Sadržaj s oznakom: Vatikan

Papa Franjo je u videoporuci objavljenoj 30. siječnja 2023. pozvao na molitvu za župe, da sve više postaju zajednice vjere, bratstva i dobrodošlice prema najpotrebitijima.

U nedjelju, 29. siječnja u 12 sati papa Franjo je s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Angelusa.

Na Nedjelju Božje riječi, 22. siječnja u 12 sati papa Franjo je s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Angelusa.

Papa Franjo slavio je na IV. Nedjelju Božje riječi, koja ove godine ima za temu "Navješćujemo vam što smo vidjeli" (1 Iv 1, 3), misno slavlje u bazilici Svetog Petra i tom prigodom održao homiliju koju donosimo u cijelosti.

Papa Franjo uputio je u petak 20. siječnja 2023. videoporuku mladima koji se pripremaju za sudjelovanje na Svjetskom danu mladih 2023. koji će biti održan početkom kolovoza u Lisabonu, prenosi Vatican News.

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima Hoda za život u Sjedinjenim Američkim Državama koja je pročitana 19. siječnja na Nacionalnom molitvenom bdjenju za život u bazilici Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća u Washingtonu, D.C., prenosi Vatican News.

Papa Franjo je ovlastio 19. siječnja Dikasterij za kauze svetaca za proglašenje dekreta o herojskim krepostima šestero slugu Božjih, čime stječu naslov časnog sluge Božjeg. Među njima su laikinja, redovnica te četvorica svećenika, prenosi Vatican News.

Objavljeno u Vatikan | 18.1.2023.

Isus – uzor naviještanja

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 18. siječnja papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. U središtu Papine meditacije, koju donosimo u cijelosti, bila je tema „Isus – uzor naviještanja (Lk 15, 4-7)“.

Papa Franjo primio je u subotu 14. siječnja u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu djecu i osoblje Zajednice pape Ivana XXIII., njih oko 700, te ih potaknuo da brinu jedni za druge s istom ljubavlju koju Bog ima za njih prenosi Vatican News.

13. siječnja 1992. godine Vatikan je priznao Hrvatsku. Vatikanska diplomacija je prva u svijetu, još 3. listopada 1991., javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske.

Papa Franjo objavio je poruku za 31. svjetski dan bolesnika, pozivajući katolike da poslušaju primjer milosrdnog Samarijanca koji pokazuje suosjećanje i brine se za bolesne u svijetu koji odbacuje najranjivije

Papa Franjo započeo je na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 11. siječnja novi ciklus kateheza na zajedničku temu „Strast za evangelizacijom: vjernikov apostolski žar“. U središtu prve meditacije, koju donosimo u cijelosti, bila je tema „Poziv na apostolat (Mt 9, 9-13)“.

Na blagdan Krštenja Gospodinova, 8. siječnja, Sveti Otac je u Sikstinskoj kapeli krstio 13 djece vatikanskih zaposlenika.

Nadbiskup Georg Gänswein izvještava da je od pokojnog bivšeg pape dobio također precizne upute o tome kome što treba dati, posebno iz njegove knjižnice, od njegovih rukopisa knjiga do dokumenata Drugog vatikanskog koncila i korespondencije, izvještava KNA.

Po završetku svete mise s obredom krštenja na blagdan Krštenja Gospodinova u nedjelju, 8. siječnja u Sikstinskoj kapeli, papa Franjo je s prozora radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači izmolio po običaju molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra i održao nagovor koji prenosimo u cijelosti.

Benedikt leži u grobnici svojega poljskog prethodnika, Ivana Pavla II., čiji su ostaci premješteni na kat bazilike nakon što je proglašen blaženim 2011.

Stranica 1 od 78