Sadržaj s oznakom: Vatikan

U promišljanju koje prethodi molitvi Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo se osvrnuo na negativan stav koji se u nama pojavi kada, dajući se za dobro, nailazimo na zatvorena vrata ili na neshvaćanje. Postajemo potom osvetoljubivi i netolerantni. Slijediti Isusa znači pak ići naprijed, odlučno, u našem zalaganju, mirno i strpljivo, ne popuštajući ni najmanje u činjenju dobra.
Kada nailazimo na zatvorena vrata, moramo se okrenuti kako bismo činili dobro negdje drugdje, bez optuživanja. Bog na taj način pomaže da postanemo spokojne osobe, sretne s ostvarenim dobrom, koje ne traže ljudsko priznanje.

Deseti svjetski susret obitelji privodi se kraju – u subotu u kasnim poslijepodnevnim satima slavljena je misa na Trgu svetog Petra koju je predvodio prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell, u prisustvu Svetoga Oca. U homiliji, papa Franjo je istaknuo kako je obitelj prvo mjesto gdje učimo ljubiti.

Početak X. Svjetskog susreta u Rimu obilježen je u srijedu s Festivalom obitelji uz nazočnost Svetog Oca, koji je istaknuo kako mu je želja da Crkva bude poput dobrog Samarijanca koji se približava obiteljima i pomaže im da nastave svoj put i učine korak naprijed, korak više, koliko god malen bio.

Objavljeno u Vatikan | 23.6.2022.

Petar i Ivan

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 22. lipnja 2022. – Apeli Svetoga Oca

Vatikan je izdao novi set kovanica, od kojih je na jednom prikazana mlađa osoba koja se cijepi, vjerojatno protiv COVID-19.

Poruka Svetoga Oca Franje za 6. Svjetski dan siromaha, 33. nedjelja kroz godinu [13. studenoga 2022.]

Papa Franjo je u katehezi na općoj audijenciji ponovno upozorio na kulturu koja marginalizira osobe u starijoj dobi, selekcijom života prema njegovoj korisnosti. Naprotiv, starije osobe trebaju biti u središtu pozornosti zajednice: dijalog između djece i baka i djedova bitan je kako bi se izbjegao rast generacije bez prošlosti odnosno bez korijena.

U poruci za Svjetski dan siromašnih papa Franjo ponovno ističe katastrofu rata u Ukrajini: „Jedna 'supersila' želi nametnuti svoju volju protiv načela samoodređenja naroda“. Njegov apel: „Pred siromašnima nema retorike nego si zasuču rukavi“; i upozorenje protiv novca: prevelika vezanost zamagljuje pogled

Tiskovni je ured Svete Stolice izvijestio da je ta odluka povezana s Papinim zdravljem i specifičnim liturgijskim potrebama slavlja
Bol u koljenu koja već danima utječe na Papine obveze - među posljednjima je odgoda apostolskoga putovanja u Afriku, na koji je trebao poći početkom srpnja - ponovno mijenja program papinskih slavlja.

U podnevnom je nagovoru Papa podsjetio kako nam u Evanđelju današnje liturgije Isus predstavlja druge dvije božanske osobe: Oca i Duha Svetoga. Slavljenje Presvetoga Trojstva nije toliko teološka vježba, rekao je, nego revolucija u našem načinu života

Papa Franjo susreo se u četvrtak 9. lipnja sa sicilijanskim svećenicima i biskupima u Vatikanu te im, između ostaloga, poručio da koriste liturgijsko ruho u skladu s vremenom i da ne propovijedaju predugo, izvještava KNA.

U središtu kateheze na općoj audijenciji, posvećene značenju starije dobi, bio je lik Nikodema. Papa Franjo je istaknuo kako su starije osobe glasnici nježnosti, mudrosti i ljubavi.

Božji je stil blizina, suosjećanje i nježnost, a upravo nam starije osobe, djedove i bake mogu pomoći u shvaćanju te dimenzije nježnosti, istaknuo je papa Franjo u današnjoj općoj audijenciji.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin uputio je poruku sudionicima duhovno-glazbenog koncerta „Progledaj srcem“ koji je održan u subotu 5. lipnja u Zagrebu. Poruku kardinala Parolina pročitanu tijekom koncerta prenosimo u cijelosti.

Povodom ekumenskoga Duhovskog bdijenja koje je organizirala međunarodna služba Charis International, papa Franjo je uputio videoporuku u kojoj ponovno govori o ranama čovječanstva izmučenoga bolestima, glađu, progonstvima, ratovima. Spomenuo je invaziju na Ukrajinu, ali i trpljenje Jemena, naroda Rohingya, Libanona.

U propovijedi na misi na svetkovinu Duhova, koju je u vatikanskoj bazilici predvodio kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskoga zbora, papa Franjo je istaknuo da od Duha Svetoga učimo od kuda krenuti, kojim putovima ići i kako hodati, te voljeti „ovo i sada“ svijeta i Crkve, bježeći od zavisti, ogovaranja, viktimizma i negativnosti koje dolaze od zloga

Papa Franjo primio je 3. lipnja u Vatikanu 20-ak mladih svećenika i monaha, članova Istočnih pravoslavnih Crkvi različitih tradicija u prigodi njihova posjeta Rimu.

Stranica 1 od 69