Svetac dana: MARTHE ROBIN

Na današnji dan 6. veljače, Crkva slavi francusku mističarku Marthe Robin.

Časna Marthe Robin bila je francuska rimokatolička mističarka i stigmatičarka i osnivačica udruge:“Foyers de charité“ (Ognjišta ljubavi ili fokolarini).

Polegla je u krevet kad je imala 21 godinu i to je ostala do svoje smrti. Prema riječima svjedoka, mnogo godina nije jela ništa osim što je primala svetu euharistiju. Rođena je 13. ožujka 1902., u malom mjestu Châteauneuf-de-Galaure, u Francuskoj, gdje je i preminula 6. veljače 1981. Isus joj se ukazao i upitao ju: Želiš li biti poput mene? Ona je prihvatila…

Do svoje 16. godine života bila je živahna djevojčica koja je većinu vremena provodila na paši uz ovce i krave svojega oca. Tad su joj počele snažne glavobolje, potpuna oduzetost ruku i nogu a nakon toga, sve je teže mogla gutati hranu. Nakon nekog vremena više nije mogla uopće uzimati hranu pa je 52 godine života živjela bez hrane i vode na medicinski neobjašnjiv način.

Primala je samo svetu hostiju, Tijelo Isusovo 2-3 puta tjedno. Također, medicinski neobjašnjivo ova žena uopće nije spavala nego je potpuno nepokretna, u jednom položaju, bez hrane, vode i sna neprestano molila i u toj molitvi ona se radovala! Upravo ta radost mističarke Marte Robin dovela ju je danas do glasa svetosti. Liječnici joj nisu mogli pomoći ali je ona znala da je Bog poziva da prihvati trpljenje. Isus joj je ukazao i pitao je: Želiš li biti poput mene? Ona je prihvatila znajući da to znači veliko trpljenje. Iako teološki neuka, razumjela je smisao prihvaćanja križa i nakon što se potpuno predala Bogu, dobila je stigme, Isusove rane.

Također, dobila je i krunu od trnja na glavi te joj se krv od rana po čelu slijevala niz lice. Zadnjih godina je strašno trpjela, oslijepila. Unatoč tome, primala je ljude na razgovor i savjetovanje. Mnogi uglednici su dolazili kod nje po savjet a opet, a neki biskupi u Francuskoj za njezina života nisu čuli za nju. Na njezinom pogrebu bilo je pet biskupa, dvjesto svećenika i tisuće ljudi. Uvijek je poticala ljude na evangelizaciju i navještaj Riječi Božje po karizmama Duha Svetog.

Njezin je život bio tajna, no do danas se glas o njezinu neobičnom životu proširio po cijelom svijetu. Proces beatifikacije je u tijeku. VIŠE O NJEZINOM ŽIVOTU MOŽETE POGLEDATI U DOKUMENTARNOM FILMU KOJEG DONOSIMO NA LINKU: