Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Mladi Zagrebačke nadbiskupije koji sudjeluju na hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj, po dolasku u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariji Bistrici u subotu 18. rujna, sudjelovali su na euharistiji koju je u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom predslavio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Svake jeseni pred početak studijske godine bogoslovi s privremenim zavjetima provedu tjedan dana u duhovnim vježbama (ove jeseni 10. – 17. rujna 2021.).

Ako dvoje ljudi istoga spola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama. "Ali, brak je brak", poručio je Papa.

Papa Franjo predvodio je u utorak, 14. rujna u Prešovu Božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog. „Ne prihvaćati, odnosno prihvaćati samo riječima, slabog i raspetog Boga, i sanjati o snažnom i pobjedonosnom bogu – to je velika napast. Svjedok koji ima križ u srcu, a ne samo oko vrata, ne gleda nikoga kao neprijatelja, nego u svima vidi braću i sestre za koje je Isus dao svoj život.“

Na dan osnivanja naše Družbe, 13. rujna 2021. u samostanskoj kapeli sv. Franje u Bijelom Polju za vrijeme molitve Večernje upriličen je obred primanja u novicijat i postulaturu.

Prefekt Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinal Marcello Semeraro predslavio je u nedjelju, 12. rujna 2021. u Varšavi misu tijekom koje je proglasio kardinala Stefana Wyszyńskog i Majka Elizabetu Ružu Czacka blaženima, objavila je Catholic News Agency.

Na Trgu heroja, s mnoštvom ljudi, papa Franjo zaključio je 52. Međunarodni euharistijski kongres. Misa koju je predslavio Papa zvana je još i Statio Orbis, jer se slavi u zajedništvu svih kršćana, u mislima i duhom, javlja vaticannews.

U petak, 10. rujna 2021., u postulaturu Hercegovačke franjevačke provincije pristupila su osmorica kandidata:

Na blagdan Uzvišenje svetoga Križa, u utorak 14. rujna s Misom u 18:00 sati u mostarskoj katedrali proslavit će se posveta katedrale Katedrala Marije Majke Crkve. Misu će predslavit biskup Petar Palić.

Klarisa s. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova (Stanka Bjeliš) položila je svečane zavjete u nedjelju 12. rujna u samostanu klarisa u Splitu za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bila šestorica svećenika: don Jure Bjeliš, klarisin brat, fra Marijan Vugdelija, duhovnik klarisa, don Mihael Prović, don Hrvoje Dragun, fra Domagoj Volarević i don Nikola Šakić.

Na završetku obnašanja službe apostolskog nuncija u BiH i Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto u nedjelju, 12. rujna proslavio je svoju zlatnu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Svečani završetak biskupijskog postupka za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega fra Ivana Perana bit će proslavljen na blagdan Gospe od Ružarija, u nedjelju 3. listopada 2021., u Kaštel Starom.

 

Nakon euharistijskoga slavlja blagdana Male Gospe uz crkvu Uznesenja BDM u Remetama, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je i procesiju u kojoj je ulicama remetske župe nošen čudotvorni kip Gospe Remetske. U procesiji je, prema procjeni župnika o. Antonija Marija Čirka i njegovih suradnika, sudjelovalo više od sedam i pol tisuća vjernika Remeta i Zagreba, javlja IKA.

Mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. rujna, predslavio misu u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku, izvijestili su iz Dubrovačke biskupije

Župa sv. Antuna Padovanskog u Šibeniku u četvrtak, 2. Rujna 2021. organizirala je tribinu. Predavači na tribini bili su prof. dr. sc. Stipe Kutleša, odvjetnik Mate Knezović, mr. sc. Josipa Juričev Sudac i dr. sc. Ružica Razum. Tema tribine bila je COVID-19, bolest uzrokovana SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), očuvanje ljudskog dostojanstva te sloboda drugog mišljenja i pristupa medijima u vremenima koronakrize. Predavanja dvojice predavača prenosimo vam u cijelosti.

Marijansko svetište Vepric kraj Makarske i ove je godine bilo mjestom vjerničkog okupljanja povodom proslave blagdana Male Gospe, a već prema uhodanoj praksi središnje slavlje odvijalo se na uočnicu blagdana, u utorak 7. rujna, kada je Gospino svetište podno Biokova posjetilo više tisuća hodočasnika s Makarskog primorja, iz Neretvanske i Imotske krajine te susjednih otoka i iz Bosne i Hercegovine.

Stranica 1 od 54