duha Svetoga. Griješili protiv Istine, protiv Ljubavi i protiv Pravde.

Tu im, tada, nitko više ne može pomoći, nitko, pa ni Sakramenti, jer i za njih treba Ljubavi, Poniznosti, Iskrenosti, Priznanja, Istine, Očitovanja, Oproštenja i Duha Svetoga. Takvi ne mogu ni u kip Marije više pogledati.

Ali, Bog je Milosrdan, da, jako Milosrdan, da, da, da, Milosrdan!!!

Bog može dati ponovno Duha Svetoga! Ali, je li ga moguće u takvim situacijama ponovno prizvati? Ja, kao čovjek i svećenik, koji sam se naslušao i nagledao ljudske patnje i mnoge u zadnjim izdisajima držao za ruku, kažem: 'ne znam'. Takvima neka se smiluje Samo Srce Srca Majke Nebeske.

Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Propovijedi Tue, 30 Nov 2021 01:05:00 +0100
Tomislav Ivančić: Izvor zla i patnje - grijeh https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/tomislav-ivancic-izvor-zla-i-patnje-grijeh https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/tomislav-ivancic-izvor-zla-i-patnje-grijeh U životu ne ide sve onako kako bismo željeli. Ne uspijevamo stvoriti mir u svijetu, ne uspijevamo uništiti bolesti, ne uspijevamo imati samo psihički zdrave i moralno dobre ljude, ne uspijevamo osloboditi ljude od mržnje i lutanja.

]]>
Patnje je prepun svijet i život svakog pojedinog čovjeka. Smrt visi nad svakim, krivnja izgriza svakog stanovnika Zemlje. Trpljenje, bolest, krivnje, razbojstva, smrt - sve to ima izvor u grijehu.

Grijeh je kidanje komunikacije s Bogom. To je kao kad se rijeka odvoji od izvora i pretvori u močvaru. To je kao da se dijete odvoji od roditelja da živi samo. Grijeh je nepovjerenje prema Bogu, bijeg od Boga, silaženje s njegovih putova, i lutanje vlastitima. To je rezanje jedine niti koja nas je održala u zraku, na visini života.

Zbog grijeha je teško komunicirati s Bogom. Teško je naći smisao, teško je naći pravi put. Netko nas treba dovesti do Boga. Bog je jedina mogućnost života, mira, blagostanja, Života u punini. Zato zatvaranje toj sili donosi umiranje i nespokoj.

Iz toga slijedi: jedini čovjekov neprijatelj je grijeh. Ne čovjek, ne Bog, ne priroda, nego samo grijeh. Ili: najveće zlo jest odvojiti se od Boga. Čovjekovo srce je u pitanju. Treba promijeniti srce, ponovno uspostavit vezu s Bogom. Tu je izvor svih problema i rješenje svih problema čovječanstva.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Tue, 30 Nov 2021 01:02:00 +0100
POSVEĆEN KIP SV. IVANA PAVLA II. u župi Podhum kod Livna https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/posvecen-kip-sv-ivana-pavla-ii-u-zupi-podhum-kod-livna https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/posvecen-kip-sv-ivana-pavla-ii-u-zupi-podhum-kod-livna Za župu Podhum kod Livna došašće je započelo blagoslovom kipa sv. Oca Pape Ivana Pavla II., autora akademskog kipara i grafičara Tonija Kozarića koji inače radi u Majčinom selu u Međugorju. Jedan od njegovih djela je i kip BDM koji se nalazi na kružnom toku između Vionice i Čitluka.

]]>
Na pučkoj svetoj misi u 10 sati koju je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Jurice Periše i patera Mate Anića, ravnatelja Radio Marije upriličen je nesvakidašnji prizor u župi Pothum. U dupke punoj crkvi sv. Ivana Krstitelja župljanke i župljani bogatiji su za terrakotin kip sv. pape Ivana Pavla II. koji će na poseban način resiti ovu župnu zajednicu.

U obraćanju vjernicima fra Jurica istaknuo je kako pored kipa bl. Alojza Stepinca i slike bl. Ivana Merza, kip sv. Oca popunjava ovu župnu zajednicu s velikanima koji su se na poseban način istaknuli kod Hrvatskog katoličkog puka i obilježili suvremenu povijest našega naroda.

Biskupa Franjo Komarica u propovijedi dotaknuo se načela sv. Pape Ivana Pavla II. koji je obilježio njegov pontifikat, a to su obitelj, mladi i živa zajednica.

„Papa Ivan Pavao II. duboko se utkao u naš Hrvatski narod koji je posjetio našu banjalučku biskup i naglasio kako moramo ostati i opstati u svojoj zajednici... On je molio za nas  dok je bio među nama, ali sigurno sada kada je s ostalim svetima da su njegove molitve još upućenije i blagoslovljenije za čitav naš narod“, istaknuo je biskup Komarica.

Po okončanju svete mise upriličena je zakuska za pjevače, ministrante i sve koji pomažu živu zajednicu sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Vijesti iz regije Mon, 29 Nov 2021 15:26:05 +0100
NAJAVA Tribina na Humcu: „Dok je još bio daleko, njegov ga Otac ugleda!“ https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/tribina-na-humcu-dok-je-jos-bio-daleko-njegov-ga-otac-ugleda https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-regije/tribina-na-humcu-dok-je-jos-bio-daleko-njegov-ga-otac-ugleda SRIJEDOM: Tribina na Humcu

GOST: MATEJ LOVRIĆ – voditelj Udruge „Arka“ iz Zagreba.

TEMA: „Dok je još bio daleko, njegov ga Otac ugleda!“

VRIJEME: 1. prosinca u 19 sati u staroj crkvi na Humcu!

„Arka“ želi omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama da doprinose preobrazbi društva i u skladu s njihovim potrebama stvarati okruženje- zajednicu- koja povezujući različitosti doprinosi izgradnji povjerenja i društva kojem svatko pripada. 

]]>
Njegovo snažno svjedočanstvo za njega je, kako kaže, obična priča, ni po čemu neobična.

Ipak, Matej ima životnu priču koju je Bog gradio na čudesne načine i u kojoj se toliko puta proslavio.

Vidjet ćemo kako se Bog otkriva kao potpuni Smisao onima koji više nemaju razloga za život.

Od uspješnog sportaša, preko 4 srčana udara još kao srednjoškolac, depresije, želje za samoubojstvom… do života koji služi drugima.

Dug put obilježen Božjom prisutnošću na različite načine!

To što ga ne poznajemo nije nam izgovor da ne dođemo poslušati svjedočanstvo koje ima. Naprotiv, samo je razlog više da dođemo!

VRIJEME: 1. prosinca u 19 sati u staroj crkvi na Humcu!

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Vijesti iz regije Mon, 29 Nov 2021 15:22:14 +0100
Probudite se, vrijeme je! https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/probudite-se-vrijeme-je https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/probudite-se-vrijeme-je “… ova generacija, u puno dubljem smislu, spava. Zatvorena je u sebe jer vidi samo ono što može učiniti i posjedovati, zaustavlja se na materijalnoj stvarnosti”.

]]>
Draga braćo i sestre, započeli smo danas naš adventski hod, novu liturgijsku godinu, novi početak. Liturgija nas u prvoj nedjelji adventa poziva na bdjenje, na budnost spram Kristova dolaska. I sama riječ Advent dolazi zapravo od latinske riječi avenire što znači dolazak. Zato se u našem narodu za advent kaže i došašće. Glavni je tako poziv Adventa budnost, biti spreman otvoriti Božanskom Gostu kad pokuca.

Smijemo se sada zapitati kakva je budnost u pitanju. Kaže papa Benedit XVI da onaj koji spava jest zatvoren u sebe. On ne primjećuje ono što se događa oko njega, ne primjećuje stvarnost. Tek kad se probudi može spoznati stvarnost koja ga okružuje. S druge strane, tumači papa u miru, kako naša generacija sebe drži budnijom od svih ostalih generacija. Našim je očima danas, uz pomoć različitih tehničkih dostignuća moguće vidjeti beskrajne širine vremena i prostora, te najsitnije čestice koje nas okružuju. No zaključuje papa: “Unatoč tomu ipak moramo reći da ova generacija, u puno dubljem smislu, spava. Zatvorena je u sebe jer vidi samo ono što može učiniti i posjedovati, zaustavlja se na materijalnoj stvarnosti”. Tako je čovjek postao zatvoren u sebe i nije mu moguće otvoriti se beskonačnomu, Božjim pogledom gledati na stvorenu stvarnost. Današnji čovjek mora što prije i što hitnije napustiti svoj san ravnodušnosti spram Boga, mora se probuditi i budno iščekivati Kristov dolazak.

Draga braćo i sestre, adventsko vrijeme govori nam o dva Kristova dolaska – o onomu koji se već dogodio u posvijeti njegovim utjelovljenjem i rođenjem i o onome koji će biti na koncu svijeta kad će se on pojaviti kao Sudac svega svijeta tako da ga svako oko može vidjeti. Vjerujem da ste se svi ponekad našli negdje u mraku, možda na ulici, ili na nekom putu. Ispred sebe ste vidjeli svijetlo no niste znali koliko još ima do cilja – 100 metara ili 1 kilometar. Isto tako su i starozavjetni proroci budno iščekivali Spasiteljev dolazak ne znajući hoće li to biti sutra ili za 500 godina. Izaija u prvom čitanju govori o onim danima spasenja koji se imaju dogoditi. On ne zna kada će to biti, ali on je budan te budi i ostatak naroda. Tako i mi danas očekujemo Kristov drugi dolazak ne znajući ni dana ni časa. Zato nas Isus poziva na budnost – da budemo budni i pripravni jer u dan kad i ne mislimo Gospodin će doći.

Kristovom dolasku prethodit će znakovi o kojima nam govori Evanđelje. Rekli smo prije nekoliko nedjelja kako su ti znakovi zapravo prisutni u svakom vremenu kako bi nas održavali budnima i spremnima za susret s Kristom. Zbog toga je svim naraštajima moguće doživjeti sebe kao one koji žive u vremenu ovih znakova. No to su znakovi koji nas opominju na ono što je, ključno – a to je biti budan. Isus u evanđelju govori: “Stoga budni budite i u svako doba molite”.

Draga braćo i sestre, u evanđelju Isus donosi i recept kako biti budan. On kaže: “Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći.” Došaće je vrijeme priprave i nade. Sad je vrijeme da kroz Došašće sagledamo naš život – što nas dijeli od Gospodina a što nas njemu približava. Ako zađemo u našu nutrinu naići ćemo na neprijatelje našeg života koje su sveti oci promatrali u tri vida: požuda tijela, požuda očiju i oholost života. Požuda tijela nije samo bludnost, to je i želja za komocijom, za biranjem lakšeg puta, za izbjegavanjem žrtve. Požuda očiju potpomaže požudu tijela sve moramo vidjeti, sve prokomentirati. Te dvije požude zaokružuje oholost života. Postajemo umišljeni i nitko nam nije ravan. No budući da Gospodin ide prema nama, moramo se za to pripraviti. Lijek za ove tri smetnje našeg života su molitva, mrtvljenje i redoviti ispit savjesti. Nastojmo kroz ovo Došašće odlučiti više moliti, možda ne vremenski više nego sabranije, pozornije. Izdvojimo bar i 10 minuta u danu kada ćemo u poptunoj šutnji slušati u našoj nutrini Božji glas. Mrtvljenje ili pokornička djela opominju naše tijelo da nije ono glavno, da svoj pogled mora upraviti prema nebu. Mala pokornička djela kao što su ustajanje na prvi alarm, postiti, uzeti više one hrane koju manje volimo ili imati strpljenja s osobom koja nam nije draga mogu nam puno pomoći u pobijedi nad našim tijelom koje traži naslade. I na koncu važno je svaki dan prije počinka ispitati svoju savjest što smo dobro a što loše učinili te odlučiti loše ispraviti a dobro umnožiti kako bismo spriječili da nas oholost nadvlada.

Draga braćo i sestre, jedan je profesor jako lijepo sažeo misao o Došašću. On kaže: Došašće je vrijeme zaljubljivanja i zato si ne smijemo dopustiti živjeti vjeru od Došašća do Došašća ili od Korizme do Korizme, pa kad dođe Božić ili Uskrs sve prestaje. To zaljubljivanje treba roditi ljubav koja će trajati i kad dođe Božić, Uskrs, vrijeme kroz godinu, ljubav koja će trajati zauvijek. I zaključit ću s mislima velikog sv. Augustina: “Tko je bezbrižan, sigurno čeka kad li će doći njegov Gospodin. Jer, kakva je to ljubav prema Kristu: bojati se da ne bi došao? Braćo, nije li nas stid? Ljubimo, a bojimo se da ne bi došao. Doista, ljubimo li? Ili možda više ljubimo svoje grijehe? Zato, mrzimo grijehe i ljubimo Onoga koji dolazi kazniti grijehe. Doći će On, htjeli mi to ili ne, jer to što još nije došao ne znači da ni neće. Doći će kad ni ne znaš. Nađe li te pripravna, ništa ne smeta što ne znaš.” Amen.

Vlč. Daniel Katačić

 quovadiscroatia.com

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Duhovni kutak Mon, 29 Nov 2021 14:31:16 +0100
Grčka od vjernika traži da na ulazu u crkve pokažu negativan test na covid: Necijepljenima je zabranjen pristup okupljanjima u zatvorenim prostorima https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/grcka-od-vjernika-trazi-da-na-ulazu-u-crkve-pokazu-negativan-test-na-covid-necijepljenima-je-zabranjen-pristup-okupljanjima-u-zatvorenim-prostorima https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-svijeta/grcka-od-vjernika-trazi-da-na-ulazu-u-crkve-pokazu-negativan-test-na-covid-necijepljenima-je-zabranjen-pristup-okupljanjima-u-zatvorenim-prostorima Nakon većeg porasta broja zaraženih u posljednjih nekoliko tjedana, grčke su vlasti uvele nova ograničenja koja vjernike obvezuju da predoče negativne testove na covid-19 kako bi mogli prisustvovati nedjeljnim misama.

]]>
Sukladno novim pravilima uvedenim 18. studenoga, necijepljenim je osobama zabranjen pristup zatvorenim prostorima, što uključuje restorane, kina, muzeje i teretane, čak i ako su negativni na testu na koronavirus.

Kada su posrijedi crkve, u nedjelju su vjernici prvi dan morali predočiti negativan test da bi prisustvovali misi.

"Ova je mjera uvedena da bismo zaštitili i sebe i stanovništvo", rekao je otac Christos, svećenik u crkvi Ayios Spiridon u Pireju.

"Možda će isprva biti malo teško, no bit ćemo ustrajni jer smo dužni ispoštovati sve mjere."

Neki vjernici su kazali da na nedjeljne mise u zadnje vrijeme dolazi manje ljudi nego što je uobičajeno s obzirom na to da država od necijepljenih traži da sami plate testiranje, što je značajan trošak za veće obitelji.

No od četiriju crkava u kojima je u nedjelju bio Reutersov novinar, samo ispred jedne je volonter provjeravao potvrde o negativnom testu i to jedino kod vjernika koji nisu članovi župe.

U Grčkoj je u ovome mjesecu evidentiran velik porast broja novozaraženih, a i dnevni broj slučajeva zaraze dosegnuo je rekordne brojke.

Od početka epidemije do subote ondje je zabilježeno 920.683 zaraženih koronavirusom i 17.861 smrtni slučaj od posljedica covida.

"Ne sviđa mi se ova zamisao, ali što da radimo? Pridržavamo se mjera, no crkva je danas prazna. Ljudima je cijena testiranja očigledno previsoka jer u nekim slučajevima misi prisustvuju cijele obitelji", rekla je žena po imenu Athina.

Chrysoula Bezentakou je Reutersu kazala kako vjeruje da se ljudi boje. "Ljudi ne žele napraviti ni brze testove niti se žele cijepiti. Mislim da je to sve psihološki."

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Vijesti iz svijeta Mon, 29 Nov 2021 13:59:12 +0100
Novi apostolski vizitator očekuje se prije Božića https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/novi-apostolski-vizitator-ocekuje-se-prije-bozica https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/novi-apostolski-vizitator-ocekuje-se-prije-bozica Povodom imenovanja novog apostolskog vizitatora za župu Međugorje, mons. Alde Cavallia, sadašnjeg nuncija u Nizozemskoj, za Novu Tv, župnik župe Međugorje, fra Marinko Šakota izjavio je kako su svi župljani i vjernici s radošću prihvatili ovu vijest kojom i Vatikan pokazuju važnost Međugorja. Također je kazao kako se nada da će novi vizitator stići u Međugorje prije Božića.

