Sadržaj s oznakom: Papa Franjo

Homiliju pape Franje na misi koju je predvodio na svetkovinu Pedesetnice u nedjelju, 19. svibnja 2024. u bazilici sv. Petra u Vatikanu, donosimo u cijelosti.

U svojoj katehezi na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 15. svibnja na Trgu sv. Petra papa Franjo je govorio o bogoslovnoj kreposti ljubavi. Papinu katehezu donosimo u cijelosti.

Apostolska pokorničarna na spomendan Majke Božje Fatimske, u ponedjeljak 13. svibnja, objavila je uvjete pod kojima se može zadobiti potpuni oprost tijekom Jubilejske godine.

U nedjelju, 12. svibnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači izmolio Kraljice neba s 20-ak tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra. Donosimo Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Regina caeli.

Papa Franjo se u Vatikanu susreo s više od 1000 krizmanika koji su sa svojim katehetama i pratiteljima stigli u Rim na tradicionalno hodočašće u organizaciji nadbiskupije Genove.

Na kraju audijencije, u koju je papa Franjo 6. svibnja primio članove BK BiH, i koja je protekla u vrlo srdačnom raspoloženju, biskupi su Papi uručili dva sveska "Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine".

U nastavku objavljujemo cjeloviti prijevod pisma koje je papa Franjo 2. svibnja, na kraju Međunarodnog susreta „Župnici za sinodu“, uputio župnicima sudionicima susreta kao i svim župnicima diljem svijeta.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine imali su 6. svibnja susret s papom Franjom u Vatikanu u sklopu službenog pohoda Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije.

Papa Franjo će u nedjelju 2. lipnja 2024. nakon pet godina ponovno predvoditi proslavu svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Rimu, izvijestili su 5. svibnja Vatican News i Kathpress.

Na kraju opće audijencije 1. svibnja papa Franjo se spomenuo žrtava rata u Ukrajini, Palestini, Izraelu kao i Rohingya u Mjanmaru te istaknuo kako su, nažalost, najprofitabilnija ulaganja ona povezana s industrijom oružja. Potaknuo je također na molitvu za žrtve poplava u Keniji koje su pogodile 190 tisuća ljudi
U dan kada se u Crkvi slavi blagdan svetoga Josipa Radnika i započinje mjesec posvećen Mariji, papa Franjo je ponovno molio za mir i za narode koji su žrtve rata. Rat je uvijek poraz, uvijek – ponovno je istaknuo Papa u pozdravima na kraju današnje opće audijencije.

Sveti je Otac danas primio u audijenciju sudionike Generalnih kapitula Družbe milosrdne braće i Braće svetoga Gabrijela, povodom visokih obljetnica njihovih utemeljitelja, 250 godina od rođenja sv. Magdalene iz Canosse i 350. obljetnice rođenja sv. Ljudevita Marije Grigniona de Montforta.

Papa Franjo se putem videoporuke obratio biskupijskoj zajednici iz talijanske regije Molise koja dočekuje kip Gospe Fatimske, koji će biti na hodočašću u Termoliju od 27. travnja do 5. svibnja, te ih potiče da otvore svoj dom i srce njezinoj prisutnosti.

Na trgu ispred bazilike Gospe od Zdravlja (Santa Maria della Salute) s pogledom na venecijansku lagunu, susrevši se s mladima, papa Franjo je u nedjelju 28. travnja potaknuo nove generacije da idu protiv struje, da se pouzdaju u Boga „koji uvijek podiže i oprašta“, izvijestio je Vatican News.

Papa Franjo primio je u subotu, 27. travnja u audijenciju zajednicu Sjemeništa u Burgosu, u Španjolskoj, ukazavši na važnost izgrađivanja zajednica koje čine Crkva i narod.

Papa Franjo pozvao je u srijedu, 24. travnja vjernike da mole za mir u Ukrajini, Palestini i drugim zemljama u svijetu pogođenim ratom. Molimo za mir između Palestine i Izraela, da budu dvije države, slobodne i u dobrim odnosima, istaknuo je Papa.

Papa Franjo je u katehezi na današnjoj općoj audijenciji govorio o trima teološkim krepostima, temeljnim stajalištima koja karakteriziraju život Isusovih učenika: „Kršćanin nikada nije sam“, potrebno je „lišiti se te ponekad glomazne prisutnosti koja je naš ego"

Stranica 1 od 129