Sadržaj s oznakom: Papa Franjo

Papa Franjo istaknuo je u svom obraćanju vjernicima nakon molitve Kraljice neba na Trgu sv. Petra u nedjelju, 22. svibnja da je život Božji dar. Govoreći o prigovoru savjesti upozorio da je to pravo koje se često pokušava ograničiti.

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju, 22. svibnja 2022.

Draga braćo i sestre, ugodnu vam nedjelju želim!

Nova odluka pape Franje sadržana u reskriptu koji je na snazi od srijede 18. svibnja je da i redovnik koji nije svećenik može postati viši poglavar redovničke ustanove. Dikasterij za posvećeni život diskretno će procjenjivati pojedinačne slučajeve, izvještava Vatican News.

Na kraju mise kanonizacije, papa Franjo uputio je poziv onima koji imaju, kako je rekao, velike odgovornosti: da budu protagonisti mira, a ne rata. Pozdravio je delegacije iz raznih zemalja, redovničke obitelji kojima su pripadali novi sveci te vlastima, među kojima je bio prisutan talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Čuli smo neke riječi koje je Isus povjerio svojima prije nego će prijeći s ovoga svijeta Ocu, riječi koje govore o tome što znači biti kršćanima: „Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge“ (Iv 13,34). 

Papa je u Fatimi, na proslavi 100. obljetnice fatimskih ukazanja 13.5.2017., predvodio obred kanonizacije dvoje djece pastira: Franje i Jacinte Marto te je i predslavio svetu misu.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu, 11. svibnja 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Papa Franjo je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtjevaju ispitivanje sa strane crkve, objavio je to na današnji dan prije godinu dana mons. Henryk Hoser na svetoj misi u Međugorju uz apostolskog nuncija u BiH mons. Luigina Pezutta.

Poruka svetog oca Franje za drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se slaviti 24. srpnja, predstavljena je u Vatikanu u utorak 10. svibnja, izvještava Vatican News.

Papa Franjo uputio je u nedjelju, 8. svibnja čestitku majkama za njihov dan.

Papa je na Trgu Sv. Petra, u nagovoru uz molitvu Kraljice neba u nedjelju, 1. svibnja tumačio Evanđelje liturgije (Iv 21,1-19) koje izvješćuje o trećem ukazanju Isusa Uskrsloga apostolima.

Nagovor pape Franje uz molitvu Regina Coeli u Vatikanu na Nedjelju Božjeg milosrđa, 24. travnja 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Bazilika svetog Petra, Nedjelja Božjega milosrđa, 24. travnja 2022.

L'Osservatore Romano objavio je sažetak Papinog intervjua za argentinske novine La Nación: "Svaki rat je anakroničan u ovom svijetu i na ovoj razini civilizacije". Nastojanja Svete Stolice da postigne mir "neće nikada prestati"

Audijencija u koju je Papa primio mađarskoga premijera Orbána, koji je ponovno, četvrti put, pobijedio na izborima 3. travnja, trajala je četrdeset minuta. Papa Franjo i mađarski Premijer posljednji su se put susreli 12. rujna 2021., u prigodi Papina putovanja u Budimpeštu povodom euharistijskoga kongresa

Papa Franjo, Kateheza o starosti – 6. „Poštuj oca i majku“: ljubav prema proživljenom životu, Opća audijencija, Trg svetoga Petra, 20. travnja 2022.

Čitanje: Sir 3, 3 – 6. 12 – 13. 16

Stranica 1 od 102