]]>
Ostavština mons. Henryka Hosera je velika, rekao je fra Marinko. "Nadbiskup Cavalli nastavit će njegovo djelo, kao i nazočnost Svetog Oca u Međugorju, preko njega. "

Podsjetio je kako je mons. Hoser planirao izvoditi građevinske radove. "Postoji potreba za hodočasnike da se naprave objekti kao što je kapelica klanjanja, prostori za svete mise na stranim jezicima. Sve je to već pripremljeno i mi se nadamo kao će mons. Cavalli to realizirati.“

Na pitanje „Kada se može očekivati priznanje Međugorja?“ fra Marinko je odgovorio "Međugorje je na neki način priznato. Papa Franjo je odobrio hodočašća, službeno se mogu organizirati. To je najvažnije od svega. Vatikan prati događanja u Međugorju, što se tiče ukazanja i svega. Dakle, to se prati. Možemo reći da je ono što je bitno u Međugorje priznato - to je pastoral", objasnio je.

U nastavku donosimo neke karakteristike novog apostolskog vizitatora koje su se mogle iščitati iz intervjua koje je davao na svojim dužnostima:

EVO TKO JE NOVI APOSTOLSKI VIZITATOR U MEĐUGORJU, Mons. ALDO CAVALLI?

VJERUJE U VRAGA, U TRADICIONALNU OBITELJ I U OPASNOSTI TEHNOLOGIJE

Životopis mons. ALDE Cavallia, novog apostolskog vizitatora u župi Međugorje (BiH) uistinu zaslužuje poštovanje. Analizirajući neke njegove izjave, uspjeli smo uhvatiti neke karakteristike novog apostolskog vizitatora.

Kao prvo, on je jedan (od rijetkih?) biskupa koji vjeruje u postojanje đavla. Ova karakteristika nije baš nešto što bi trebali zanemariti.

Evo što je o tome rekao u jednom razgovoru čija je tema bila 'ISKUŠENJA': “Iskušenja nisu jednaka za sve i očituju se s prisutnošću đavla, već od stvaranja. Impresivno je kako to strašno biće dopire do nas. Ljudi koji dopuštaju da budu u iskušenju kažu 'DA' đavlu, a ne Bogu, i tada bivaju uništeni. Isus je također bio iskušavan na križu. Ako si sin Božji, siđi, rekli su mu, ali Isus je rekao ne đavlu, a da Bogu.”

U istom izvoru navodi se i njegov jasan stav o posvajanju djece od strane homoseksualnih parova dok je bio nuncij u Kolumbiji.

Kolumbija je, kao i druge zemlje američkog kontinenta, bila u punoj zakonodavnoj raspravi o pitanju usvajanja djece od strane homoseksualnih parova.

U tom smislu, apostolski nuncij u zemlji, mons. Aldo Cavalli, ponovio je stav Katoličke crkve pred eventualnim usvajanjem ovog tipa, navodeći da je po prirodi brak ustanova između muškarca i žene i kako je njegova svrha, kako prirodna tako i građanska i vjerska, rađanje djece, dakle prokreacija.

Nuncij je stoga objasnio da, kada se traži posvojenje djeteta, to mora biti provedeno u okviru parametara takvog, od prirode zadanog braka: “Ovu instituciju nismo izmislili – rekao je – nego smo je dobili od prirode: muškarac, žena i djeca, tako da je svaka druga kombinacija ove ustanove sekundarna”.

Konačno, najzanimljiviji aspekt novog apostolskog vizitatora je njegov pristup tehnologiji kako je prikazano u ovom intervjuu: “Tehnologija nije neutralna. A platforme se ne mogu smatrati praznim školjkama za punjenje. Potrebno je sastaviti instrument i poruku. Tehnologija je sredstvo, ne može biti sama sebi svrha. Svođenje čovjeka na prosti zbroj energije, materije i informacija dovodi do neizbježne smrti subjekta i do svih oblika iskorištavanja ljudskog bića.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Medjugorje Mon, 29 Nov 2021 02:18:42 +0100
BOGU JE SVE MOGUĆE!!! ‘Isus Krist spasio me, oslobodio me, nakon 27 godina homoseksualnosti’ https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/bogu-je-sve-moguce-isus-krist-spasio-me-oslobodio-me-nakon-27-godina-homoseksualnosti https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/bogu-je-sve-moguce-isus-krist-spasio-me-oslobodio-me-nakon-27-godina-homoseksualnosti Predao je Bogu sve osim jednog - grijeha homoseksualnosti, ali znao je, ne može se spasiti ako se ne odrekne svakog grijeha, svakog!

]]>
“Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe.” (Ez 36,26-27)

David je iz Teksasa, ima 44 godine i posvjedočio je kako ga je Isus nakon 27 godina života u grijehu, grijehu homoseksualnosti, oslobodio. Kako napominje, ovo svjedoči iz ljubavi, ne mržnje, kao netko tko zna kako je, tko je to proživio i zna kako je beznadno.
“Alkohol, seks, divlji život, droga, donose vam privremeno zadovoljstvo, ali u tome nema trajnog zadovoljstva, zato tražite još više, idete dalje, i upadate u grijeh još dublje. Ali ja vam govorim, govorim vam iz ljubavi, prava i potpuna sreća je u Bogu. Ne govorim vam ovo zbog osude, zbog mržnje, osude, govorim vam Riječ Božju. U konačnici On će nas suditi”.

Pada u teški grijeh već kao tinejdžer

Problemi u njegovom životu počeli su u tinejdžerskoj dobi. Roditelji su mu se rastavili, majka preudala. Iako je njegova nova obitelj išla u crkvu, i on s njima, nije osjećao ništa. Priznao je da je živio kao lažni kršćanin. Krstio se, ali nije shvaćao Božju ljubav, milost.

U to vrijeme, kad je bio 16-godišnjak već su počele grešne misli o drugim dječacima. Mislio je da će proći ali nije, samo se pogoršalo. Na pragu 17. godine spavao je s prvim muškarcem. Priznaje kako se sramio tog grijeha, taj čin mu je bio odbojan, ali grješna narav bila je zadovoljna. Opravdavao se da se loše osjeća jer je mlad to učinio, ali danas zna da je osjećao težinu grijeha protiv Boga.

Počeo je piti, drogirati se, bunio se protiv roditelja i na kraju je otišao iz kuće. Našao je posao, sam je živio u iznajmljenom stanu i bio je “slobodan”. Grešni život uzeo je maha. Nakon nekog vremena izgubio je posao u mornarici zbog pada na testu za droge.

Pokušaj samoubojstva i Božja intervencija

Odselio se u Kanadu, nastavio s drogiranjem, opijanjem. Često je upadao u depresiju. Želio je više od života ali nije se uspijevao otrgnuti grijehu i beznađu u koje je padao sve dublje i dublje. Skoro je počinio samoubojstvo. Prije skoka s balkona čuo je misao “U Bogu je uvijek nada. Moraš pronaći Boga kako bi pronašao nadu”. Pomislio je tada kako ne može učiniti samoubojstvo jer je grijeh uzeti život, ali ni da ne može na ovaj način osramotiti svoje roditelje. Odustao je. Otišao je iz Kanade, vratio se roditeljima.

Svjedoči kako je život s roditeljima kod njega izazivao osjećaj grižnje savjesti zbog grijeha u kojem je živio. Htio je pobjeći od te grižnje savjesti i odselio se u Kaliforniju.

Nastavio je s grešnim životom, alkoholom, drogama, bludnošću. U jednom periodu teško se razbolio od upale pluća. Doktorica mu je rekla da je skoro umro. U tom trenutku bio je zahvalan Bogu da je preživio, ali pomislio je i na sve što još nije napravio, još grijeha. Čim je ozdravio, nastavio je.

Ponovno je upao u depresiju.

Uzeo je Bibliju u ruke

U tom periodu postao je politički aktivan. Upoznao je prijatelja, kršćanina. I on sam predstavio mu se kao kršćanin, a ovaj mu je, kako kaže, blago pokušao reći kako život kojim živi nije kršćanski. Na jednom sastanku čuo je predavača kako govori o Bibliji i ljudima koji se ne slažu s njom. On je počeo razmišljati o Bibliji. Počeo je čitati. Shvatio je da se njegovo razmišljanje ne slaže s Biblijom.

U to vrijeme živio je s partnerom. Znao je da je kršćanin, odnosno da se tako predstavljao. I nije imao ništa protiv. Ali kad je počeo proučavati Bibliju, patner se usprotivio. Osjećao se da mu se Biblija protivi, da “radi” protiv njega. David svjedoči kako ga je nekoliko puta verbalno žestoko napao, govorio protiv kršćana, protiv Krista. Srce ga je zaboljelo zbog grubih riječi prema onom za kojeg je znao da nas je spasio.

Nije odustao. I dalje je proučavao Bibliju. Počeo je moliti. Molio je Boga da mu pokaže put. Priznaje da je u tom trenutku sve krenulo na gore. Pritiskala ga je savjest. Jedino pozitivno u to vrijeme bilo je da Bog ga je oslobodio alkohola i droge. Nije imao više želju za tim porocima. Gospodin, kako svjedoči, očistio je njegov um kako bi mogao dublje ući u istinu. Otišao je iz Kalifornije svjestan da ne može ostati u tom okruženju. Vratio se ponovno roditeljima u Teksas.

Potpuno predanje Bogu

Ipak, svjestan Boga i svega što je učinio za njega, silno je želio ostaviti jedan grijeh za sebe – homoseksualnost. Mislio je kako će naći način kako će to izvesti, opravdati.
“Dva mjeseca plakao sam Bogu da me spasi. A ne bi me spasio dok se ne pokajem za sve svoje grijehe”.

“Ili ne znate, da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se: “ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni mekoputnici, ni muželožnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega.” (1. Korinćanima 6,9 – 10)

“Sve što sam u životu napravio je grijeh. Nikad nisam napravio nešto dobro. Možda sam bio uljudan, pristojan, ali sve što sam napravio je bio grijeh. U to vrijeme počeo sam shvaćati što je Krist napravio na križu za nas. Do ovog trenutka nisam ni shvaćao što znači pokajanje. Tada sam shvatio da je to više od “žao mi je”, već da se moram potpuno okrenuti od grijeha”.

David je od tada svaku večer plakao Bogu da ga spasi. Jednu večer kleknuo je pred Njega i svaki grijeh oplakao, i onaj koji je htio zadržati za sebe – homoseksualnost.

Nikad nije čuo za nekog koga je Bog oslobodio homoseksualnosti, ali predao se Bogu, i rekao mu: znam da ćeš Ti naći način kako me osloboditi. Svjedoči kako je tu noć otišao spavati ne znajući je li spašen ili nije. Ujutro probudivši se osjećao se drugačije. Nije osjećao teret. Iako predivan osjećaj nakon toliko vremena nošenja tereta grijeha, i dalje je sumnjao je li ga Bog spasio. Jedan dan pročitao je u Bibliji:

“Tada priznadoh tebi grijeh svoj i krivnju zlodjela svojih ne zatajih; rekoh: “Priznat ću Gospodu nepravdu svoju!” Tada si oprostio krivnju grijeha mojega.” (Psalam 32 5).

Shvatio je da je po prvi put Bogu sve dao, priznao. Nije Mu ništa pokušao sakriti, iako zna da je Njemu sve vidljivo, shvatio je koliko je važno svojom voljom Mu dati sve.

Dvije godine nakon ovog oslobođenja David svjedoči:

“Bog je tako dobar. Nisam Mu vjerovao, ali On je napravio ono što je rekao. Dao mi je novo srce s novim željama. Iako i danas imam iskušenja, stojim s Bogom znajući da me neće kušati više od onog što mogu podnijeti. Ne bojim se budućnosti jer znam da s Bogom kročim, da mi On pomaže, jer svojim snagama ne mogu.”

David za kraj poručuje: Bogu je sve moguće!| Dnevno.hr

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Svjedočanstva Mon, 29 Nov 2021 02:17:53 +0100
Ja sam vaša Majka, volim vas i želim poticati na molitvu https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/ja-sam-vasa-majka-volim-vas-i-zelim-poticati-na-molitvu https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/ja-sam-vasa-majka-volim-vas-i-zelim-poticati-na-molitvu "Ja sam Majka, pa iako osjećam bol za svakim koji odluta, lako opraštam i veselim se svakom djetetu koje mi se obrati"

]]>
"Ja sam vaša Majka, volim vas i želim poticati na molitvu. Ja sam draga djeco neumorna i zovem vas i onda kad ste daleko od moga srca."

Hvala Ti na riječima utjehe kojima si me tješila kada sam pala pod teretom svakodnevice pritisnuta mlakošću i lijenošću srca koje nije davalo znakove života u Bogu, srca čijim je venama kolala tekućina napajana na izvoru svake protivšine istine i ljubavi. Stajala sam tada blizu, dovoljno blizu onoj istoj svjetini koja je vikala "RASPNI GA, RASPNI"i istom s njima vikala. Vikala protiv ljepote i radosti, nježnosti i topline, vikala protiv milosrđa i dobrote, ljubavi i mira. Gdje mi je bila savjest? Otac iluzija, igrajući se mojom nestalnošću i nesigurnošću, pomiješao je sva moja uvjerenja.

Poljuljao je moju sigurnost i odvukao me na stranputicu koja vodi u ništavilo, odvojio me od svjetlosti i ranjena me srca okrenuo protiv Stvoritelja, uzoholio moju bijedu i pregazio dostojanstvo koje sam dobila od Stvoritelja. Uvukao se u moje sjećanje i zamračio stazu koja me je vezala za vrelo života. Gdje mi je bila radost? Otac svih laži uvjerio me da svaki iskorak prema istini i životu vodi u nezadovoljstvo. S takvim teretom koji guši i pritišće ljubav, nisam mogla nikamo krenuti, doli stazama beznađa na kojima nailaziš na stope zemaljskih briga i gorčine gdje bi umorna od ispraznosti usnula na ležaju sebeljublja i snovima plovila u tamu ispunjenu prividima stvarnosti.

Gdje sam bila ja? Moje veliko Ja raslo je iz dana u dan i tonulo u suton gdje se moja ranjena narav suobličila tami u kojoj nije bilo mjesta za zvijezde i njihov sjaj. U tom svemiru ispražnjenog od svakog svjetla, od svake nade i života moj mrtav duh lebdio je bespućima smrti. Činilo se izgubljena zauvijek, dok me glas tišine nije probudio, glas iz kojeg je strujao život vječni i zauvijek opkolio moje srce, misli i tijelo.

U tom svemiru zasjala je zvijezda najsjajnija i rasvijetlila moj mali svemir, ispunila ga divnim bojama i brojnim zvjezdama. Tada nisam bila više važna ja, niti je ono više postojalo.

Bila je važna Ona i Njen glas koji se sve jače dopirao do mene. Bol Majke i suze kojima je oprala moju dušu i srce, isprale su svaku laž i okupale istinom u kojoj sam pronašla radost vjere. Ona se raduje ako se Njeno dijete raduje ali trpi i plače ako to dijete zaluta od Nje, voli jače i kad je daleko,i snažnije grli kada je blizu.Ona je Majka ljubavi.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Blanka Klasić Mon, 29 Nov 2021 02:14:00 +0100
Devetnica Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije https://www.medjugorje-info.com/devetnice/devetnica-bezgresnom-zacecu-blazene-djevice-marije https://www.medjugorje-info.com/devetnice/devetnica-bezgresnom-zacecu-blazene-djevice-marije U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

]]>
Djela naša, molimo, Gospodine, milošću svojom priteci, da svaka naša molitva i radnja s tobom vazda počinje i početa da se s tobom dovrši.

1. dan
O Marijo Djevice prečista, začeta bez grijeha istočnog, tvoja je neokaljana čistoća slična gorućem busu kupine što ga je Mojsije promatrao, utrni u nama vatru grešnih požuda zbog kojih se nebrojene duše gube. Blagoslovljeno sveto i bezgrešno začeće BDM, Majke Božje.

Zdravo Marijo ...

