Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Sedmi obiteljski dan u Bosni i Hercegovini bit će, kao i ranijih godina, održan u posljednju nedjelju sedmog mjeseca, odnosno 28. srpnja.

 

Komisija HBK-a Iustitia et pax održala je konferenciju za medije o rodnoj ideologiji te predstavila priopćenje povodom najave uvođenja rodnih studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK-a Iustitia et pax, rekao je kako Hrvatska biskupska konferencija ima obvezu progovoriti o određenim društvenim pitanjima. U priopćenju je između ostaloga naglašeno kako je dužnost vlasti onemogućiti ideološki aktivizam.

U nedjelju, 7. srpnja pod večernjom svečanom sv. misom, ispred vanjskog oltara na Humcu, svoje prve redovničke zavjete položili su sedmorica novaka iz dviju franjevačkih provincija.

Fra Zvonimir Brusač, član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, proslavio je 7. srpnja 40 godina svećeništva u župnoj crkvi svetoga Josipa Radnika u Belišću, a istoga dana je s. Lea (Zdenka) Brusač, njegova rođena sestra, proslavila 50 godina redovništva u Družbi Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda svetoga Franje.

Prije devet godina nadbiskup Carlo Maria Viganò bio je izaslanik Svete Stolice u SAD-u, radeći s Bijelom kućom i Kongresom kako bi pripremio posjet pape Franje zemlji.

Dan Družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova i doživotno zavjetovanje karmelićanke Božanskog Srca Isusova s. Matee Elizabete od Kraljice Mira, proslavljeni su u utorak, 2. srpnja 2024. u provincijalnoj kući Hrvatske provincije Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

Svečano misno slavlje povodom proslave svećeničkih jubileja u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve u četvrtak, 4. srpnja 2024. predslavio je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj Petar Palić, izvijestila je Crkva na kamenu.

U nedjelju 30. lipnja 2024.g., mladomisnik don Jesus A. Gazquez proslavio je svoju mladu misu u župnoj crkvi Sv. Josipa u Zenici gdje je imao i svoj đakonski praktikum, javlja KTA.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić primio je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u subotu 29. lipnja 2024., palij iz ruku pape Franje, tijekom svečanoga euharistijskog slavlja u bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Na euharistijskom slavlju na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić u mostarskoj katedrali podijelio je red prezbiterata osmorici đakona: četvorici za Hercegovačku franjevačku provinciju (fra Željko Tomić, fra Ante Vukoja, fra Vinko Baćak i fra Ante Begić), trojici za Mostarsko-duvanjsku biskupiju (don Luka Cvitanović, don Mato Puljić i don Antonio Zirdum) te jednome za Trebinjsko-mrkansku biskupiju (don Gabrijel Pavlović), javlja Crkva na kamenu.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić zaredio je za svećenike trojicu đakona Vrhbosanske nadbiskupije, članove Neokatekumenskog puta, i dvojicu đakona Franjevačke provincije sv. Križa Bosne Srebrene, u subotu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 29. lipnja svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku, tijekom kojeg je za svećenike zaredio Franu Bijelića iz Popovače, Ivana Sandrina iz Kutine i Damira Vrbešića iz Kuševca.

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u subotu, 29. lipnja 2024. u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra zaredio je dvojicu novih svećenika: Mihaela Macanića i Josipa Vuksanovića, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Dikasterij za nauk vjere, temeljem "Normi za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena", izdao je priopćenje o slučaju navodnih marijanskih ukazanja u općini Lazio. Tako se priznaje i "pravna valjanost" odluke biskupa Civite Castellane, mons. Marca Salvija, od ožujka 2024., kojom niječe nadnaravne pojave, ali i zabranjuje slavlja ili hodočašća na mjesta navodnih događaja, objavio je Vatican News.

U četvrtak 27. lipnja u prostorijama Franjevačke teologije šestorica bogoslova Franjevačke provincije Bosne Srebrene položili su diplomski ispit te stekli zvanje magistra teologije.

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 22. lipnja euharistijsko slavlje tijekom kojega je zaredio petnaestoricu novih svećenika, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Stranica 1 od 91