Sadržaj s oznakom: Vatikan

Papa Franjo poslao je poruku novinaru Javieru Martínezu Brocalu, koji ga je 11. siječnja fotografirao na izlasku iz trgovine diskografskih ploča u središtu Rima, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Biblijsko čitanje: Mt 13, 54-55.57

Draga braćo i sestre, dobar dan!

13. siječnja 1992. godine Vatikan je priznao Hrvatsku. Vatikanska diplomacija je prva u svijetu, još 3. listopada 1991., javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske.

Fotografija koja prikazuje papu Franju dok izlazi iz trgovine pločama/ CD-ima privukla je pozornost mnogih na društvenim mrežama, koji su se pitali: Što je to Sveti Otac kupio?

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Draga braćo i sestre!

Ako su gladni, u miru ih dojite ovdje, pred Gospodinom, nema problema. Ako viču ili plaču neka to učine slobodno, rekao je Papa

Objavljeno u Vatikan | 10.1.2022.

Molitva nas sjedinjuje s Bogom

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 9. siječnja 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Od sada neće samo monsinjori iz Državnog tajništva čitati biblijske odlomke i Papine pozdrave na raznim jezicima, već i laici i redovnici iz raznih vatikanskih dikasterija, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa Franjo je na općoj audijenciji podijelio promišljanje o očinstvu svetoga Josipa, moleći da nijedno dijete ne bude lišeno očinske ljubavi.
Nastavljajući ciklus kateheza posvećenih svetome Josipu, u središtu Papina razmišljanja bilo je Josipovo očinstvo. U Lukinom i Matejevom evanđelju, primijetio je Sveti Otac, Josipa se predstavlja kao Isusovog “poočima”.

Papa Franjo odlučio je posvetiti prvu molitvenu nakanu u 2022. za one koji trpe vjersku diskriminaciju i progon, te u videoporuci Sveti Otac podsjeća kako vjerska sloboda nije ograničena na bogoštovlje, već je povezana i s bratstvom, prenosi u utorak 4. siječnja hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Objavljena je poruka pape Franje za 30. svjetski dan bolesnika koji se obilježava 11. veljače pod geslom „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6, 36), izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 2. siječnja 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na svetkovinu svete Marije Bogorodice Papa je istaknuo da je Marija žena koja „čuva meditirajući“, sposobna nositi se sa „skandalom jaslica“ prinoseći bol u tišini i pokazujući „generativnu“ vjeru, jer je sposobna povezivati lijepe i ružne stvari u skladu s Božjom perspektivom

Opći dekret, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, proširuje na tijela Svete Stolice ono što je već ustanovljeno uredbom predsjednika Papinskog povjerenstva države Vatikana: uredima Rimske kurije bit će moguć pristup samo s potvrdom koja potvrđuje cijepljenje ili oporavak od SARS-Cov-2.

Objavljeno u Vatikan | 29.12.2021.

Istjerivanje COVID–a na Božić

Gluposti, plitkost i kukavičluk koji su prevladavali među svim generacijama, učinili su da je nešto poput COVID–a došlo i zavladalo našim srcima i društvom. Duhovni vakuum koji je modernizam stvorio, konačno se otvorio dovoljno jasno da ga ispuni nešto novo i strašno.

Sveti Otac uputio je na blagdan Svete Obitelji iz Nazareta Pismo supruzima iz cijelog svijeta u povodu Godine „Obitelj Amoris laetitia“, koju je Papa proglasio na petu obljetnicu objavljivanje posinodske apostolske pobudnice. Godina obitelji je započela 19. ožujka ove, a završit će 26. lipnja iduće godine X. Svjetskim susretom obitelji u Rimu. Papino pismo bračnim drugovima donosimo u cijelosti.

Stranica 1 od 62