Sadržaj s oznakom: Vijesti iz svijeta

Župan Blaženko Boban, nadbiskup Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Usnuća Marijina (Dormitio) na Sionu Bernhard Alter otkrili su 21. svibnja na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije, objavila je Dalmacija.hr.

Čikaška gradonačelnica upućuje ‘poziv na oružje’ protiv Vrhovnog suda zbog najave ukidanja ustavne zabrane pobačaja u SAD-u, piše newsweek.com, prenosi narod.hr.

Tijelo vlč. Joséa Guadalupea Rivasa Saldañe (57) pronađeno je sa znakovima nasilja na rubu Tecatea, grada koji se nalazi na granici sa Sjedinjenim Državama u meksičkoj državi Baja California. Osumnjičenih za ubojstvo nema.

Kirurzi se nadaju da će uspjeti uspješno obaviti prvu transplantaciju maternice transrodnoj osobi koja je rođena kao muškarac.

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun (90), umirovljeni nadbiskup Hong Konga, bio je uhićen 11. svibnja s nekoliko demokratskih aktivista zbog optužbi za "dosluh s inozemstvom". Sada je bez putovnice i čeka sudski proces, piše nedjelja.

Europska komisija je objavila nacrt zakona koji obvezuje pružatelje komunikacijskih usluga kao što su Telegram i WhatsApp da automatski provjeravaju pojedinačne razgovore prije slanja i instaliraju “tzv. stražnja vrata” u pametne telefone što bi zaobišlo enkriptirane zaštitne mjere. Istaknute grupe za građansku slobodu i digitalnu privatnost upozoravaju da bi taj potez doveo do kraja internetske privatnosti u Europi.

Pedesetak majki i žena u Španjolskom gradu Getafe izradilo je preko stotinu tisuća škapulara Srca Isusova koje će franjevci u Ukrajini podijeliti kao zaštitnu pomoć
Ukrajinskim vojnicima.

Tijekom vikenda, kada se obilježavao Majčin dan, dogodio se niz vandalističkih i vulgarnih napada na katoličke crkve i pro-life organizacije u SAD-u da pobačaj na zahtjev tijekom svih devet mjeseci trudnoće bude omogućen. Pro-life aktivisti očekuju da će se napadi nastaviti tijekom proljeća i ljeta, osobito ako Vrhovni sud poništi presudu “Roe protiv Wadea”, piše Lifesite News.

Aleeza Naeem nestala je 13. ožujka kada su je, na putu do škole, otela trojica muslimana. Obitelj je podnijela prijavu policiji, ali uzalud.

Otkad je Južnoafrikanac Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač tvrtki poput Tesle i SpaceX, u ponedjeljak, 25. travnja, kupio društvenu mrežu Twitter za 44 milijarde dolara, ne stišavaju se reakcije u javnosti.

Tijekom mjeseca travnja nigerijski je Senat usvojio zakon kojim se kriminaliziraju obitelji otetih osoba i prijeti im minimalno do 15 godina zatvora ako plate otkupnine za spašavanje života žrtava otmica.

 

Porazne posljedice pandemije koronavirusa, tj. mjere koje su se diljem svijeta uvodile, sve više dolaze na vidjelo. Prema najnovijem britanskom istraživanju, roditelji djece do pet godina, provodili su manje vremena čitajući, komunicirajući i igrajući se sa svojom djecom u tom periodu iako su više bili kod kuće.

Iranski kršćanin armenskog podrijetla suočava se s kaznom zatvora od deset godina zbog poučavanja o kršćanstvu u svome domu. Osuđen je za "propagandu suprotnu i uznemirujuću svetoj vjeri islamu".

Kineskog kardinala Josepha Zena u srijedu je u Hong Kongu uhitila policija za nadzor nacionalne sigurnosti pod optužbama da je u ‘dosluh sa stranim snagama’, javlja CNA

Mediji javljaju kako je kardinal u međuvremenu puštenBivši hongkonški biskup, 90-godišnji Zen, priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu.

Najmanje osam osoba ubijeno je u napadu terorista Islamske države u zapadnoafričkoj provinciji (ISWAP) u utorak navečer (3. svibnja) na pretežno kršćansko selo na sjeveroistoku Nigerije, javlja Christian Today.

Stranica 1 od 97