2. dan
O sretna Djevice Marijo, koja si mimo svih ljudi kao tajanstvena lađa očuvana od općeg potopa istočnoga grijeha, očuvaj i mene od potopa tolikih grijeha, koji su poplavili sva sela i gradove kršćanske. Blagoslovljeno ... Zdravo Marijo ...

3. dan
O Marijo, divna čista golubice, koja si se tek puštena iz ruku Božjih, odmah digla na krilima svoje svete nevinosti, te nikada ne pade u blato nečistoće u koji tone cio svijet, daj da se i ja dignem na krilima Božje ljubavi nad svijet okužen ovim grijehom, te zamrzim sve njegove grešne naslade i nestalna njegova dobra. Blagoslovljeno ... Zdravo Marijo ...

4. dan
O čista Djevice Marijo, ti stojeći uvijek uz izvor milosti Božje, cvala si kao plodna palma mirisavim cvijetom svih kreposti, učini da i meni budu otvorena vrata Božje milosti da mognem dostići dostojan plod pokore. Blagoslovljeno ... Zdravo Marijo ...

5. dan
O ljubljena Djevice Marijo, koja si slična zatvorenom urešenom vrtu u koji nikada ne uđe otrovna paklena zmija, ne dopusti da se ikakav grijeh uvuče u vrt srca mog. Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ...

6. dan
O čista Djevice Marijo koja si sinula na ovaj svijet kao rumena zora bez ikakve ljage i tame, učini da nikada ne zađem u tmine smrtnoga grijeha. Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ...

7. dan
O Bezgrešna Djevice Marijo koja si od postanka svoga cvala kao mirisavi ljiljan, rasprostirući na sve strane svoj plemeniti miris, koji nikad ne okuži otrovni vjetar grijeha, učini da se moje srce nikada ne otruje nečistim grijehom bludnim... Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ...

8. dan
O slatka Djevice Marijo, koja si po Duhu Svetom začela i rodila božanstveni plod utrobe svoje Isusa, isprosi mi po zaslugama svojim, krepost čistoće kojoj se obećaje gledanje lica Božjega, kako sam Spasitelj Isus kaže : Blaženi čista srca jer će Boga gledati... Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ...

9. dan
O Djevice Marijo, Bogu najdraža, najmilija i kod Njega uvijek primljena, isprosi mi milost da na ovom svijetu sveto živim i sveto umrem te da dođem u vječno blaženstvo gdje ću s tobom, u društvu svih svetih, zauvijek Boga slaviti i hvaliti a tebi na isprošenim milostima zahvaljivati Blagoslovljeno .. Zdravo Marijo ... ... Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Devetnice Mon, 29 Nov 2021 01:42:00 +0100
Došašće (Advent) kuca na vrata https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/dosasce-advent-kuca-na-vrata https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/dosasce-advent-kuca-na-vrata Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade! Vrijeme obećanja s Božje strane i ispunjenja tih obećanja.

]]>
Vrijeme isčekivanja i odgovora s naše strane. Ovo vrijeme Bog nam dariva i ono je za nas vrijeme spasenja. Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Priznajmo da smo grješnici i da nam je potrebno oproštenje i obraćenje! Došašće je vrijeme za okajavanje grijeha, za ispovijedanje grijeha te otvaranje našega srca Isusu, našemu Spasitelju. Došašće je vrijeme u kojem trebamo učiniti ono što je učinila Linda Marshall, odrekla se grijeha i dvostrukog života te pristala uz Boga. Rekla je: „Gospodine Bože, ja izabirem Tebe!“ Došašće je vrijeme u kojem trebamo duboko udahnuti te reći: Bože, ja sam izabrao Tebe, s Tobom želim koračati u svom životu, s Tobom želim dijeliti svoje dane na zemlji. Došašće je vrijeme u kojem trebamo upitati sebe gdje sam, što sam i kamo vodi moj život? Ako znamo gdje smo, onda blago nama; ako znamo što smo, još više blago nama; ako znamo da naš život vodi u vječnost ali preko križa, onda smo već blaženi.

U došašću slavimo Isusov dolazak k nama, njegov dolazak u naša srca. Isus kuca na vrata našega srca. Nemojmo zaboraviti: Krist dolazi svakoga trenutka k nama. Pitanje je samo primjećujemo li Njegov dolazak? I danas će k nama doći dok o ovome razmišljamo... On želi biti s nama i želi nam pokazati pravi put u život. Kad dopustimo Isusu da uđe u naše srce, mi smo oslobođeni i spašeni. Ovo vrijeme nas zove da dođemo k sebi i da bi Isus mogao doći k nama u svakom trenutku života, ali i na kraju vremena, kada naše vrijeme bude pri kraju i Krist dođe k nama u svojoj slavi, da zauvijek budemo s njim i tako bude ispunjenje naše žarke čežnje i želje. Svi želimo spasiti dušu! To bi trebala biti naša životna zadaća. To mora biti plod našega svakodnevnog nastojanja, rada i naše brige! To je najglavnije!


U svetom vremenu došašća božanski nam Spasitelj govori: „Bdijte i molite! Vrijeme je blizu. Ja dolazim. Bdijte, jer ne znate dana ni trenutka! Bdijte da biste mogli dočekati moj dolazak! Bdijte da ne propustite životnu priliku! Bdijte!"

- Bdijte - to znači nemojte spavati, nemojte drijemati dok je dan, ne gubite vrijeme, ni jednoga trenutka. Ono je dragocjeno.

- Bdjeti - to znači biti razborit i realan, pozoran na sve što se oko nas događa, otvoriti oči i promatrati što nam dan donosi, truditi se otkriti i raspoznavati znakove vremena, dobro od zla razlikovati.

- Bdjeti - to konačno znači ostati aktivan, ne skrstiti ruke, boriti se protiv klonulosti ravodušnosti i rezignacije, s vjerom gledati u budućnost, vjerno Bogu služiti, iznad svega ga ljubiti, na braću i sestre misliti i pomagati im.

- Bdjeti znači biti spreman na susret s Tobom, svojim Spasiteljem i čekati kao što se čeka ljubljena osoba, prijatelj, oslobođenje, spas. Budnost je vrlo važna u životu. Ako budemo bdjeli, onda nas sigurno neće iznenaditi Kristov dolazak, pa došao on navečer ili rano ujutro, u pola noći ili pola dana. A biti budan, znači kršćanski živjeti, u svakom trenutku biti spreman pokazati Bogu svoje račune...

To je briga za jedan drugi život, vječni, u koji vjerujemo i koji je dragocjeniji od ovoga običnog biološkog života. Hvala Ti, Gospodine, na ovom vremenu koje nas potiče na veću budnost, da Te dočekamo kao vjerni sluge, koji ne ljenčare, nego izgrađujući sebe po Tvojoj nauci izgrađuju bolji i ljepši svijet. Budimo Ivani koji će prepoznati Krista na vrijeme i drugima ga navijestiti, ali i pomoći da ga prepoznaju i ostanu na njegovu putu. Svjedočimo drugima svojim dobrim djelima. To će biti najbolja priprema za Božić...

Riječ Božja nas opominje da ozbiljno shvatimo svoj život, svoj poziv na vječni život, da se vladamo odgovorno. Da budni budemo, bdijemo i usrdno molimo.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Mon, 29 Nov 2021 01:34:00 +0100
MOLITVA - Ponedjeljak 1. tjedan došašća https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-ponedjeljak-1-tjedna-dosasca https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-ponedjeljak-1-tjedna-dosasca Pouzdajemo se u mnoge stvari, s nekima računamo tek privremeno dok nam druge postaju životno bitne.

]]>
Postoje i osobe u koje se pouzdajemo i kojima vjerujemo da nas neće nikada iznevjeriti. No, ako se pitamo u koga možemo imati najveće pouzdanje, onda je to svakako Bog. U njega se pouzdajemo više od novca, više i od pitke vode, više od prijatelja i više od bračnog partnera, pa čak i više od života.

No dobro je zapitati se još jedno pitanje. U koga se Bog pouzdaje? Odgovor bi nasm mogao iznenaditi: Bog se pouzdaje u ljude, on se pouzdaje u nas. Čudesno je da Bog ne odustaje od nas unatoč naših izdaja, nevjernosti i neuspjeha. On nam je povjerio veliki dar slobode i nastavlja nam povjeravati da tu slobodu koristimo odgovorno i iskazujući ljubav Bogu i ljudima. Bog se pouzdaje, također, da ćemo naviještati njegovu blizinu, njegovu milost i slavu. Povjerio nam je cijeli svijet i bez nas, taj svijet neće ići nikamo, a kamo će ići ovisi od nas. Bog se pouzdaje u nas. Pouzdaje se da ćemo znati gospodariti svijetom poštujući i Božju volju. I mi se pouzdajemo Boga iznad svega ne samo zato jer samo doživjeli da nas druge stvari mogu iznevjeriti nego i zbog jednostavne činjenice da se Bog pouzdaje u nas.

Moliti kroz došašće: dan 2 – Psalam 25,1

Psalam 25,1 – K tebi, Jahve, uzdižem dušu svoju.


Za meditaciju:

Zatvori oči i zaustavi se na ovoj rečenici. Ponavljaj ovu rečenicu oraspoložujući svoj duh. Može ti pomoći da npr. dižeš ruke iznad glave svaki put kad ponoviš ovu rečenicu: K tebi, Gospodine, uzdižem dušu svoju. Tako rukama dotičeš Božju milost. Možeš se i više puta danas sjetiti ovih riječi u kratkoj molitvi.

Molitva:

Veličanstveni Bože, želim biti tvoj i služiti ti danas i svakog dana. Amen. Gospodine, Bože naš, daj nam da postojani u dobru očekujemo dolazak Krista, tvoga Sina. Kad dođe i pokuca, nek nas zateče i budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Mon, 29 Nov 2021 01:20:12 +0100
Evanđelje dana, 29.11.2021. https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-29-11-2021 https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-29-11-2021 Evanđelje dana:

]]>
Mt 8, 5-11

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.«

Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' – i ode, drugomu: 'Dođi!' – i dođe, a sluzi svomu:, 'Učini to' – i učini.«

Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Svećenik: vlč. Petar Mlakar.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Evanđelje Mon, 29 Nov 2021 01:08:16 +0100
Online Škola molitve! Prijavi se i nauči razmatrati Božju riječ https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/online-skola-molitve-prijavi-se-i-nauci-razmatrati-bozju-rijec https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/online-skola-molitve-prijavi-se-i-nauci-razmatrati-bozju-rijec Škola je zamišljena kao cjeloživotni tečaj koji se odvija jednom tjedno u trajanju od dva sata. Škola (tečaj) bavi se promišljanjem i razmatranjem biblijskih i liturgijskih tekstova te nutarnjom i zastupničkom molitvom, što ju također čini dobrom pripremom za Svetu Misu.

]]>
Društvo Kristofori za promicanje kršćanskih vrednosta organizira Školu molitve kojom želi pomoći pojedincima u izgradnji osobne i zajedničke (grupne) molitve. Tečajevi, osim uživo diljem Hrvatske te u nekoliko drugih zemalja, održavaju se i online, ponedjeljkom ujutro i utorkom popodne.

Škola je zamišljena kao cjeloživotni tečaj koji se odvija jednom tjedno u trajanju od dva sata. Škola (tečaj) bavi se promišljanjem i razmatranjem biblijskih i liturgijskih tekstova te nutarnjom i zastupničkom molitvom, što ju također čini dobrom pripremom za Svetu Misu.

Tko se može prijaviti?

Svatko tko želi upoznati Gospodina, graditi osobni odnos kroz molitvu (bez obzira na stupanj duhovnosti i/ili obrazovanja) te doživjeti snagu i obećanja Božje Riječi za svakodnevni život, jer „doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći“ (Heb 2, 18).
„Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.“ (Iv 15, 7).

Katekizam Katoličke Crkve (V. Sveto pismo u životu Crkve):
„Tolika je sila i moć u riječi Božjoj da ona biva uporište i životna snaga Crkvi, a sinovima Crkve jedrina vjere, hrana duše, čisto i nepresušno vrelo duhovnoga života. Kristovim vjernicima treba da bude širom otvoren pristup Svetom pismu.“ (131)
Crkva „potiče posebno sve Kristove vjerne (…) da se učestalim čitanjem božanskih Pisama nauče ‘najizvrsnijem znanju – Isusu Kristu’ (Fil 3, 8). Jer ‘nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista’ (sveti Jeronim).“ (133)

Prijaviti se možete na broj 098 195 0275; ili pošaljite e-mail na: tecaj@kristofori.hr.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 19:16:55 +0100
Mons. Kutleša u Puli zaredio četvoricu novih đakona https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/mons-kutlesa-u-puli-zaredio-cetvoricu-novih-dakona https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/mons-kutlesa-u-puli-zaredio-cetvoricu-novih-dakona Po rukama apostolskog administratora Porečke i Pulske biskupije i splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora Dražena Kutleše, u subotu 27. studenog 2021., u pulskoj katedrali red đakonata primili su Slobodan Rakić iz župe Karojba (Pazinski dekanat), Zoran Županović iz Splita, Vasko Stojkovski iz Strumice (Sjeverna Makedonija) te David Sebastian Castillo Gallardo iz Quita (Ekvador).

]]>
Na početku, riječ dobrodošlice svima nazočnima, a napose obiteljima i rodbinama ređenika, uputio je rektor pulskog sjemeništa Alejandro Castillo Jimenez. Životopise kandidata u prvom dijelu obreda ređenja pročitao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac.

Nadbiskup Kutleša je, razlamajući Riječ, analizirao spasenjski poziv koji Bog upućuje Abrahamu, a time i svakome čovjeku, čitavome čovječanstvu. Njegov odaziv na Božji poziv, taj odlazak u nepoznato, podrazumijeva žrtvu, vjeru i pouzdanje u Boga. I naša bi vjera trebala, poput Abrahamove, biti strpljiva i posvemašnja, rekao je.

Istaknuo je žrtvu koju Abraham čini napuštajući u 75 godini života svoj zavičaj i očev dom te odlazeći u nepoznato; dok ljudi obično odlaze prema boljem, on, s posvemašnjim povjerenjem prihvaća volju Božju; tako su činili i mučenici, predavali su za svoju vjeru ovozemaljski život zagledani u Boga i Vječni Život. Abrahamov odaziv je prihvaćanje avanture, jer odlazi u nepoznato, o čem ništa ne zna, ima samo Božju Riječ, ali je slijedi s velikim povjerenjem. Jednako su se tako i ovi ređenici odvažili na svojevrsnu avanturu prihvativši Božji poziv. Ključ velikog Abrahamovog povjerenja u Boga leži u tome što on vjeruje Bogu kao osobi s kojom je komunicirao, naglasio je predsjedatelj. Prisutnima je reako da bi takva trebala biti i njihova vjera, a ne da vjeruju ono što su neki rekli o Bogu; vjera i molitva trebaju biti njihova komunikacija s Bogom.

Mons. Kutleša je nastavio istaknuvši da Bog, pozivajući Abrahama nije mu dao samo obveze, već i nagradu, blagoslovio ga je i postavio na čelo Izabranog naroda. Obraćajući se ređenicima i nazočnim svećenicima napose je podsjetio da su svećenici uzeti iz naroda i poslani narodu, da bi ga vodili. Svećenik mora imati tražene vrline, treba se posvetiti službi te iskreno živjeti za Boga i ljude. Kao što je Abraham, sukladno Božjem obećanju, primio blagoslov za cijelo čovječanstvo, jednako tako i svećenik prima blagoslov koji treba prenositi narodu koji mu je povjeren.

Nadbiskup je zaključio poručivši okupljenima što mogu naučiti iz Abrahamova odaziva; vidi se da Bog govori na razne načine, treba prihvatiti da govori svakomu, treba biti poslušan u onomu što Bog traži te nadasve treba s nepokolebljivom vjerom vjerovati u Božja obećanja. Ako tako budu činili bit će blagoslovljeni, upravo poput Abrahama.

Na kraju mise, mons. Kutleša je uz prigodne zahvale posebnu zahvalnost izrazio pokojnom biskupu Antunu Bogetiću, pokojnom nadbiskupu Anti Juriću te pokojnom preč. Giacomu Ranieriju koji su zaslužni za pokretanje neokatekumenskog sjemeništa u Puli koje je do sada iznjedrilo brojne svećenike. Sa zahvalnošću se spomenuo i sadašnje uprave sjemeništa te je pozvao đakone da u daljnjem životu svojim djelovanjem budu na ponos svojim bližnjima, da budu ono što od njih očekuju oni koji ih vole.

