Sadržaj s oznakom: Vijesti iz svijeta

Iz Turske i Sirije i dalje stižu šokantni prizori razaranja u strašnim potresima koji su pogodili pogranične regije.

Skupina od 60-ak hodočasnika pješačila je devet dana te prešla više od 350 kilometara kroz ratom razoreni Južni Sudan kako bi vidjeli Svetoga Oca te sudjelovali na misi u glavnom gradu Jubi.

U potresima koji su jučer pogodili jugoistočnu Tursku i sjever Sirije poginulo je najmanje 4300 ljudi, no očekuje se da će ta broj rasti. Ne prestaje intenzivna akcija spašavanja tisuća ljudi zarobljenih ispod ruševina.

Na misi u Jubi, posljednjem događaju njegova apostolskoga putovanja u Afriku, papa Franjo je potaknuo južnosudanske kršćane da budu sol koja će začiniti zemlju bratskim okusom evanđelja, da pokažu ljepotu zajedničke izgradnje pomirene budućnosti. Blaženstva daju dobar okus i društvu, napomenuo je. Na misi su bili prisutni također nadbiskup Welby, moderator Greenshields i predsjednik Kiir

Svjetski dan braka posvećen je bračnim parovima, muževima i ženama kao stupovima obitelji, koja je temelj i Crkve i društva. Ovime se želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Samo nekoliko sati uoči dolaska pape Franje u apostolski pohod Južnom Sudanu, u toj se zemlji dogodio pokolj u kojemu je stradalo najmanje dvadeset ljudi, objavila je u petak 3. veljače KNA.

Borac, ratnik, heroj, samo su neki od izraza što ih koristimo opisujući osobe koje boluju od raka, no po novom istraživanju mnogi među njima takve riječi smatraju neprikladnima, a ne motivirajućima, piše BBC.

Kršćani Jeruzalema – grada koji je bio središte svijeta na srednjovjekovnim kartama – sada su maleni dio stanovništva, samo deset tisuća stanovnika Jeruzalema, manje od dva posto ukupnog broja stanovnika su kršćani, što je ogroman pad u odnosu na jedanaest posto koliko ih je bilo nekoliko desetljeća prije. Velika većina su palestinski Arapi, iako postoji i značajna armenska zajednica, piše catholicherald.

U četvrtak, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, američki turist srušio je s postolja Kristov kip u crkvi u jeruzalemskom starom gradu.

Na sprovodu australskog kardinala Georga Pella u srijedu 2. veljače u Sydneyu okupili su se ožalošćeni vjernici ali i prosvjednici.

Video iz dječjeg vrtića u Sjevernoj Karolini izazvao je reakciju na internetu jer prikazuje odgojiteljicu koja očito indoktrinira vrlo malu djecu rodnom ideologijom.

Ova fotografija oduševila je ljude diljem svijeta!

Klizačica Minna-Maaria Antikainen, ranije poznat kao Markku-Pekka Antikainen, 59-godišnji je biološki muškarac, koji je prije nekoliko godina postao transrodna osoba i odlučio se baviti umjetničkim klizanjem, piše vigilare info.

Osobito je važna bila uloga fr. Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi.

Južnosudanski biskup Christian Carlassare zajedno s mladima iz svoje biskupije Rumbek krenut će pješice na put od 120 kilometara u glavni grad Jubu da bi se susreo s papom Franjom koji će pohoditi tu afričku zemlju od 3. do 5. veljače 2023., objavila je KNA.

Novinarka, književnica i komentatorica Kristi Hamrick potpredsjednica je za medije i politiku, glasnogovornica te glavna medijska i politička strateginja organizacije »Students for Life Action / Studenti za život«.

Stranica 1 od 113