Sadržaj s oznakom: Vijesti iz Crkve

Na Svjetski misijski dan, u nedjelju 24. listopada pod sv. misom u 10:30 u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić za đakone će zarediti dvojicu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije i trojicu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, piše Nedjelja.

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2021. [24. listopada 2021.]

Draga braćo i sestre,

Moćnik s moćima sv. Ivana Pavla II. bio je izložen puku na čašćenje u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju, 17. listopada. Moći sv. Ivana Pavla II. u pohodu su vjernicima Zadra u župama dva gradska dekanata, Zadar Istok i Zadar Zapad, od 1. do 22. listopada, ususret proslavi spomendana sv. Ivana Pavla II.

1. razmatranje u Godini priprave za svečanu obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu

(22. 10. 2021. - 22. 10. 2022.) u duhovnom zajedništvu sa štovateljima Božjega milosrđa i Svetištem Božjega milosrđa u Krakovu-Łagiewniki

„Bože, milosrdni Oče...”
(iz Čina posvete svijeta Božjemu milosrđu pape Ivana Pavla II.)

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u četvrtak 14. listopada uputio je poslanicu u povodu otvaranje Sinodskog puta 2021. - 2022. koju prenosimo u cijelosti:

Osmi nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa održao se u subotu, 16. listopada u marijanskom nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Predvoditelj euharistijskoga slavlja mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup u uvodnomu dijelu pozdravio je braću svećenike, redovnike i redovnice, brojne okupljene hodočasnike iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te predstavnike Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa koja Susret organizira.

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u petak, 15. listopada susreli su se vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

U subotu, 9. listopada, vrhbosanski nadbiskup mitropolit Vinko kard. Puljić predslavio je u Nacionalnom marijanskom svetište u Mariji Bistrici euharistiju u povodu tradicionalnog hodočašća vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 9. listopada u crkvi Župe sv. Ivana XXIII. pape u Zagrebu, u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, redovničkim provincijalima, svećenicima i okupljenim Božjim narodom, euharistijsko slavlje u kojem je za đakone zaredio osmoricu dijecezanskih i devetoricu redovničkih kandidata.

Mons. Petar Palić, biskup mostarsko duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, sinoć je, na svetkovinu sv. Franje, stigao na Humac gdje je na svečanoj svetoj Misi posvetio novu crkvu. Ovo je bio veliki događaj za župu Humac. Stara crkva na Humcu posvećena je davne 1903. godine, objavio je portal Crkva na kamenu.
Uz predvoditelja biskupa Palića, na misnome slavlju koncelebriralo je dvadesetak svećenika, među njima su bili gvardijan fra Dario Dodig, župnik fra Ljubo Kurtović, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, te velik broj svećenika koji su djelovali na ovoj župi.

Sveti Otac Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021.

U petak, 1. listopada 2021. godine, prije molitve Srednjeg časa u samostanskoj kapeli u Varaždinu, upriličen je obred primanja u postulaturu. Šestorica kandidata, iz raznih krajeva Lijepe naše te različitih uzrasta i zanimanja, izrazila su svoju želju slijediti Isusa Krista po primjeru sv. Franje i nakanu upoznati i prihvatiti način života naše redovničke zajednice.

Tradicionalno hodočašće budućih salezijanaca-prednovaka, zajedno s njihovim magistrom don Mladenom Delićem, SDB, te asistentima Markom Mihokovićem i don Brankom Bendramom, SDB, ni ove godine nije izostalo. U nedjelju, 26. rujna 2021., u ranim popodnevnim satima, hodočastili su mladi salezijanci u Stepinčev Karmel u Brezovici sa željom da sestrama preporuče u molitve početak i nastavak svoje formacije.

Devetorica svećenika zaređenih na području Zagrebačke metropolije proslavili su 25 godina svećeništva na misnome slavlju u srijedu 22. rujna u Josipovom svetištu u Karlovcu, javlja IKA.

Nadbiskup i metropolit Lavova Mieczyslaw Mokrzycki, bivši tajnik pape Ivana Pavla II., u utorak 21. rujna 2021. predslavio je koncelebriranu misu u župnoj crkvi sv. Antuna opata u Vrisniku na Hvaru te župi Vrisnik i župi Pitve uručio relikvije sv. Ivana Pavla II.

Prošli tjedan obilježena je prva godine od kako je mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić preuzeo službu u Mostaru. To je bio povod za razgovor sa biskupom Petrom, a on je odgovorio i na niz drugih pitanja koja smo mu postavili. 

Stranica 1 od 56