Uz mons. Kutlešu, mons. Grbca i rektora Jimeneza suslavili su koordinator neokatekumenskog puta u Hrvatskoj i okolnom zemljama preč. Piergiorgio De Angelis, formatori iz pulskog sjemeništa te pedesetak svećenika iz Porečke i Pulske i drugih biskupija.

Pjevanje su predvodili kantori neokatekumenskog puta s nekoliko instrumentalista te katedralni zbor uz orguljsku pratnju Paole Batel.

U katedrali se okupio nešto manji broj vjernika nego je uobičajeno, a za goste iz inozemstva uprava sjemeništa osigurala je, kao i uvijek, simultano prevođenje.

Svi kandidati su svoju formaciju, dijelom ili u potpunosti, stekli u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli.

NOVI ĐAKONI
David Sebastian Castillo Gallardo, rođen je 8. siječnja 1996. u Quitu (Ekvador),od oca Nilsona i majke Isabele. Kršten je 25. svibnja 1996. u župi Nuestra Señora del Perpetuo Socorro, dok je sakrament potvrde primio 8. svibnja 2010. u istoj župi u Quitu. U svom rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 2011. pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Po završetku mature započinje studij na Fakultetu kemijskog inženjerstva u Quitu.

Poziv za prezbiterat osjetio je u srpnju 2013. godine, nakon čega napušta studij i odgovara na Kristov poziv na svećeništvo, dajući svoju raspoloživost Crkvi da bude poslan bilo kamo za potrebe nove evangelizacije. Božjom providnošću godine 2014. biva dodijeljen Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli, gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

Vasko Stojkovski, rođen je 24. travnja 1979. u Strumici (Sjeverna Makedonija), od pokojnog oca Čedomira i majke Gorke. Kršten je i krizman 24. lipnja 1997. u Pravoslavnoj crkvi u Strumici. U puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 5. rujna 2016. u Katedrali Uznesenja Presvete Bogorodice u Strumici.

Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je također u istom gradu gdje radi u ugostiteljstvu. Godine 1998. pohađa kateheze Neokatekumenskog puta, te dirnut navještajem Radosne vijesti započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici.

Poziv na prezbiterat osjetio je 2011. godine na hodočašću u Madridu. Stoga odlučuje slijediti Kristov poziv na svećeništvo, te daje svoju raspoloživost Crkvi za potrebe nove evangelizacije i Božjom providnošću ulazi 2014. godine u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli gdje je započeo i nastavio filozofske i teološke studije.

Zoran Županović, rođen je 19. srpnja 1984. u Splitu, od oca Ante i majke Anke. Kršten je 17. ožujka 1985. u župi sv. Jeronima Primošten-Stanovi u Širokama, a sakrament potvrde primio je 14. svibnja 2000. u župi sv. Marka u Splitu.

Pohađao je osnovnu školu i gimnaziju u Splitu te godine 2011. godine, diplomira na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu nakon čega radi kao programer.

Susreće se s Neokatekumenskim putom te potaknut Božjim pozivom, 2014. godine odlučuje pristupiti Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli. Iste godine započinje filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi.

Slobodan Rakić, rođen je 4. svibnja 1987. u Osijeku, od oca Milovana i majke Branke. Kršten je i krizman 31. svibnja 1987. u Pravoslavnoj crkvi u Erdutu a u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom primljen je 28. srpnja 2019. u župi Svih Svetih u Karojbi.

Osnovnu školu pohađa u Poreču, a srednju završava u Pazinu. Godine 2011. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu postiže diplomu i naslov inženjera računarstva te neko vrijeme radi kao programer. Godine 2008. sluša kateheze Neokatekumenskog puta, te započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici.

Osjetivši poziv na prezbiterat, 2012. godine ulazi u Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Slovačkoj; godine 2013. nastavlja formaciju u Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Puli, gdje nastavlja filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz crkve Sun, 28 Nov 2021 18:03:38 +0100
Na hrvatsku misu u Monacu došao i Niko Kovač https://www.medjugorje-info.com/hrvati-u-svijetu/na-hrvatsku-misu-u-monacu-dosao-i-niko-kovac https://www.medjugorje-info.com/hrvati-u-svijetu/na-hrvatsku-misu-u-monacu-dosao-i-niko-kovac Don Stjepan Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije Pariz, posjetio je ovih dana hrvatsku dijasporu koja se okuplja u Monacu i Nici.

]]>
“Pred početak adventa slavili smo misu u crkvi sv. Nikole. Na misnom slavlju u petak bio je prisutan dio stručnog stožera FC Monaco na čelu s trenerom Nikom Kovačem i članovima njihovih obitelji”, otkrio je don Stjepan Lončar.

A prva adventska nedjelja otvorena je svečanim misnim slavljem u salezijanskoj crkvi u Nici…

“Okupio se lijepi broj ljudi, budući da je subota, a ne nedjelja. Bogu hvala da je nastavljeno djelovanje hrvatske misije na Azurnoj obali”, zaključio je don Stjepan Lončar.

Sljedeći susret planiran je 11. prosinca u 16 sati, piše dijaspora.hr.

niko kovac 1

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Hrvati u svijetu Sun, 28 Nov 2021 17:53:16 +0100
'Molitva održava upaljeno svjetlo našeg srca' https://www.medjugorje-info.com/vatikan/molitva-odrzava-upaljeno-svjetlo-naseg-srca https://www.medjugorje-info.com/vatikan/molitva-odrzava-upaljeno-svjetlo-naseg-srca Draga braćo i sestre, dobar dan!

]]>
Evanđelje prve nedjelje Došašća govori o Gospodinovu dolasku na kraju vremena. Isus naviješta tjeskobu naroda i nevolje, no istovremeno nas poziva da se ne bojimo. Zašto? Zbog toga što će sve biti u redu? Ne, već zbog toga što će On doći. Isus kaže:

Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje. (Lk 21,28)
Lijepo je čuti riječi ohrabrenja koje nas pozivaju da se uspravimo i uzdignemo glavu upravo u trenutcima u kojima se čini da je sve završeno; da Ga prihvatimo u srcima usprkos nevoljama, krizama života i drami povijesti.


No, kako se uzdiže glava usprkos poteškoćama, patnjama i porazima? Isus nam pokazuje put snažnim pozivom: “Pazite na se da vam srca ne otežaju. Budni budite i u svako doba molite.”
“Budni budite”: budnost. Zaustavimo se na tom važnom vidu kršćanskog života. Iz Kristovih riječi vidimo kako je budnost vezana za pažnju: budite pažljivi, ostanite budni! Biti budan znači: ne dozvoliti da se srce ulijeni i da duhovni život omekša u osrednjosti.


Potrebno je biti budan kako ne bismo bili “uspavani kršćani”, kojima nedostaje duhovni polet, žar u molitvi, ushit prema poslanju, ljubav prema evanđelju. To dovodi do “drijemanja”: do življenja po inerciji, do pada u apatiju, do ravnodušnosti prema svemu onome što nije u skladu s našom ugodom.


Potrebno je bdjeti kako dane ne bismo proživljavali u navikama; kako nam, kao što kaže Isus, srca ne bi otežala u životnim brigama. Danas je dakle, dobra prilika za upitati se: što to otežava moj duh? Što me vodi u lijenost? Koji nedostatak me paralizira, koji grijeh me vuče prema zemlji i ne omogućava mi da uzdignem glavu? Pazim li, ili sam ravnodušan prema teretu kojeg na svojim leđima nose moja braća? Ta pitanja nam pomažu kako bismo srca čuvali od lijenosti, koja je velik neprijatelj duhovnom životu.


Lijenost nas vodi u tugu, oduzima nam užitak života i volju za djelovanjem. Taj zao duh dušu uvodi u mrtvilo, oduzimajući joj radost.


Knjiga Mudrih izreka kaže: “A vrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.” (Izr 4,23) Čuvati srce znači bdjeti!
Na to dodajmo još jedan važan vid: tajna budnosti je molitva. Isus stoga kaže: “Budni budite i u svako doba molite”. (Lk 21,36)
Molitva održava upaljeno svjetlo našeg srca. Naročito onda kada osjećamo kako nam nestaje polet. Molitva ponovno pali plamen, jer nas vodi Bogu.

Molitva budi dušu iz sna i usmjerava ju prema onome što je uistinu važno. Čak i u danima u kojima smo iznimno zauzeti, ne izostavljajmo molitvu. Od pomoći nam može biti molitva srca, u kojoj često ponavljamo krate zazive. U razdoblju Došašća, možemo moliti na primjer: “Dođi, Gospodine Isuse”. Ponavljajući tu molitvu tokom dana, naša duša će ostati budna!


Marija, koja je budnog srca iščekivala dolazak Gospodinov, neka nas prati na našem putovanju u Došašću.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Vatikan Sun, 28 Nov 2021 13:38:08 +0100
JEDNA OSOBA hitno treba vašu pomoć! https://www.medjugorje-info.com/hercegovina/jedna-osoba-hitno-treba-vasu-pomoc https://www.medjugorje-info.com/hercegovina/jedna-osoba-hitno-treba-vasu-pomoc Draga rodbino, dragi prijatelji, pišem vam iz jednog vrlo važnog razloga za koju trebam hitno vašu pomoć!

]]>
Nažalost se kod našeg zemljaka rodom iz Tomislavgrada, a živi u Njemačkoj ponovno vratila leukemija. Ima 43 godine i otac je troje djece. Već je ponovno počeo primati kemoterapiju ali također treba ponovno na transplantaciju koštane srži (Knochenmarktransplantation). S obzirom da je prošli put već primio koštanu srž od njegove sestre koja se drugi put ne može koristiti, sada mu je hitno potrebna ponovna transplantacija. Doktori su naveli da najbolje šanse dobiti pravog donatora imaju upravo ljudi iz naših krajeva. Iz tog razloga se upravo vama obraćam i zamolila bi vas da se registrirate kod DKMS.

Sama registracija je potpuno besplatna i ništa ne boli!

Jednostavno se nakon registracije dobije mali paketić sa štapićem s kojim se uzme uzorak iz usta i štapić se ponovno vrati poštom. Znači vrlo jednostavno a toliko bitno! Možda je upravo netko između nas koji našem mužu, ocu, prijatelju… može pomoći u njegovoj teškoj bolesti. Registrirati se možete na sljedećem linku.


Također sve informacije o koštanoj srži i transplataciji imate OVDJE.

Od srca vam svima zahvaljujemo na vašoj pomoći i odvojenom vremenu.

Puno pozdrava!

www.tomislavnews.com

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Hercegovina Sun, 28 Nov 2021 13:32:42 +0100
Molitva Gospi za one koji ne mole https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-gospi-za-one-koji-ne-mole https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-gospi-za-one-koji-ne-mole Gospo draga, ti si svoj život izručila u ruke Bogu, Gospodaru života. Tako je čitav tvoj život bio molitva- trajna veza s Bogom.

]]>
Molim te da isprosiš milost onima koji ne mole, i onima koji misle da ne znaju moliti, da dožive susret s gospodarom svoga života, s Bogom i da molitvom njeguju svoj odnos s Bogom. Molimo te naša nebeska Majko, za sve one za koje nitko ne moli, posebno za duše u čistilištu. Ti im budi posrednica božanskih milosti. A mene, Majko, pouči svojom majčinskom ljubavlju da pronađem primjeren način kako bih pomogao onima koji traže Boga da ga nađu. Hvala ti, Majko naša. Amen. Zdravo Marijo...

]]>
josip122@net.hr (medjugorje) Molitve Sun, 28 Nov 2021 03:14:00 +0100
Obljetnica Gospinih ukazanja u Kibehu, Ruanda https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/obljetnica-gospinih-ukazanja-u-kibehu-ruanda https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/obljetnica-gospinih-ukazanja-u-kibehu-ruanda 28. studenog obilježavamo obljetnicu Gospinih ukazanja u malom siromašnom afričkom selu Kibeho na jugozapadu države Ruanda.

]]>
Prva su to Marijina ukazanja u Africi što ih je i Crkva službeno priznala 2001. godine. Početak samih ukazanja vremenski se podudara s bijakovsko-međugorskim ukazanjima. U Međugorju su ukazanja počela na Ivandan, 24. lipnja 1981., a u Kibehu 28. studenoga te iste godine.

U Međugorju imamo šest vidjelaca, u Kibehu ih je bilo sedmero, ali je Crkva priznala autentičnost ukazanja kod troje vidjelaca. Javno štovanje Marijinih ukazanja u Kibehu odobrio je mjesni biskup još godine 1988., a službeno je potvrđena autentičnost ukazanja, u lipnju 2001.

Ukazanja su počela u studenome godine 1981. Prva vidjelica bila je Alphonsine Mumureke, a idućih mjeseci Gospa se ukazivala sljedećim vidiocima: Anatalie Mukamazimpaka, Marie-Claire Mukangango, Stephanie Mukamurenzi, Vestine Salima, Agnes Kamagaju i tada još nekrštenomu dječaku-poganinu koji je nakon ukazanja postao katekumen i s cijelom svojom obitelji primio krštenje te uzeo ime Emanuel (Segatashya).

Marie-Claire i Emanuel izgubili su živote u genocidu koji je nedugo nakon ukazanja izbio među zaraćenim plemenima Hutua i Tutsija. Troje vidjelaca pohađalo je školu što su je vodile časne sestre, a sama su ukazanja počela u školi. Redovita, ali ne svakodnevna viđenja trajala su do god. 1983., a Alphonsine je imala viđenja jednom godišnje, 28. studenoga, do god. 1989., kad su i kod nje prestala. U viđenjima se Marija predstavila riječima: “Ja sam Majka Božja” i “Ja sam Majka Riječi”.

Kroz to vrijeme Marija se ukazivala vidiocima i pojedinačno a i skupno, pred narodom. Razgovori vidjelaca s Gospom su snimani, pojedinim ukazanjima bilo je nazočno i do trideset tisuća ljudi. Postoje podudarnosti Marijinih poruka u Kibehu s onima iz Fatime i Međugorja. Obraćenje, molitva, čvrsta vjera, post i pokora. ‘Pokora, pokora, pokora!’ Obratite se. Preostalo je još samo malo vremena. Ako se svijet ne obrati, potoci će krvi teći na sve strane. Marija je uporno naglašavala te temeljne biblijske poruke u svojim ukazanjima. Za jednoga ukazanja Alphonsine je padala sedam puta na koljena i zaklinjala Gospu da se sa svojim Sinom smiluje njoj i svijetu zbog nevjere, grijeha i otpada.

Također, u Kibehu Gospa je zatražila da se obnovi molitva KRUNICE SEDAM ŽALOSTI MARIJINIH srijedom i petkom kako bi se zadobila milost potpunog pokajanja za grijehe, dok u Međugorju Gospa poziva na obnovu molitve Vjerovanja i sedam Očenaša, Zdravomarija i Slava Ocu nakon svete mise. I u Kibehu i u Međugorju Gospa poziva na obraćenje kako bi se postigao mir, a izbjegao rat koji je nažalost ipak buknuo u obje zemlje.

I Kibeho i Međugorje su samo znaci i pozivi Neba da premislimo svoje putove. Svijet ide prema samouništenju, izručujući se grijehu i zlu, očekujući lijek i ozdravljenje od tehnike i napretka. Više nego ikada treba nam danas pomoć s neba, da nas oživi, natopi, kao zemlju suhu, žednu, bezvodnu. Svijet treba Krista, a Gospa u Ruandi kaže: „Vidim da se mnoga moja djeca gube, pa sam im došla pokazati pravi put!“

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Vijesti iz crkve Sun, 28 Nov 2021 02:19:07 +0100
Priča o četiri svijeće https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/prica-o-cetiri-svijece https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/prica-o-cetiri-svijece Pogledajte zanimljivu kratku priču o četiri svijeće.

]]>
Priču pročitajte OVDJE

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 01:45:00 +0100
A u zoru Zornica me budi https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/a-u-zoru-zornica-me-budi https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/a-u-zoru-zornica-me-budi U zadnje vrijeme često se čuje treštava glazba, iz mnogih automobila, popularnog hita: „Zorica!“ Zanimljiv pripjev pjesme … a u zoru Zorica me budi… Započelo vrijeme Došašća, vrijeme misa zornica.

