Sadržaj s oznakom: Papa Franjo

Draga braćo i sestre,

današnje evanđelje pripovijeda kako je Isus, izlazeći iz Jerihona vratio vid Bartimeju, slijepcu koji je prosio kraj puta (Mk 10,46-52). To je važan susret, posljednji prije Gospodinova ulaska u Jeruzalem uoči Pashe.

Počevši od danas, u gradu Tarantu okupljaju se talijanski katolici na 49. po redu Socijalnom tjednu na temu „Planet kojem se nadamo. Okoliš, posao, budućnost. Sve je povezano“. Tim je povodom papa Franjo okupljenima uputio poruku u kojoj je je slikovito, putem tri prometna znaka, kazao kako nam je hrabro kročiti putem nade.

Na općoj je audijenciji 20. listopada došlo do simpatičnoga nepredviđenog susreta. Naime, dok je spiker na njemačkom jeziku čitao odlomak iz Poslanice Galaćanima, o kojoj je papa Franjo poslije govorio u katehezi, do Svetoga se Oca polako penjao jedan desetogodišnji dječak s kognitivnim teškoćama, iz talijanskoga mjesta San Ferdinando di Puglia.

Primivši u audijenciju članove Zaklade Campus Bio-Medico papa Franjo je ohrabrio njihov rad i službu potičući ih da u središte stave brigu o osobi, ne zaboravljajući važnost znanosti. Briga bez znanosti uzaludna je, znanost bez brige je besplodna – napomenuo je Papa te potaknuo katoličko zdravstvo da uvijek djelima svjedoči kako nema nedostojnih života.

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 17. listopada 2021.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Papa je potaknuo sve ljude da grade bratstvo, bez obzira na razinu njihova obrazovanja ili bogatstva.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je da bi se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph R. Biden i njegova supruga Jull trebali u petak 29. listopada 2021. susresti s papom Franjom u Vatikanu, prenosi Nedjelja.

Papa Franjo je na audijenciji s prefektom Kongregacije za kauze svetaca, kardinalom Marcellom Semerarom, ovlastio dikasterij za objavu dekreta koji se odnosi na kauzu pape Ivana Pavla I. Objavljeni su i dekreti o kauzama još sedmero službenika Božjih.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 13. listopada 2021.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U našem tijeku kateheze o Poslanici Galaćanima, uspjeli smo usredotočiti se na ono što je za svetog Pavla središnja bit slobode: činjenica da smo smrću i uskrsnućem Isusa Krista oslobođeni ropstva grijeha i smrti.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
Današnja liturgija stavlja pred nas susret između Isusa i čovjeka koji je "imao velik imetak" (Mk 10,22) i koji je ušao u povijest kao "bogati mladić". U stvarnosti, današnje Evanđelje govori o njemu kao o "nekom", ne spominjući njegovu dob i ime, sugerirajući da se svi možemo vidjeti u tom čovjeku. Njegov susret s Isusom omogućuje nam da napravimo pravi i iskreni ispit vjere.

Papa Franjo uputio je u srijedu, 6. listopada pozdrav hrvatskim hodočasnicima koji su sudjelovali na redovnoj općoj audijenciji.

Poruka Svetoga Oca Franje za 36. Svjetski dan mladih [svetkovina Krista Kralja, 21. studenog 2021.]

Predraga mladeži!

Objavljeno u Vatikan | 29.9.2021.

Papin apel

Papa Franjo uputio je na kraju redovne opće audijencije srijedom, 29. rujna apel povodom oružanih napada u Nigeriji.

U katehezi na općoj audijenciji u dvorani Pavla VI. u srijedu, 29. rujna papa Franjo je govorio o temi opravdanja, ljubavi koja nas je sve spasila besplatno. Naš odgovor na to mora biti djelatna ljubav prema Bogu i bližnjemu.

[Braćo,] s Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.

Stranica 1 od 97