Sadržaj s oznakom: Vatikan

Papa Franjo vjernike poziva da u listopadu posebno mole za Crkvu kako bi, vjerna evanđelju i hrabra u naviještanju, bila mjesto solidarnosti, bratstva i prihvata, te sve više živjela sinodalnost, prenosi Vatican News.

Papa Franjo cijeli je svoj nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 2. listopada posvetio ratu u Ukrajini, pozvavši ruskog predsjednika da zaustavi "tu spiralu nasilja i smrti", a ukrajinskog "da bude otvoren za ozbiljne mirovne prijedloge". Papin nagovor donosimo u cijelosti.

Povodom Međunarodnoga dana svjesnosti gubitka i bacanja hrane, koji se obilježava 29. rujna, papa Franjo je poslao poruku Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Nastavljajući na općoj audijenciji kateheze o razlučivanju, papa Franjo je istaknuo da bliskost s Bogom, ako mu se obraćamo kao prijatelju, pobjeđuje strah od kušnje da njegova volja nije za naše dobro. Dok nas on, naprotiv, nikada ne napušta, čak ni kada se mi udaljimo

„Govor iz srca. Veritatem facientes in caritate“, tema je Dana društvenih komunikacija 2023. godine, koju je u četvrtak 29. rujna objavio Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je u poruci na Twitteru podsjetio na Svjetski dan migranata koji Crkva obilježava 25. rujna. U svojoj kratkoj poruci poziva na stvaranje budućnosti koja je usredotočena i na ljude u migracijskim situacijama

Tko Boga časti, ne postaje ničiji rob. Nema istinskog euharistijskog bogoslužja bez suosjećanja s ranama onih koji pate, rekao je papa Franjo na svečanoj misi na završetku 27. nacionalnog euharistijskog kongresa slavljenoj na Gradskom stadionu u talijanskom gradu Materi 25. rujna, objavio je Vatican News.

Poruka Svetoga Oca Franje za 37. Svjetski dan mladih [Svetkovina Krista Kralja, 20. studenoga 2022.]

Dragi mladi!

Papa Franjo uputio je na redovitoj općoj audijenciji u srijedu, 21. rujna pozdrav hrvatskim hodočasnicima, a posebno vjernicima Vojnog ordinarijata.

U intervjuu koji je u nedjelju objavio „Il Mattino” povodom 130. obljetnice tih napuljskih novina, papa Franjo govori o širokom rasponu tema, od rata do poteškoća talijanskog juga i onih u svijetu; od politike kao najvišeg oblika milosrđa do pošasti organiziranog kriminala i devastacije okoliša, s posebnim osvrtom na Terra dei fuochi i poplave u regiji Marche u Italiji.

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 18. rujna 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Papa Franjo održao je 15. rujna uobičajenu konferenciju za novinare u zrakoplovu na povratku iz Kazahstana, te istaknuo da se još uvijek nada započeti s Moskvom dijalog o miru, prenosi Vatiacan News.

Na kraju čitanja Završne deklaracije sedmog Kongresa poglavara svjetskih i tradicionalnih religija u dvorani za sastanke u Palači neovisnosti u Nur-Sultanu, papa Franjo zaključuje ponavljajući središnje točke teksta, ističući tri ključne riječi: „mir“, „žena“ i „mladi“, objavio je Vatican News.

Papa Franjo susreo se 13. rujna u Koncertnoj dvorani Quzaq u Nur-Sultanu s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom te u prvom službenom govoru u Kazahstanu istaknuo da svijet mora ponovno pronaći sklad, prenosi Vatican News.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo zatražio je molitve za njegovo nadolazeće apostolsko putovanje u Kazahstan, na koje kreće u utorak.
Papa Franjo putuje u tu srednjoazijsku državu prvenstveno kako bi sudjelovao na 7. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija.

Želim izraziti svoju blizinu svim majkama, posebno majkama čija djeca trpe – rekao je papa Franjo u pozdravima na kraju opće audijencije, spominjući blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, koji se slavi sutra, 8. rujna. Posebno se spomenuo majki čija su djeca u zatvoru, u kojima si – kako je rekao – brojne osobe oduzmu život

Stranica 1 od 73