]]>
Za mene, osobno najljepši dio liturgijske godine. Zornice su ispunjene nekom posebnom toplinom, otvorenošću, blizinom Božića. To je vrijeme koje nas čini posebno senzibilnima za druge, za potrebe siromašnih, obespravljenih, poniženih, ostavljenih…

Zornice, koje započinju pjevanjem anđeoskog pozdrava Mariji u mraku crkve, kao da već pale u srcima božićnu svjetlost ispunjenu mirom i razdraganošću, jer na Božić nas pohodi Mlado Sunce s visine, Isus u liku djeteta, malen i nejak da svojom ljubavlju ispuni srca vjernika.

Uz treptaj prve zapaljene svijeće došašća, crkvama odjekuju zvona navještenja i poziva: “Anđeo Gospodnji navijestio Mariji…“ Bog uključuje čovjeka u svoj plan spasenja i vraćanja izgubljenog dostojanstva. Ulazi u čovjekovu povijest po čovjeku. Ne nameće se nego se nudi. Anđelov pozdrav Mariji nije prisila ili odredba nego ponuda. Marijin odgovor spremnosti pokazuje njezinu budnost i osluškivanje Došašća. Mnogi su naraštaji očekivali Očekivanoga ali im srca nisu bila otvorena za suradnju s Bogom i zato je vrijeme prolazilo, nada kopnila a iščekivanje se pretvaralo u tupu rezignaciju.

Marija se nije predavala. U brizi za svakodnevni život nije propustila ono najvažnije: naći vremena za sebe, čuti Boga koji poručuje: „Evo dolazim!“ Trud se isplatio, čekanje je nagrađeno iznad svih nadanja, Božje obećanje je ispunjeno: “Evo začet ćeš i roditi sina. On će se zvati Emanuel = s nama Bog!“

Zornice nam pričaju o tome, učvršćuju nadu da i u naše vrijeme Bog neprestano dolazi, dolazi da pridigne pale, utješi žalosne, sumnjivcima rasprši sumnje, očajnima ulije nadu ali i da osudi nepravdu, iskorištavanje, ponižavanje, prezir koji danas, nažalost, trpe sve brojniji. Zato podignite ruke klonule i učvrstite koljena klecava. Neka nas, kršćane, kroz Došašće, bude’ mise zornice umjesto „Zorice“, pa će i Božić biti ispunjenje naših nadanja i očekivanja!

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 01:45:00 +0100
Što raditi do Božića? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-raditi-do-bozica https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-raditi-do-bozica Živimo u vrijeme ludila na globalnoj razini, straha, manipulacije, zatvaramo se u sebe… I ovo vrijeme zime, tmurnih i kratkih dana kada sva priroda kao da umire podsjeća nas na kraj.

]]>
Božić kao nekakvo svjetlo stoji na kraju mračnog tunela, kao početak proljeća koje će početi upravo svršetkom zime. Iskoristimo taj hod, to zimsko putovanje, to tumaranje mračnom pustinjom za kvalitetniji duhovni život. Jer bez duha, što je čovjek?
Skup bioloških stanica i kemijskih spojeva koje će s vremenom struliti. Božić nas podsijeća da smo više od toga. Božić je spomen da je Apsolutni naše ljudstvo smatrao vrijednim i nas ljude posebnima, pa se usudio postati čovjekom. Pa mi nešto vrijedimo u tom kozmosu. Susret s Božićem (malim Bogom) nas ujedno podsijeća i na završni susret s velikim Bogom na kraju života i svijeta. Na koncu, sve će drugo tada biti nevažno i irelevantno kad se nađemo licem u lice sa svojim Stvoriteljem i Smislom svega. Pa, ako i nismo dosada nikada, onda odsada, u ovo sveto vrijeme Došašća ili božićnog posta resetirajmo sebe i svoje navike, počnimo s ''novim normalnim''.
Dižimo se ranije, pa i još za mraka da proživimo ljepotu svanuća preko kojega nas i priroda podsjeća na Dolazak, na svjetlo u tami. Osjetimo hladnoću svanuća da se zaželimo topline. Rano jutro smo svježi i bistri. Kao prvi čin dana, pođimo na zornicu ili izmolimo jutarnju molitvu, pročitajmo nešto duhovno, smisleno, pametno, malo razmislimo o tome u svojoj nutrini, pomolimo se za sebe, svoje bližnje, sve koji pate na bilo koji način, za svu prirodu koja nam je darovana. Kroz dan posvetimo malo vremena čitanju koje dobre knjige ili navečer pogledajmo neki kvalitetan film. Razgovarajmo svakoga dana iza ručka sa svojim ukućanima ili barem preko telefona s našim bližnjima. Zatvorili smo se u sebe i postali zombiji. Božić nas poziva da se otvorimo, da i mi nekom ''rodimo'' Boga svojom dobrotom, toplinom, osmijehom.
Ako imamo vremena, učimo nešto novo. Danas svatko može s internetom toliko toga naučiti, može i studij ''završiti'' ako želi, bilo praktičnoga znanja, bilo intelektualnoga kao što su jezici… Na svršetku dana, kada sunce zalazi, stanimo opet malo u miru i tišini sa sobom i s Bogom, upalimo svijeću – simbol Božje svjetlosti u mraku naše ovozemaljskosti, izmolimo večernje molitve ili pročitajmo opet nešto pametno i dobro. Opet malo razmišljajmo i razgovarajmo i sa sobom i s Bogom. Večer smiruje ako joj dopustimo. Oduprimo se konzumističkom mamljenju i ludilu koje nam serviraju mediji. Radije budimo svoji i iznad toga. I postimo. Trenirajmo duh. Post – dobrovoljno i slobodno ograničavanje sebe i svojih prohtijeva – je fizički i psihički zdrav.
Naučimo vladati sobom, svojim jezikom, trbuhom, očima i postanimo gospodari, a ne stalno sluge, od čega se na kraju samo zgadimo samima sebi. Ili zbog viška kila ili zbog loših navika, nagomilane sebičnosti i ''sad je kasno da se kajem'' grizodušja. Sveti oci nas uče: uzalud se Isus rodio u Betlehemu i tisuću puta, ako se ne rodi u meni, u mojoj i tvojoj duši i srcu, svakoga dana i svakoga Božića. I budimo uvijek dobri, bez razloga dobri.
Dobrota liječi i našu sebičnu narav, a i one oko nas, širi Božju toplinu po čitavom svemiru. Ne histerizirajmo. Bog nam daje mir. Sve što trebamo je malo se potruditi i uzeti ga. Bog nije nasilan, zato se i rodio kao malo dijete, a ne kao čudovište. On čeka na nas poštujući našu slobodu. Bog je tajna u našim dubinama, pa prokopajmo i istražimo malo tu bezgraničnu Dubinu u sebi. Sigurno će nam tada ovaj Božić biti drugačiji od svih drugih.
Mi ne možemo više utjecati na prošli Kristov dolazak jer se već zbio i svake ga se godine za Božić svečano spominjemo. Ali za nas je možda važnije pitanje onog drugog dolaska Kristova, pravednoga suda – kako se naziva u svetim knjigama, i završetku povijesti ili završetku moga i tvoga života. Sretno!
O. Livio Marijan
]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 01:41:44 +0100
Evanđelje dana, 28.11.2021. https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-28-11-2021 https://www.medjugorje-info.com/evandelje/evandelje-dana-28-11-2021 Evanđelje dana:

]]>
Lk 21, 25-28.34-36

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba narodâ zbog huke mora i valovlja. Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu.

Doista, sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.

Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.

Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Svećenik: vlč. Tomislav Šagud.

]]>
marketing@medjugorje-info.com (A.I) Evanđelje Sun, 28 Nov 2021 01:38:24 +0100
Fra Zvjezdan Linić - Gospodine, učini moj život vječnim došašćem https://www.medjugorje-info.com/kolumne-medjugorje/fra-zvjezdan-linic-gospodine-ucini-moj-zivot-vjecnim-dosascem https://www.medjugorje-info.com/kolumne-medjugorje/fra-zvjezdan-linic-gospodine-ucini-moj-zivot-vjecnim-dosascem S nedjeljom koja je pred nama, tj. prvom nedjeljom došašća, ulazimo u novu crkvenu godinu. Očito je da se ta crkvena godina ne poklapa s građanskom, nego ima svoju logiku i svoj ritam. To nije ništa čudno.

]]>
Osim ove, za komunikaciju svijeta važne, ustaljene kalendarske godine, mnogi narodi i mnogi pokreti imaju svoje nove godine, svoje nove početke i tijek vremena. Konačno i svaki od nas na određen način ima na svoj rođendan stanoviti početak svoje nove godine života. A crkvena godina je i kao takva duboko ukorijenjena u tradiciju kršćana od svojih početaka pa čak seže i u Stari zavjet. Liturgijska godina (ili crkvena godina) ima dva svečana vremenska kruga: božićni i vazmeni. Najstarija i izvorno jedina svetkovina u kršćanskoj godini je Uskrs, Pasha Gospodnja.

Ona ima svoje korijene u pashalnoj svetkovini Staroga zavjeta. Izraelci su na pashalnu svetkovinu slavili svoje oslobođenje iz egipatskoga ropstva kao najveće spasiteljsko djelo svoga Boga. Sadržaj kršćanske svetkovine, što je hrvatski zovemo Vazam, je novo, puno veće oslobođenje koje je Krist zaslužio čitavom čovječanstvu svojom smrću i uskrsnućem. “Žrtvovano je naše vazmeno janje, Krist”, piše apostol Pavao kršćanima Korinta (1 Kor 5,7). Svaki put kad se kršćanska zajednica u euharistijskom slavlju spominje Kristove smrti i uskrsnuća, slavimo Uskrs.

To kršćani čine na osobit način prvi dan u tjednu, na dan Gospodnji. Svaka je nedjelja u stanovitom smislu Uskrs. S blagdanima Isusove smrti i uskrsnuća o Uskrsu je povezano i sjećanje na njegovo uzašašće i na silazak Duha Svetoga. Već su vrlo rano, kao popratni blagdani Uskrsa, nastali blagdan Kristova uzašašća i duhovski blagdan. Oni slijede simboliku brojeva, kako nam je to zabilježeno u Djelima apostolskim. Kao priprava za Uskrs služi korizma, vrijeme obraćenja i obnove, šest tjedana prije Uskrsa (40 radnih dana). Tako vazmeni ciklus obuhvaća vremensko razdoblje od prve korizmene nedjelje (zapravo od Pepelnice, Čiste srijede) do Duhova.

Uskrs nema u kalendaru uvijek isti datum: prema praksi Rimske crkve slavi se u nedjelju nakon prvoga proljetnog punog mjeseca (poštujući pritom stari židovski kalendar i biblijske propise). Pored Uskrsa, koji je zasigurno središte i vrhunac liturgijske godine, nalazi se Božić kao drugi blagdan po važnosti, blagdan kad je Riječ Božja, druga božanska osoba, postala tijelo, blagdan kad pozdravljamo Isusa, Dijete rođeno od Djevice Marije, i klanjamo mu se kao pravom Sinu Božjemu. Četiri nedjelje koje prethode Božiću zovu se nedjelje došašća (ili adventa). Drugi stožerni blagdan ovog božićnog vremena je blagdan Bogojavljenja (ili kod nas Sveta tri kralja).

Time proširujemo i produbljujemo sadržaje i poruke Božića. Došašće je označavalo (a tako i Bogojavljenje), u vrijeme kad su nastali, dolazak Gospodara i Kralja Krista u njegovu drugom dolasku. Na Božić slavimo prvenstveno dolazak Gospodinov u siromaštvu i slabosti, tj. njegovo ljudsko rođenje; vrijeme došašća i blagdan Bogojavljenja sjećaju nas na dolazak Kristov u moći i slavi, kao što ga zajedno s Crkvom čekamo (“Tvoj slavni dolazak iščekujemo!”). Zaključni blagdan božićnog ciklusa je nedjelja Krštenja Gospodinova. To je ujedno i početak liturgijskog vremena što ga nazivamo “kroz godinu”. Božićni i vazmeni ciklus zajedno s “nedjeljama kroz godinu”, tzv. zelenim nedjeljama, tvore liturgijsku ili crkvenu godinu.

Vlastiti sadržaj liturgijske godine – kao i smisao i sadržaj povijesti svijeta – jest sam Krist: uskrsnuli Gospodin, koji u svojoj Crkvi i sa svojom Crkvom prolazi putem tisućljeća. Tako nas sada vodi kroz ovo treće tisućljeće kršćanstva. Smisao liturgijske godine i svekolikog liturgijskog događanja jest da bolje upoznamo Krista, shvatimo istinu njegova uskrsnuća i snagu njegove ljubavi i da se pripravimo za njegov drugi dolazak – na kraju vjekova.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Kolumne Sun, 28 Nov 2021 01:34:00 +0100
Molitva na početku došašća https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-na-pocetku-dosasca https://www.medjugorje-info.com/molitve/molitva-na-pocetku-dosasca Bože, budi danas sa mnom dok započinjem hod novog došašća.

]]>
Pomozi mi da se približujem tebi i tvome planu za mene. Amen. Svemogući Bože, mi s vjerom iščekujemo Kristov dolazak. Udijeli, molimo te, da mu idemo ususret pravednim životom te nas, kad dođe, postavi sebi s desne i uvede u kraljevstvo nebesko.

Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Molitve Sun, 28 Nov 2021 01:24:00 +0100
Što je to Došašće (Advent)? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-je-to-dosasce-advent https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/sto-je-to-dosasce-advent Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade! Vrijeme obećanja s Božje strane i ispunjenja tih obećanja.

]]>
Vrijeme isčekivanja i odgovora s naše strane. Ovo vrijeme Bog nam dariva i ono je za nas vrijeme spasenja. Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Priznajmo da smo grješnici i da nam je potrebno oproštenje i obraćenje! Došašće je vrijeme za okajavanje grijeha, za ispovijedanje grijeha te otvaranje našega srca Isusu, našemu Spasitelju.

Došašće je vrijeme u kojem trebamo učiniti ono što je učinila Linda Marshall, odrekla se grijeha i dvostrukog života te pristala uz Boga. Rekla je: „Gospodine Bože, ja izabirem Tebe!“ Došašće je vrijeme u kojem trebamo duboko udahnuti te reći: Bože, ja sam izabrao Tebe, s Tobom želim koračati u svom životu, s Tobom želim dijeliti svoje dane na zemlji. Došašće je vrijeme u kojem trebamo upitati sebe gdje sam, što sam i kamo vodi moj život? Ako znamo gdje smo, onda blago nama; ako znamo što smo, još više blago nama; ako znamo da naš život vodi u vječnost ali preko križa, onda smo već blaženi.
U došašću slavimo Isusov dolazak k nama, njegov dolazak u naša srca. Isus kuca na vrata našega srca. Nemojmo zaboraviti: Krist dolazi svakoga trenutka k nama. Pitanje je samo primjećujemo li Njegov dolazak? I danas će k nama doći dok o ovome razmišljamo... On želi biti s nama i želi nam pokazati pravi put u život. Kad dopustimo Isusu da uđe u naše srce, mi smo oslobođeni i spašeni. Ovo vrijeme nas zove da dođemo k sebi i da bi Isus mogao doći k nama u svakom trenutku života, ali i na kraju vremena, kada naše vrijeme bude pri kraju i Krist dođe k nama u svojoj slavi, da zauvijek budemo s njim i tako bude ispunjenje naše žarke čežnje i želje. Svi želimo spasiti dušu! To bi trebala biti naša životna zadaća. To mora biti plod našega svakodnevnog nastojanja, rada i naše brige! To je najglavnije!

U svetom vremenu došašća božanski nam Spasitelj govori: „Bdijte i molite! Vrijeme je blizu. Ja dolazim. Bdijte, jer ne znate dana ni trenutka! Bdijte da biste mogli dočekati moj dolazak! Bdijte da ne propustite životnu priliku! Bdijte!"

- Bdijte - to znači nemojte spavati, nemojte drijemati dok je dan, ne gubite vrijeme, ni jednoga trenutka. Ono je dragocjeno.

