Sadržaj s oznakom: Svetac dana

Izvlačenje imena svetaca kao posebnih naših pratitelja za svaku novu godinu postojalo je kao tradicija u samostanu sv. Faustine Kowalske (Pročitajte §360 u njezinom Dnevniku). 

Za proglašenje svetim Pavla VI. bilo je presudno čudo koje se po njegovu zagovoru dogodilo 2014. kada je nerođeno dijete na neobjašnjiv način ozdravilo u utrobi majke. Čudo su priznali članovi Kongregacije za proglašenje svetima, a liječnička komisija utvrdila je da je izlječenje medicinski neobjašnjivo.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je 2. srpnja 1995. u Košicama ovu trojicu mučenika za vjeru svetima. Svećenik i mučenik Sveti Marko Križevčanin zbog svoje vjere ubijen je tijekom sukoba katolika i protestanata u Europi.

Objavljeno u Svetac dana | 4.9.2023.

Blažena Anđela Folinjska

Bl. Anđela Folinjska (1248.-1309.) rođena je u umbrijskome gradu Folignu.

Sveta Ruža (Santa Rosa da Viterbo) rođena je u talijanskom gradu Viterbu (Lazio) 9. srpnja 1233. kao kći pobožnih i siromašnih roditelja Giovannija i Caterine.

Sveti Pelegrin veliki je zaštitnik oboljelih od raka i kožnih bolesti, a po njegovom su zagovoru ozdravili mnogi nepokretni, moleći se njemu za ozdravljenje...

Objavljeno u Svetac dana | 8.2.2023.

Sveta Jozefina Bakhita

8. veljače Crkva slavi spomendan svete Bakhite, afričke crnkinje koja je morala podnijeti velika životna iskušenja, ali je unatoč njima pokazala nepokolebljivu vjeru i ljubav prema svojim mučiteljima.

Objavljeno u Svetac dana | 6.2.2023.

Svetac dana: MARTHE ROBIN

Na današnji dan 6. veljače, Crkva slavi francusku mističarku Marthe Robin.

Objavljeno u Poučne priče | 13.12.2022.

Lucija - Svjetlana

- Upalit ću svjetlo, majko, da nam svijetli u tami - tiho reče Lucija ustajući sa stolice što je stajala pri uzglavlju kreveta presvučena čistom mirisnom posteljinom.

Sveta Corona (Korona) je kršćanska mučenica. Rođena je oko 106 godine u Egiptu, a preminula u Siriji.

Bogojavljanje ili Sv. Tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća.

Objavljeno u Svetac dana | 18.12.2019.

Sveti Gracijan

Sv. Gracijan (franc. St. Gatien) je prvi biskup grada Toursa. O njemu govori sv. Grgur Tourski u svojoj knjižici.

Objavljeno u Svetac dana | 17.12.2019.

Sveti Lazar

Sv. Lazar (skraćeno od Eleazar, a znači "Bog je spasio") – Isusov prijatelj iz Betanije, brat Marte i Marije.

Objavljeno u Svetac dana | 16.12.2019.

Sveta Adela, carica

Sv. Adela (njem. Adeleheid, skraćeno Heidi) živjela je od 931. do 999. godine. Bila je kćerka burgundskoga kralja Rudolfa II. i žena njemačkog cara Otona I. kojeg je okrunio papa Ivan XII. za rimskog cara a nju za caricu.

Objavljeno u Svetac dana | 15.12.2019.

Sveta Kristijana

Sv. Kristijana zaštitnica je Gruzije ili Georgije, u koju je kršćanstvo došlo vrlo rano, u vrijeme rimskog cara Konstantina Velikog.

Objavljeno u Svetac dana | 14.12.2019.

Sveti Ivan od Križa

 Svetac među pjesnicima, pjesnik među svecima – najkraći je opis velikog mističara i obnovitelja reda bosonogih karmelićana, sv. Ivana od Križa.

Stranica 1 od 24