Sadržaj s oznakom: Vjera i život

Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i ukinu sakramente najvažnije nam neće moći oduzeti. Isus je doista svojima obećao: „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta” (Mt 28,20)

Svaki sport zahtijeva napor, ali donosi zadovoljstvo i otvara nove mogućnosti. Tako je i s kršćanskim životom: usred napora i borbe, možemo uživati s Gospodinom, rasti i suočavati se s novim izazovima s Njim.

U posljednjih nekoliko desetljeća, vidjeli smo kako je Sotona zahvatio u svijet kao nikada prije. U cijeloj ljudskoj povijesti nikada nismo svjedočili ovako učinkovitom napredovanju zla kao danas, dok se vrlina, karakter, i moral otvoreno izruguju i odbacuju. U međuvremenu, moglo bi se reći da Mistično Tijelo – Crkva – nikada nije bila tako nepripremljena i neuključena u jednu tako izazovnu misiju kao što je duhovni boj.

Mnogi govore kako će Crkva, ako se ne promjeni, odnosno ne ‘ažurira’ svoje učenje o istospolnoj privlačnosti i drugim stvarima, poput kontracepcije, razvoda i ponovne ženidbe itd., postati “nevažna”, a klupe naših crkava će se isprazniti. Evo nekih razmišljanja o ovim predviđanjima i zašto su ona kriva:

Objavljeno u Vjera i život | 26.5.2024.

Naše pobožne bakice

Jednu od najupečatljivijih propovijedi čuo sam od svećenika u sjemeništu, koji nas je podsjetio da ćemo, ako molimo i činimo sve ono što je potrebno da ispunimo svoj poziv, možda tek biti na početku dostizanja sjene svetosti, izdržljivosti i poniznosti onih malih baka koje izlijevaju svoje živote u nesebičnoj velikodušnosti za svoje obitelji.

“Stigli smo do kraja jedne tradicije i civilizacije koja je vjerovala da može sačuvati kršćanstvo bez Krista, religiju bez vjere, meditaciju bez žrtve, obiteljski život bez moralne odgovornosti, seks bez čistoće i ekonomiju bez etike. Završili smo naš eksperiment života bez Boga … “

Fra Leo Petrović bio je zaslužan i za spašavanje Olge Humo rođ. Ninčić, kćeri ministra vanjskih poslova jugoslavenske (izbjegličke) vlade Momčila Ninčića i supruge Avde Hume, komunističkoga ilegalca i poslijeratnoga pripadnika nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dok sam odrastao, otac me je često znao opomenuti- “budi čovjek.” Pozvao me da budem hrabar i odgovoran te da otkrijem herojske potencijale koji su u meni. Sveti Pavao pozvao nas je na duhovnu muževnost ovim riječima: „dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena (zrele muškosti, op.a.), do mjere uzrasta punine Kristove: da više ne budemo nejačad kojom se valovi poigravaju i koje goni svaki vjetar nauka u ovom kockanju ljudskom, u lukavosti što put krči zabludi. Nego, ustrajući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist.“ (Ef 4, 13-16)

Priručnik za glasovanje – samo za prave katolike

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora u RH, mrežna stranica katolik.hr objavila je naputak za glasovanje u skladu s katoličkim identitetom.

Don Josip Mužić, teolog i svećenik nevjerojatnom jednostavnošću govori o društvu u kojem živimo, uništavanju Crkve, kontra-vjeri, masonima, antikristu, moliteljima na trgovima.

Od strane ljevičarskih medija Poljskom se proširila klevetnička kampanja protiv pape Ivana Pavla II. Cilj je bio oslabiti autoritet Crkve, srušiti tu moralnu verikalu, diskreditirati ga u očima vjernog naroda kako bi na vlast mogli doći oni koji propagiraju napredne LGBT ideje, rodnu ideologiju i sl.

Blagoslov jela na Uskrs obavlja se zato što po tome blagoslovu jelo dobiva novu kvalitetu svetoga, da bi nam ono bilo zalog Božje zaštite tijekom cijele godine, ističe dr. sc. Zvonko Pažin, župnik u Čepinu i profesor liturgike na KBF-u u Đakovu za vjeraidjela.com.

Što je savjest? Kako djeluje i kako se formira savjest? Što je prigovor savjesti? Neka pitanja i odgovori o „unutarnjem prostoru dijaloga" između Boga i čovjeka.

Bilo je to doba sličnom našem kada se Gospa prvi put ukazala sv. Juanu Diegu prije skoro 500 godina. Opet se borimo s bolešću, ratom i dubokom duhovnom zbunjenošću. Opet su mnoge jadne duše u iskušenju straha da je svaka nada izgubljena.

Astrologija i horoskop pojavile su se u predznanstveno doba kada su mašta i puko vjerovanje imali važniju ulogu od znanosti, promatranja, logike i istinske vjere. Nema dokaza da bi planeti i zvijezde mogli utjecati na ponašanje ljudi ovdje na Zemlji, no, nažalost, mnogo je onih koji vjeruju u horoskop.

„Nužno je čuvati polog vjere“, izjavio je kardinal Robert McElroy u nedavnom obraćanju Nadbiskupijskom kongresu Los Angelesa za vjersko obrazovanje. Ali je zatim postavio sljedeća pitanja:

Stranica 1 od 25