- Bdjeti - to znači biti razborit i realan, pozoran na sve što se oko nas događa, otvoriti oči i promatrati što nam dan donosi, truditi se otkriti i raspoznavati znakove vremena, dobro od zla razlikovati.

- Bdjeti - to konačno znači ostati aktivan, ne skrstiti ruke, boriti se protiv klonulosti ravodušnosti i rezignacije, s vjerom gledati u budućnost, vjerno Bogu služiti, iznad svega ga ljubiti, na braću i sestre misliti i pomagati im.

Bdjeti znači biti spreman na susret s Tobom, svojim Spasiteljem i čekati kao što se čeka ljubljena osoba, prijatelj, oslobođenje, spas. Budnost je vrlo važna u životu. Ako budemo bdjeli, onda nas sigurno neće iznenaditi Kristov dolazak, pa došao on navečer ili rano ujutro, u pola noći ili pola dana. A biti budan, znači kršćanski živjeti, u svakom trenutku biti spreman pokazati Bogu svoje račune...

To je briga za jedan drugi život, vječni, u koji vjerujemo i koji je dragocjeniji od ovoga običnog biološkog života. Hvala Ti, Gospodine, na ovom vremenu koje nas potiče na veću budnost, da Te dočekamo kao vjerni sluge, koji ne ljenčare, nego izgrađujući sebe po Tvojoj nauci izgrađuju bolji i ljepši svijet. Budimo Ivani koji će prepoznati Krista na vrijeme i drugima ga navijestiti, ali i pomoći da ga prepoznaju i ostanu na njegovu putu. Svjedočimo drugima svojim dobrim djelima. To će biti najbolja priprema za Božić... Riječ Božja nas opominje da ozbiljno shvatimo svoj život, svoj poziv na vječni život, da se vladamo odgovorno. Da budni budemo, bdijemo i usrdno molimo.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 01:19:00 +0100
Vrijeme naše duševne inventure i spasenja https://www.medjugorje-info.com/propovijedi/vrijeme-nase-dusevne-inventure-i-spasenja https://www.medjugorje-info.com/propovijedi/vrijeme-nase-dusevne-inventure-i-spasenja Danas počinjemo novu crkvenu godinu. Ovo vrijeme crkvene god. zove se Došašće ili lat. Advent. Ono nas podsjeća na mnoga stoljeća u kojima su ljudi iščekivali obećanoga Mesiju.

]]>
Ovo je sveto, milosno vrijeme, jer je u njemu Božja ljubav posebice djelotvorna. Cilj te djelotvornosti jest da ojača vjeru i produbi želju za Bogom.

Došašće traje četiri tjedna i želi nam pomoći da se što bolje pripremimo za skori blagdan
Isusova rođenja.

Ovo vrijeme Bog nam dariva i ono je za nas vrijeme spasenja. Možemo s pravom reći da je naš život jedno veliko došašće, iščekivanje Krista.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Priznajmo da smo grješnici i da nam je potrebno oproštenje i ob-raćenje! Došašće je vrijeme za okajavanje i ispovijedanje grijeha, te otvaranje našega srca Isusu, našemu Spasitelju.

Došašće je vrijeme u kojem trebamo učiniti ono što je učinila Linda Marshall, odrekla se grijeha i dvostrukoga života te pristala uz Boga. Rekla je: „Gospodine Bože, ja izabirem Tebe!“

Došašće je vrijeme u kojem trebamo duboko udahnuti te reći: Bože, Tebe sam izabrao, s Tobom želim koračati s Tobom želim koračati u svom životu, s Tobom želim dijeliti svoje dane na zemlji.

Došašće je vrijeme u kojem trebamo upitati sebe gdje sam, što sam i kamo vodi moj život? Ako znamo gdje smo, onda blago nama; ako znamo što smo, još više blago na-ma; ako znamo da naš život vodi u vječnost ali preko križa, onda smo već blaženi.

Vjera nas uči da iza ovoga zemaljskoga života slijedi za sve nas vječni život. Kakav će to biti život…? Blažen s Bogom ili nesretan dalko os njega. Uistinu isplati se razmišljati o toj velikoj istini, jer je u pitanju naša vječna sudbina.

Znamo da se Isus kao čovjek rodio pred više od dvije tisuće godina. Došao je kao Spa-sitelj, pojavio se, progovorio, objavio nam ljubav Božju i pozvao nas da je svi upoznamo. On je i danas živ.

A što je s nama? Živi li u nama žarka čežnja i želja za Bogom – Isusom Kristom. Koliko ga volimo i koliko mu se zaista radujemo?
Isus se uvijek iznova u nama želi roditi. To nam stalno po prorocima javlja. Stalno kuca na naša vrata, da ga primimo na stan, da ga ugostimo.

Da bismo se Bogu radovali, trebamo ga bolje poznavati. On nam se objavljuje u osobi Isusa Krista. Nije mala stvar da Bog dolazi da za nas i s nama bude pravi čovjek kao i mi. A kakvi smo mi?
Treba se uozbiljiti? Kako? U stara vremena Crkva je od svojih vjernika tražila da kroz došašće posebice poste, da se odriču jela i bučnih zabava, da više razmišljaju, mole i čine dobro.

Današnje evanđelje govori nam o svršetku svijeta, o konačnim događajima i o konač-nom dolasku Krista kao suca.
Ima li veze između ta dva dolaska Isusova? Kako da ne. Prva je veza ta, što se radi o istoj osobi, isti je Krist, koji se rađa u betlehemskoj štalici i koji će doći na kraju svijeta suditi žive i mrtve. Jednaku budnost, jednaku pozornost zahtijeva od nas i jedan i drugi njegov dolazak.

Svojom pripremom na ovaj njegov dolazak kao Spasitelja više iskazujemo svoje štova-nje, ljubav, privrženost prema njemu, nego sa njegovim očekivanjem kao suca. Imajući ga pred očima kao suca, mislimo samo na sebe, kako ćemo proći.
Puni one prave i iskrene ljubavi spremajmo se u Došašću na njegov dolazak. Evanđelje nas zato poziva na budnost.

- Bdijte - to znači ne spavati, ne drijemati dok je dan, ne gubiti vrijeme.

- Bdjeti zapravo znači biti nazočan u sadašnjosti i svjestan da sam pozvan živjeti sada i ovdje, djelovati u danom trenutku i u njemu postći obećanu nagradu. Probudimo se u vjeri i usrećujmo druge i sebe, svjesni da nam je ovo vrijeme darovano za spasenje u-pravo danas!

- Bdjeti - to znači biti razborit i realan, pozoran na sve što se oko nas događa, otvoriti oči i promatrati što nam dan donosi, truditi se otkriti i raspoznavati znakove vremena, dobro od zla razlikovati.

- Bdjeti - to konačno znači ostati aktivan, ne skrstiti ruke, boriti se protiv klonulosti ravo-dušnosti i rezignacije, s vjerom gledati u budućnost, vjerno Bogu služiti, iznad svega ga ljubiti, na braću misliti ...

Budnost je vrlo važna u životu. Ako budemo bdjeli, onda nas sigurno neće iznenaditi Kristov dolazak, pa došao on navečer ili rano ujutro, u pola noći ili pola dana. A biti bu-dan, znači kršćanski živjeti, u svakom trenutku biti spreman pokazati Bogu svoje račune... To je briga za jedan drugi život, vječni, u koji vjerujemo i koji je dragocjeniji od ovoga običnog biološkog života.

Neka nas Došašće potakne na veću budnost, da Gospodina dočekamo kao vjerni slu-ge, koji ne ljenčare, nego izgrađujući sebe po nauci Spasiteljevoj izgrađuju bolji i ljepši svijet.

Budimo budni u ovo adventsko vrijeme, da nas ne zatekne na spavanju.
Probudimo u svom srcu uspavanu vjeru, da ne bude slabokrvna, pospana, kolebljiva, nagrižena sumnjama. Da ne životari u našoj duši samo kao tradicija, nego da bude iz-vor života, što daje snagu našoj nutrini, upravlja našim bićem.

- Probudimo volju koja je tako neodlučna, popustljiva, labava. Umom često uviđamo, kakvi bismo trebali biti, čega bismo se trebali čuvati, ali nas tako sputavaju loše navike, napasti, da nismo kadri učiniti nijedan odlučan korak prema boljemu. Zaustavlja nas i najmanja prepreka, plaši nas i najneznatniji prigovor, komotnost nam ne da, da uložimo i najmanji napor u svoju nutarnju izgradnju.

- Probudimo se iz pasivnosti. Dosta je onoga pasivnog kršćanstva koje se ograničava samo na to, da ne čini zla. Nisam palio, ni ubijao – to je dosta. A jesi li s time udovoljio zapovijedi ljubavi, najvećoj od svih.
Držiš sebe dobrim mužem, jer ne tučeš svoju ženu. Dobrim ocem, jer ne učiš djecu nikakvom zlu. A da li im posvećuješ dovoljno brige, pozornosti i ljubavi, koliko vremena im posvećuješ i mogu li osjetiti toplinu tvoga srca?

Uza sve to budimo puni nade, sigurne nade da će naš susret s Bogom biti radostan, da će nam sve oprostiti „progledati kroz prste“ radi svoga milosrđa i jer nas voli. Ta nada imat će opravdanje u našem nastojanju da dobrota prevlada u nama.

"Što velim vama, to velim svima: Bdijte!" (Mk 13, 37). Svršetak današnjeg evanđelja, oz-biljno upozorenje Isusovo: Bdjeti ovdje znači biti spreman na susret s Gospodinom i čekati kao što se čeka ljubljena osoba, prijatelj, oslobođenje, spas. Onaj tko je najviše ljubio i to dokazao u betlehemskoj štali i na golgotskom križu, jedini prijatelj, vratit će se da nas odvede u vječni dom. Nije važno kad će doći. Važno je da će doći, a naj-važnije je spremno ga dočekati, "bdjeti".

"Što velim vama, to velim svima: Bdijte!" Moramo biti uvijek na straži, vječno spremni da se pogledamo s Gospodinom u oči. Život mora biti očekivanje vječnoga života. Naši računi uvijek uredni, naši kovčezi uvijek spremljeni: da svaki trenutak budemo spremni poći "ususret Gospodinu", jer svaki trenutak može biti taj trenutak ...

Imajmo živu vjeru, probudimo čvrstu nadu, ispunimo se žarkom ljubavlju i budimo Bogu u svemu vjerni, pa se ne bojmo!


Djevojčica je poljubila Isusovu sliku i bila je ubijena

Dogodilo se to u Rusiji tijekom II. svjetskog rata. Uletio časnik s vojskom u crkvu, gdje se svijet molio. Derao se i vikao da iziđu napolje jer će crkvu srušiti. Kad je vidio Isusovu sliku, zgrabio ju je i bacio na pod i rekao: „Koji god ne pljune na sliku, bit će ubijen“.

Jedan ustane i reče: "Oprostite mi" i pljune na sliku. Tako njih nekoliko. A onda skoči jedna 14-godišnja djevojčica, sagne se nad slikom, obriše pljuvačku i poljubi sliku. Časnik je odmah ubije, a njezino tijelo pokrije sliku.

Mrtva tišina… Oficir se zbuni i napusti crkvu. Otac djevojke, koji je i sam pljunuo na sliku, poče plakati i reče: "Oprosti mi, dijete moje! Da sam znao da ćeš ti to učiniti, ja bih to učinio namjesto tebe!".

To je hrabrost djevojke, to je mučeništvo... Koliki kršćani psovkom pljuju po Isusu Kristu i Bogu...!?

U svetom i milosnom vremenu smo došašća…U vremenu u kojem je Božja ljubav po-sebice djelotvorna. Ojačajmo svoju vjeru i oživimo žarku želju za Bogom!

Biti Isusov mučenik jest i danas poziv: dignuti svoj glas protiv psovke...! Svjedočiti za Krista...! Protiviti se ismijavanju, moliti i pozivati na molitvu, postiti i pozivati na post...! Obavljati svoje dužnosti odgovorno i savjesno... To znači bdjeti i pripravan biti…

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Propovijedi Sun, 28 Nov 2021 01:12:17 +0100
Advent i četiri svijeće https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/advent-i-cetiri-svijece https://www.medjugorje-info.com/blanka-klasic/advent-i-cetiri-svijece Vjerujem da je velika većina vas nabavila ili izradila adventski vjenčić te veselo iščekuje da u nedjelju, uz svjetlost prve upaljene svjećice i miris borovine, toplini božićne čarolije iskaže dobrodošlicu u svoj dom.

]]>
Simbolika ovog kršćanskog običaja svima je dobro poznata, pa postoji li onda bolja prigoda od ove da vam ispričam priču o četiri svijeće?

Jednom davno, polagano gorjevši razgovarahu četiri svijeće. Tišina koja ih je obavijala bila je dovoljno snažna da se njihov razgovor mogao čuti.

- Ja sam MIR... - izusti prva svijeća - ...ljudi me ne uspijevaju sačuvati pa nema ni potrebe da gorim. Mislim da ću se ugasiti. Rekavši to, prva svjećica doista se ugasi. - Ja sam VJERA... - kaza druga svijeća - ... mnogi ljudi me uzimaju vrlo površno i sve manje ih zanimam... Ne vidim razloga da dalje gorim. Te se i ona ugasi. Obeshrabrena njihovim postupkom, treća svijeća žalosno progovori: - Ja sam LJUBAV... nemam više snage, ljudi često zaboravljaju na mene. I ona ugasnu. Nato u sobu uđe dijete i iznenađeno ugaslim svjećicama tužno reče: - Što je ovo? Pa... trebale ste gorjeti do kraja... Dok su mu niz lice lagano počele kliziti suze, oglasi se posljednja, i dalje plamteća svijeća: - Djetešce, obriši suze... Ne boj se! Dok ja gorim, moći ćemo upaliti i ostale. Ja sam NADA! S nadom ću zato i završiti ovaj post. I željom da se u nedjelju, s prvom upaljenom svijećom, rasplamsa ljubav,vjera i mir u svim srcima!

"Draga djeco... Danas vas pozivam da nešto stvarno učinite za Isusa Krista. Želim da svaka obitelj župe donese, kao znak predanja Isusu, po jedan cvijet do dana radosti."

Stoga budimo cvjetići koji će rasti zalijevani kišom ljubavi i blagoslova naše nebeske Majke,okupani mirom,vjerom i nadom ovoga adventa,pripremimo dostojan prostor u svojim srcima do toga dana velike radosti.

]]>
info@medjugorje-info.com (Blanka Klasić) Blanka Klasić Sun, 28 Nov 2021 01:10:00 +0100
Danas si se upalila ti, svijećo NADE! https://www.medjugorje-info.com/meditacije/danas-si-se-upalila-ti-svijeco-nade https://www.medjugorje-info.com/meditacije/danas-si-se-upalila-ti-svijeco-nade Gori nadom u našim srcima dok se borimo s nedaćama života.

]]>
Sačuvaj je u našim srcima kroz ovaj tjedan našega životnoga hoda.  Tješi, hrabri, podiži. Rasplamsaj jačcim žarom kada sumnji otvorimo vrata.

Pričaj nam o lijepim vremenima koji nas čekaju ove dane, pripreme srca za veliki blagdan Božića.
Svjetli i onima koji ne poštuju Božić nego ga komercijaliziraju i prave od njega lakrdiju modernog doba.

Pokaži put svim zalutalima.

Osposobi nas snagom da možemo hrliti Gospodinu radosna srca, dok se odričemo sna, kako bismo otišli na Izvor žive vode Kristove.

Ujutru je! Gorit ćeš i u Crkvama. Čekati nas. Jer su tu sva naša rješenja i svi naši odgovori. Znam to!

Svijetlit ćeš dok ukrasamo bor, dom, pečemo kolače, ali se rasplamsaj još jače ako osjetiš da nam je sve to na prvom mjestu, prije Isusa i Božića.

Opomeni nas kada padamo u grijeh i grešne sklonosti, kada ne opraštamo drugima, zamjeramo im, sudimo ih, kritiziramo, ogovaramo.

Podsjeti nas svaki tjedan koji je smisao svijeće i Božića.

Utješi sve one koji tuguju zbog bilo kojega razloga.

Zalutale vrati na pravi put.

Oprži naše duše vatrom svoje ljubavi, da čuvamo brakove, obitelji, prijatelje, prave životne, Božje i moralne vrijednosti.

Zaštiti nas od modernog doba i ponuda ovoga svijeta, posebno mlade, koji se tek traže.

Vikni nam svojim žarom, da ugasimo televizije, tablete, mobitele i uzmemo Krunicu u ruke, Sv.Pismo, za spas naših duša već ovdje na zemlji.

Govori našim srcima, dok se u tišini susrećemo sa samima sobom i živim Bogom, koji potiče na djela ljubavi.

Svijećo, ti si naš spas!

Obrati nas, kako bismo konačcno povjerovali u milosno vrijeme i odazvali se na pozive obraćenja.
Znam da te s neba šalje i ona koja nas ne ostavlja ni danas, dok nam ostavlja svoje poruke mira, naša Majka Marija.

Molim te svijetli, jer smo mi prazni i isprazni bez tebe.

Zaboravit ćemo smisao Božića ako ne budešs upaljena u našim srcima.

Zaboravit ćemo sve one kojima je pomoć potrebna, ne samo u ovo vrijeme isčcekivanja nego svih 365 dana.

Vodi nam školu ljubavi i razumijevanja u međuljdskim odnosima, jer je toga sve manje.

Zapiši istinu na našem srcu. Piši je i ne prestaj ova četiri tjedna i ostatak života, dok te budemo palili, ali ne fizičkim rukama nego srcem!

Hvala ti što goriš za nas koji često toga nismo vrijedni!

Marijana Jurilj/medjugorje-info.com

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Meditacije Sun, 28 Nov 2021 01:09:00 +0100
Muž oprao noge supruzi na vjenčanju umjesto bacanja podvezice: "Zaslužuješ da budeš voljena" https://www.medjugorje-info.com/vjera-u-obitelji/muz-oprao-noge-supruzi-na-vjencanju-umjesto-bacanja-podvezice-zasluzujes-da-budes-voljena https://www.medjugorje-info.com/vjera-u-obitelji/muz-oprao-noge-supruzi-na-vjencanju-umjesto-bacanja-podvezice-zasluzujes-da-budes-voljena Predivno! Jeste li ikad vidjeli nešto takvo prije?

]]>
Katolička motivacijska govornica, podcaster i televizijska ličnost Stacey Sumereau podijelila je iskustvo koje je imala sa suprugom na svom svadbenom domjenku -  njena objava na drušvenim mrežama je postala viralna!

Umjesto da baci podvezicu, suprug joj je oprao noge.

Sumeraeu je objasnila da "bacanje podvezice označava Erosa" koji predstavlja "seksualnu privlačnost i javni nagovještaj intimnosti koju će mladenci međusobno uživati".

Muž joj je oprao noge jer taj čin označava Isusovu ljubav i žrtvu koju je podnio.

"Isus je oprao noge svojim učenicima noć prije nego što je dao život za njih na križu ... Muževi se obvezuju da će voljeti svoje nevjeste kao što Krist voli Crkvu. Biti vođa naše obitelji znači biti sluga. “

Staceyinu objavu prenosimo u cijelosti:

"Muž mi je oprao noge na našem svadbenom prijemu, umjesto bacanje podvezice.

„Javno bacanje podvezice označava erotsku privlačnost i javni nagovještaj privatne intimnosti koju će mladenci uživati. Tjelesna privlačnost je prekrasan i lijep dio braka. Ipak, volim da me je mladoženja odlučio iznenaditi nečim drugačijim ... ?

“Isus je oprao noge svojim učenicima noć prije nego što je predao svoj život za njih na križu. Ta vrsta ljubavi zove se agape: ljubaav uključuje i žrtvu za osobu koju volite.

„Muževi se obvezuju da ljube svoje nevjeste kao što Krist ljubi Crkvu. ?? Biti vođa naše obitelji znači biti sluga. Bez obzira na moje prioritete i želje, od odluka gdje otići na večeru ili rano ustajanje s bebama kad sam iscrpljena, John svaki dan polaže svoj život za mene.

"I prekrasna stvar je to što se ni malo ne moraš brinuti o tome da će privlačnost između nas dvoje nestati kada prakticiramo agape ljubav. ?

"U našoj kulturi pozivaju na: 'testnu vožnju', 'probajte prije kupnje', suživot.

"Ali sada, kada svakodnevno živim u braku, vidim da je održavanje veze s erotičnom ljubavi poput pokušaja da se živi samo na kolaču: slatkoća može nestati u trenu, ali zajednički rad ostaje.

"Nismo se vodili time da "probamo prije nego što kupimo" da bismo imali i dubinu agape ljubavi i Erosovu slatkoću. Ne osjećam se zaljubljeno svake sekunde svakog dana. (Ako to očekujete, razočarat ćete se!)

„Ali vjerujem svom suprugu i osjećam sigurnost u njegovoj ljubavi. To nam omogućava radost, smijeh i stabilnu vezu. "

"Vi koji ste samci, ne kupujte ono što vam nudi ova kultura! Zaslužujete biti nekome dragocjeni - ne samo s vremena na vrijeme, nego zauvijek. "

Prevela Erika Radovic|Medjugorje-info.com

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Obitelj Sun, 28 Nov 2021 01:06:44 +0100
Simbolika adventskog vijenca https://www.medjugorje-info.com/kolumne-medjugorje/simbolika-adventskog-vijenca https://www.medjugorje-info.com/kolumne-medjugorje/simbolika-adventskog-vijenca Prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.

]]>
Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće odnosno svijetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.

Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao.

I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusova svečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac stavljale su se tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska i jedna ružičasta, koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Kolumne Sun, 28 Nov 2021 01:05:00 +0100
Razmišljate li što darovati djeci za Božić? https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/razmisljate-li-sto-darovati-djeci-za-bozic https://www.medjugorje-info.com/duhovni-kutak/razmisljate-li-sto-darovati-djeci-za-bozic Razmišljate li već što svojoj djeci darovati za božićne blagdane? Pročitajte što je učinila jedna majka 1993.godine u Splitu.

]]>
Sa željom da i u svojoj djeci probudi suosjećanje s djecom koja pate, djecom bez roditelja, djecom u Vukovaru na Božić 1993. godine jedna majka, a naša podupirateljica Milena Čagalj, darovala je svojoj djeci pjesmu, zašto je ona posebna i zašto je djeca i danas imaju uza se znati ćete kad je pročitate do kraja.

"Dragi Ana i Robert

Igrala se jedna djevojcica mala
usred divnog Vukovara grada,
svakog dana Boga je molila
čuvaj Bože mene i brata mojega.

Ali jednog dana bukne rat
poginu njen otac, mati i brat,
osta mala djevojčica sama
sva u suzama zaplakana.

Igrala se druga djevojčica tad
u Splitu gradu, suncem okupanu.
Nije bila ni tužna ni gladna,
jer imala je oca, mamu i brata.

Imala je i sunce i more
i ljetne radosti mnoge,
pa da bi bio pravedan Bog vaš
pobrinuti se moram najprije za Vukovar.

I zato ovog rođendana mog
darove dijelim djeci nesretnoj,
a vi veseli mališani moji
nemojte misliti da vas Isus ne voli.

Umjesto bombona i igračke neke
primite od mene poruke svete.
Molite se dragom Bogu sad
da čuva vas i cijeli narod vaš.

Da vas sačuva od gladi i rata
i da u rat ne ode i vaš tata.
Da na svijetu zavlada mir i veselje
i da Isus ispuni sve djece želje.

Molite se za nesretnu djecu svijeta,
da u njihovim srcima umjesto tuge
bude veselja.
Da ne budu ni gladna ni jadna,
nego sretna ubuduće svakoga dana.

Jer doći će dan
kada ću ja Bog vaš
ponovno doći k vama,
obrisati vaše suze,
uzeti vas za ruke i
povesti u svoj raj.

A oni zli neka me se paze
kaznu tešku će dobiti
jer dobro jednom mora zlo pobjediti.
Zato djeco kličite sad
približava se taj radosni dan
kada će na svijetu zavladati mir
i djeca sva za Božić će darove dobiti.

Sretan vam Božić
Voli vas vaš Isus"

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Duhovni kutak Sun, 28 Nov 2021 01:01:00 +0100
SVJEDOČANSTVO IZ ŠURKOVCA "Došla sam s nadom da mi Isus pomogne pronaći posao u struci. Bog je uslišao moje molitve" https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/svjedocanstvo-iz-surkovca-dosla-sam-s-nadom-da-mi-isus-pomogne-pronaci-posao-u-struci-bog-je-uslisao-moje-molitve https://www.medjugorje-info.com/svjedocanstva/svjedocanstvo-iz-surkovca-dosla-sam-s-nadom-da-mi-isus-pomogne-pronaci-posao-u-struci-bog-je-uslisao-moje-molitve Jedina veza za posao joj je bio Isus Krist ...

]]>
Šurkovac do jučer, takoreći, nepoznato selo nadomak Prijedora, postalo je nadaleko čuveno po čudesnim moćima fra Ive Pavića, koji, kako i sam kaže, ima Božji dar i pomaže znanima i neznanima da ozdrave.

Poslije njegovih molitvi slijepi progledaju, nijemi progovore, nepokretni prohodaju, a nerijetko i otpisani od zvanične medicine budu potpuno izliječeni.

I da sve ovo ne bi ličilo na nekakav marketing, da samo lakomisleni ne bi povjerovali, u crkvi Presvetog srca Isusova u Šurkovcu čuvaju se pismena svjedočenja, svakom dostupna, onih koji su dolazili u Šurkovac bolesni, a odlazili kući potpuno izliječeni. I svako od njih, a na stotine ih ima, uz svoje pisano svjedočenje, ostavio je puno ime i prezime, točnu adresu stanovanja i broj telefona. Evo jednog od svjedočenja iz prve ruke koje je nedavno objavljeno na službenoj stranici župe Šurkovac.

Hvaljen Isus i Marija!

Zovem se Silvija i živim u Splitu. Prvi put sam bila na hodočašću u Šurkovcu prije više od tri godine. Došla sam s nadom da mi Isus pomogne pronaći posao u struci. Bog je uslišao moje molitve i dobila sam posao u struci tj. u državnoj službi bez ikakve preporuke "veze". Sve moje kolegice i kolege došli su s nekom "vezom", a moja "veza"je dragi Isus koji mi svaki put usliši sve moje molitve i potrebe. U Šurkovcu sam primila mnogo milosti. Onaj mir u srcu i duši još uvijek je tu. Izliječila sam se od strašnih glavobolja.

Ovaj vikend sa mnom su u Šurkovac išli moja djeca i muž. Vidim promjene na svom mužu. Dosta je smireniji. Moj sin počeo je mucati i fra Ivo je molio za njega. Nadam se da će mu mucanje u potpunosti nestati.

Srdačan pozdrav!

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Svjedočanstva Sun, 28 Nov 2021 00:38:59 +0100
Nema Došašća bez duhovnog hoda https://www.medjugorje-info.com/paula-tomic/nema-dosasca-bez-duhovnog-hoda https://www.medjugorje-info.com/paula-tomic/nema-dosasca-bez-duhovnog-hoda DOŠAŠĆE JE DUHOVNI HOD

]]>
Došašće je vrijeme priprave za Božić. Obilježeno je duhovnim trudom - hodom, pripremom, rastom, obiteljskom molitvom. Taj hod je obilježen i liturgijskim obilježjima: mise zornice, adventski kalendar i adventski vijenac. Nažalost, kao i sve vrednote današnjice i obilježjima Adventa se pokušava oduzeti pravi smisao. Na koji način? Prije svega oduzimanjem ili iskrivljavanjem njihove simbolike i sadržaja. Rekli smo već prije da je Došašće vrijeme pripreme, vrijeme hoda. Zato se prave adventski kalendari da se kroz konkretne nakane još više konkretizira hod kroz svaki dan. Zato se ide na Mise zornice – da se pokaže iščekivanje Svijetla i jača snaga volje kojom se odupire slastima mraka (toplini postelje). Advent se zato obilježava LJUBIČASTOM bojom koja je boja pokore, žrtve... Novi život se uvijek rađa iz žrtve. Dijete se rađa iz porođajnih bolova. Svaki duhovni rast događa se kroz odricanje, post, molitvu i žrtvu. Tako se Božja snaga utjelovljuje u našoj slabosti. Advent upravo ima taj smisao da nam kroz pokoru i odricanje pomogne ŽIVJETI vjeru, utjeloviti VJERU.

Božić je utjelovljenje Božjeg Sina. Božić se događa samo onda kad se i u nama rodi Božje Kraljevstvo, a ono se pročišćava i otvara kroz LJUBAV, OPROST i ŽRTVU. Tome služi Advent. Advent je hod kroz pokoru do pročišćenja, do otvaranja Kraljevstva u nama... Konzumističko-popularistička kultura ne vidi ovaj duboki liturgijsko - katolički smisao ovog vremena. Nema unutarnjeg hoda nego je jedini cilj povećati kupnju i zaradu do Božića. Ići na najdublje čovjekove potrebe: potrebe za puninom, toplinom, obitelji i sve to iskoristiti da se jadnom čovjeku ionako prazan džep još više isprazni. Zato ga se već početkom prosinca želi zaslijepiti šarenilom lampica, Božićnih ukrasa, Božićnih sajmova... Na sve strane odjekuju Božićne pjesme, reklame... Kao da je Božić već tu, a ne kao da ga se preobrazbom i obraćenjem vlastitog života treba utjeloviti.

SIMBOLIKA ADVENTSKOG VIJENCA

Posebno osiromašenje simbologije i smisla Adventa vidljivo je kroz izradu adventskih vijenaca. Danas su to više ili manje nekakve umjetničke kompozicije. Namjerno sam upotrijebila riječ KOMPOZICIJA. To je zato da pokažem razliku od onoga što bi trebao biti ADVENTSKI VIJENAC. U pravom, klasičnom adventskom vijencu svaka stvar ima svoj razlog i smisao, jasnu simbologiju i jasnu poruku koja nas upućuje kako proživjeti ovo vrijeme do Božića. Pa evo za podsjetnik svima nama navodim što o tome kažu stručnjaci:

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. KRUG ILI PRSTEN bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. ZIMZELENO GRANJE upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.

Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. SVJETLO SVIJEĆA označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Ovo navodim jer mislim da je od posebne važnosti vlastitoj djeci prenositi ispravnu katoličku pozadinu stvarnosti koju žive. Danas kad je ionako sve prepuno simbola tame i zloga (od crtanih filmova, pjesama, reklama…), ne smijemo dopustiti da nam ukradu simbole dobra, poput sv. Nikole kojeg uporno zamjenjuju Djedom Božićnjakom, i koji kao nosi darove i umjesto malog Isusa. Odnosno, malog Isusa u Božiću svijeta uopće nigdje nema. Svijetu je važna samo bogato okićena jelka i pokloni, bez štalice…

NE DOZVOLITE DA NAM ODUZMU ŽIVOT iz BOŽIĆA

Ne dozvolimo da nam svijet oduzme Nadu i Ljubav. Da nam svijet oduzme Božić. Gospa i u poruci Mariji 25. studenog 2014. kaže: „Budite nositelji radosne vijesti i ljudi nade.“ A u poruci Mirjani od 2. prosinca 2014. čak dva puta ponavlja: „Zato, ne gubite nadu, već me slijedite.“ Vjerojatno vidi pritiske pod kojima živimo, nepravde, neimaštinu, laži, manipulacije, patnju i nesreće... Bez molitve i posta nećemo shvatiti smisao svega toga, nećemo vidjeti tko smo i kamo treba ići. Ako ne vidimo smisao, nećemo imati nadu. Ako nemamo snagu molitve i posta, nećemo imati nadu. Zato Gospa kaže: „Iskrena molitva, koja nije samo riječi već molitva koju srce govori, će vam pomoći. Također i post, jer to je još ljubavi, oprosta i žrtve.“ Možemo dakle reći da nas Gospa poziva na molitveni hod i post kroz Došašće. Da nas poziva da živimo njezine poruke, da živimo Evanđelje. Samo će življeni život donijeti Život na Božić.

Ne dopustimo da nam serviraju virtualni Božić, kroz gotovu ukrašenu jelku, napravljene aranžmane, otpjevane Božićne koncerte, Božićne filmove... Sve to nije Život i ne daje Život. Božić moramo proživjeti kroz naše tijelo. Kroz naša rana ustajanja, obiteljske molitve, našu kupovinu, naše kićenje bora na Badnjak, našu ispovijed, našu žrtvu i odricanje, našu pomoć potrebitima, naše darovano vrijeme za dobrobit zajednice... Dokle god bude ljudi koji su spremni živjeti Život i dati svoj život za druge, ima nade!

Radni list za adventski vijenac

]]>
ptomic@localhost (Paula Tomić) Paula Tomić Sun, 28 Nov 2021 00:20:43 +0100
Mise zornice – i pet stvari koje o njima morate znati https://www.medjugorje-info.com/zanimljivosti/mise-zornice-i-pet-stvari-koje-o-njima-morate-znati https://www.medjugorje-info.com/zanimljivosti/mise-zornice-i-pet-stvari-koje-o-njima-morate-znati Danas je započelo Došašće-Advent. Pročitajte pet zanimljivih informacija o sve popularnijim misama zornicama!

]]>
1. Naziv
Naziv za rane jutarnje mise koje se slave u zoru – zornice – jedan je od lijepih primjera ljubavi hrvatskog naroda prema vlastitom jeziku. Drugi narodi, pa ni slavenski, za ove rane mise nisu pronašli vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom rorate. Ovaj latinski naziv dolazi od riječi ulazne misne pjesme „Rorate caeli desuper et nubes pluant justum“ – “Rosite nebesa odozgor i oblaci Pravednog daždite”, koja preriče tekst starozavjetnog proroštva o spasenju (Usp. Iz 45, 7-8).

2. Povijest
Mise zornice nastale su vjerojatno već u 5. stoljeću, nakon Kalcedonskog sabora i proglašenja dogme o Mariji Bogorodici, zbog čega imaju snažno marijansko obilježje. Riječ je zapravo o adventskim zavjetnim misama slavljenima na čast Blažene Djevice Marije. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U Europi, osobito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću. U prijašnjim vremenima zornice su bile uvriježene u sjevernim hrvatskim krajevima, no danas su prisutne u čitavoj Hrvatskoj.

3. Liturgijska boja
Prije liturgijske obnove Drugog vatikanskog sabora liturgijska boja misa zornica, zbog njihova marijanskog obilježja, bila je bijela, a ne ljubičasta. Danas, budući da zornice više nisu zavjetne mise na čast Blažene Djevice Marije već redovite adventske mise, njihova liturgijska boja je ljubičasta.

4. Smisao
Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i budno iščekivanje konačnog Isusova dolaska na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom, ali i nad tuđim životima, kako ne bi izgubili vječni život. Misa zornica podsjeća i na drevna kršćanska vremena u kojima se – posebno u galskoj i bizantskoj liturgiji – došašće smatralo asketskom pripravom, što je sačuvano i danas. No, najnovija liturgijska obnova daje tijeku dana došašća veliko značenje. Obilježava ga „pobožno i radosno iščekivanje“, što je vidljivo i iz nedjeljnih liturgijskih čitanja. U došašću ne treba previdjeti budnost i molitvu, ali niti zaboraviti radost. Jer, došašće je ponajprije „radosno vrijeme, a činjenica da se ne pjeva Slava samo je pokazatelj želje da ona snažnije odjekne u svome izvorištu – u misi polnoćki“.

5. Posjećenost
U različitim traženjima i lutanjima nakon Drugog vatikanskog sabora lijepa tradicija slavljenja misa zornica neko je vrijeme bila izgubljena. Nakon njihova u početku sramežljiva vraćanja, zornice su postajale sve veći ‘hit’. Danas, u većini župa diljem Hrvatske za vrijeme zornica crkve su dupkom pune, a posjećuje ih otprilike prosječni broj vjernika koji redovito pohađaju nedjeljne mise.

Pođi i ti na zornicu!

Miodrag Vojvodić/Bitno.net

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Zanimljivosti Sun, 28 Nov 2021 00:16:07 +0100
Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/zupne-obavijesti-i-molitveni-program-u-medugorju-od-29-11-5-12-2021 https://www.medjugorje-info.com/medjugorje-novosti/zupne-obavijesti-i-molitveni-program-u-medugorju-od-29-11-5-12-2021 Svete mise u iduću nedjelju u 7, 8, 9:30, 11 i 18 sati. U područnim crkvama, (u Miletini, Vionici i Šurmancima) u 9 sati.

]]>
Danas je prva nedjelja Došašća. Tijekom Došašća slavit ćemo svete mise zornice u 6 sati ujutro svaki dan osim nedjelje. Kao i prošlih godina neće biti svete mise u 7:30 već samo misa zornica na kojoj ćemo moliti i za naše pokojne za koje ste vi nakanili.

ADVENTSKI VIJENCI
Danas nakon svetih misa, naši framaši će prodavati adventske vijence koje su sami izradili u proteklim danima. Kupovinom vijenaca podržite njihov trud i rad kao i njihovo humanitarno djelovanje.

Idući petak, subota i nedjelja prvi su u mjesecu i dani su pomirenja. Sveta misa u Miletini je u petak u 7 sati, a na Vionici u subotu u isto vrijeme.

Župni list možete pročitati OVDJE.

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Medjugorje Sat, 27 Nov 2021 19:21:34 +0100
Posveta Isusu Kristu po Mariji prema sv. Ljudevitu https://www.medjugorje-info.com/hrvatska/posveta-isusu-kristu-po-mariji-prema-sv-ljudevitu https://www.medjugorje-info.com/hrvatska/posveta-isusu-kristu-po-mariji-prema-sv-ljudevitu Zagovorna mreža za Hrvatsku, u ponedjeljak 29.11. 2021. kreće sa molitvenom inicijativom Posveta Isusu Kristu po Mariji prema sv. Ljudevitu Monfortskom u trajanju od 33. dana. Njihov poziv prenosimo u cijelosti:

]]>
Ljubljeni u Kristu! U sadašnje vrijeme susrećemo se s mnogim nevoljama koje su sustigle ljude diljem svijeta, kao i naš narod i domovinu, a ova posveta snažna je Nebeska zaštita za sve one koji se predaju Isusu po Mariji.

Stoga sve vas pozivamo na Posvetu Isusu Kristu po Mariji prema sv. Ljudevitu Monfortskom u trajanju od 33. dana. Prvi dan započinje u ponedjeljak 29.11.2021., a završava 01.01.2022. na blagdan sv. Marije Bogorodice. Posvetnu molitvu i meditaciju za svaki dan možete pratiti na telegram kanalu „POSVETA ISUSU PO MARIJI“.

#PosvetaIsusuKristu

“Čista Božja ljubav neka vlada u našim srcima”, tako je započinjao sv. Ljudevit Monfortski u mnogim svojim pismima duhovnim kćerima koje je vodio k svetosti. Ta čista Božja ljubav treba nas voditi do potpune slobode u Bogu, koju su sveci živjeli predano i radosno. Taj stupanj slobode sveti Ljudevit naziva “sveto ropstvo ljubavi”.

Priprava za posvetu tijekom 33 dana, prvi je korak koji želimo učiniti u ovom vremenu kad nam je sloboda ugrožena. Dakle, put posvete traje cijeli naš život, baš kao i poziv da budemo kršćani - svjetlo i sol u ovome svijetu, tj. autentični svjedoci Isusa Krista.
Neka nam ovo vrijeme Došašća bude prilika da se pripravimo za Božje rođenje u našim srcima i našim obiteljima, po posveti Isusu u Mariji da, poput sv. Ivana apostola, primajući Mariju u svoj život, dobijemo sigurnost našeg sjedinjenja s Isusom, u kojega je Bog stavio svu puninu od koje svi primamo milost na milost.

Braćo i sestre, neka nam ovaj “ljubljeni Isusov učenik”, i Sveti Ljudevit budu zagovornici u pripravi za posvetu. Neka nam ovo vrijeme s Marijom bude milosno, u slijedu svih onih milosti koje želimo okruniti potpunim predanjem Isusu po Mariji, i tako umnožiti one “darove” koje smo dobili na krštenju donoseći plodove: veću slavu Božju, dobro našeg naroda i vlastito posvećenje."

Vaš brat u Kristu i Marijin sin pater Mihovil Filipović
Zagovorna mreža za Hrvatsku

]]>
josip.muselimovic@gmail.com (medjugorje-info.com) Hrvatska Sat, 27 Nov 2021 19:12:13 +0100
Austrija: Zatvaranje ne donosi nova ograničenja za Crkvu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/austrija-zatvaranje-ne-donosi-nova-ogranicenja-za-crkvu https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/austrija-zatvaranje-ne-donosi-nova-ogranicenja-za-crkvu U Austriji se od ponedjeljka, 15. studenoga, primjenjuje tzv. "Lockdown für Ungeimpfte", odnosno lockdown za necijepljene. Liturgijska slavlja s tim nisu povezana, potvrdio je generalni tajnik mjesne biskupske konferencije Peter Schipka u intervjuu za Kathpress. Propisi su stroži jedino za one koji predvode liturgijsku službu: oni u Austriji moraju imati „zelenu propusnicu“.

]]>
Nova uredba o epidemiološkim mjerama protiv Covid-19 donesena u državnom saboru u nedjelju navečer sadrži iznimku za religijska okupljanja. To znači da je dopušteno napuštanje privatnih stambenih prostora radi prakticiranja osnovnih vjerskih potreba, poput posjeta groblju ili individualne posjete mjestima namijenjeni za bogoslužja i molitvu.

Najvažnija mjera u crkvama: FFP2 maska

Biskupi su prošli tjedan održali plenarno zasjedanje i sami su za Katoličku Crkvu pooštrili trenutna pravila. Najvažnija mjera je obvezno nošenje FFP2 maske na javnim crkvenim službama. Tu svi imaju pristup, bez obzira na oporavak, cijepljenje ili status testiranja. Propis je stroži jedino za one koji predvode mise ili druge liturgijske službe: predvoditelji u Austriji moraju imati 3G certifikat, odnosno europsku Covid potvrdu . Za "slavlja u jednokratnoj prigodi", poput krštenja, prve pričesti, krizme ili vjenčanja može se dogovoriti još restriktivnije 2G pravilo. U tom slučaju sudionicima nije potrebna zaštitna maska za usta i nos.

Postoje također pooštravanja glede crkvenog pjevanja i proba zbora. Dopušteno je okupljanje do 25 osoba s negativnim PCR testom, osim ako nisu cijepljeni ili oporavljeni.

Strožija pravila u biskupiji Linz

U biskupiji Linz, zbog ozbiljne situacije širenja zaraze u Gornjoj Austriji, od ponedjeljka se na liturgijska slavlja ponovno primjenjuju ​​pravila o razmaku u crkvama.

Odredbe Biskupske konferencije odnose se na liturgijska slavlja, a za ostale crkvene događaje kao što su sastanci skupina, župni kafići ili crkveni koncerti, vrijede državni propisi.

Nova državna regulativa "Lockdown für Ungeimpfte" za sada se primjenjuje u cijeloj zemlji do 24. studenog, a zatim bi se mogla produžiti. Ograničenja se odnose na sve osobe koje nisu cijepljene niti oporavljene. Djeca do dvanaest godina izuzeta su od ograničenja.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz crkve Sat, 27 Nov 2021 17:46:09 +0100
NAJAVA: Sutra će u Župi Podhum (Livno) biti blagoslovljen kip svetog pape Ivana Pavla II. https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/najava-sutra-ce-u-zupi-podhum-livno-biti-blagoslovljen-kip-svetog-pape-ivana-pavla-ii https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/najava-sutra-ce-u-zupi-podhum-livno-biti-blagoslovljen-kip-svetog-pape-ivana-pavla-ii U Podhumu kod Livna će na početku Adventa biti blagoslovljen kip pape kojeg je izradio umjetnik iz Ljubuškog.

]]>
U župi Podhum u Livnu će na prvu nedjelju Adventa 28. 11. 2021. biti blagoslovljen kip svetog pape Ivana Pavla II., umjetnički rad u terakoti od Tonija Kozarića, umjetnika iz Ljubuškog.

Tog dana svečanu svetu misu koja počinje u 10 sati predvoditi će mons. Franjo dr. Komarica, biskup banjolučki.

Kip je dar Draška i Senke Grabovac iz Vržerala, javlja Radioljubuski.ba

papa 1

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz crkve Sat, 27 Nov 2021 17:13:40 +0100
Biskupi protiv ukidanja mjere roditelj-odgojitelj: Dokidanja pomoći takve naravi bila bi pogubna https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/biskupi-protiv-ukidanja-mjere-roditelj-odgojitelj-dokidanja-pomoci-takve-naravi-bila-bi-pogubna https://www.medjugorje-info.com/vijesti-iz-crkve/biskupi-protiv-ukidanja-mjere-roditelj-odgojitelj-dokidanja-pomoci-takve-naravi-bila-bi-pogubna Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića u Biskupskom ordinarijatu u Bjelovaru, u četvrtak 25. studenoga održana je pedeseta sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine.

]]>
Domaćin je bio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a na sjednici su sudjelovali još i sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, križevački mons. Milan Stipić, biskup varaždinski u miru Josip Mrzljak, vladika križevački u miru Nikola Kekić, te zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, piše IKA.

Nakon što je mons. Huzjak pozdravio biskupe u novim prostorima Ordinarijata, kardinal Bozanić izrazio je radost zbog svakoga pomaka prema novim mogućnostima pastoralnoga djelovanja u Biskupiji. Posebno se osvrnuo na zahtjevnost ozračja u društvu, obilježenoga nesigurnošću i nepovjerenjem, što dovodi do napetosti i podjela. Zato je potrebna mudra zauzetost crkvenih pastira i unošenje mira, osjećaj za bližnje i očitovanje evanđeoska briga za izgovorene riječi. U tome smislu pomaže i življenje Sinodalnoga hoda na koji je Crkvu uputio papa Franjo, sa željom da se otvori prostor uzajamnoga slušanja.

U razgovoru i u raspravi o ‘Crkvi u sinodalnome hodu’ biskupi su predstavili prve korake u svojim biskupijama i načine na koje kane ostvarivati poticaje za život Crkve u trećemu tisućljeću. Predstavljeni su planirani pristupi u radu povjerenika i povjerenstava, važnost uključenosti svećenika i svih pastoralnih djelatnika, kao i potreba izrade pomoćnih materijala za plodonosno savjetovanje.

 Bilo je govora o konkretnim ciljevima i o metodama kojima se u sinodsku dinamiku nastoji uključiti sastavnice zajednice vjernika, ali jednako tako i osluškivati ljude u širini društvene zajednice, promičući dijalog sa svima, a s posebnom pozornošću na one čiji glas se ne čuje dovoljno ili koji su, zbog raznih okolnosti, ‘na rubovima’.

Osluškivanje nadahnuća Duha i savjetovanje Božjega naroda istaknuto je kao dar gibanja u Crkvi, vrjednovanja dragocjenih iskustava, suočavanja s poteškoćama i pogrješkama, preispitivanja dosadašnjih putova te osjećanja crkvene pripadnosti i slobode u Kristu, prepoznavši da su pritom važni i naizgled maleni susreti.

O pandemiji i ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Biskupi Metropolije zaustavili su se na pitanjima svoga redovitoga djelovanja u idućemu razdoblju, a osvrnuli su se i na aktualna pitanja u hrvatskome društvu. Glede pandemije naglašeno je da treba jasno prepoznavati trud, skrb i žrtvu zdravstvenih djelatnika i svih koji služe dobrobiti bližnjih; zalagati se za kršćanske vrjednote te izbjegavati uključivanje u promicanje bilo koje ideologije ili u pokušaje da, tko zna radi kakvih ciljeva, budu instrumentalizirani oblici očitovanja katoličke vjere i pobožnosti.

 Biskupi su očitovali svoju veliku zabrinutost glede pristupa i najavljenih odluka gradskih vlasti Grada Zagreba koje se tiču ‘mjere roditelj-odgojitelj’. Smatraju da bi u sadašnjim, posebice demografskim okolnostima, bila štetna bilo kakva ishitrenost i neosjetljivost prema roditeljima i obiteljima kojima je takva pomoć potrebna, a važna je za cjelokupno hrvatsko društvo. S druge strane, dokidanja pomoći takve naravi bila bi pogubna, ako bi se radilo o odlukama s ideološkim predznakom.

]]>
webmaster@medjugorje-info.com (Ina) Vijesti iz crkve Sat, 27 Nov 2021 16:56:40 +0100