Sveti Otac se jutros obratio sudionicima međunarodnoga Kongresa benediktinskih opata, koji se odvija u Rimu, pozdravivši posebno njihova primasa, patra Notkera Wolfa, kojemu se zahvalio na uvodnim pozdravnim riječima te za službu koju je obavljao posljednjih godina.

Papa je rekao da međunarodni kongres, koji se u Rimu redovito odvija, poziva na razmišljanje o monaškoj karizmi svetoga Benedikta i o tome kako ostati vjeran u svijetu koji se mijenja, što ovom prigodom ima posebno značenje, u kontekstu Godine milosrđa. „To je isti onaj Krist koji nas poziva da budemo 'milosrdni kao što je milosrdan Otac' (Lk 6:36); a vi ste povlašteni svjedoci toga "kako", toga "na koji način" milosrdno djelovati poput Boga. U stvari, već po samoj kontemplaciji Isusa Krista u kojem otkrivamo lice milosrdnog Oca (usp. bula Misericordiae Vultus, 1), monaški život je siguran način da to kontemplativno iskustvo pretvorite u osobno svjedočanstvo kao i svjedočanstvo zajednice“ – kazao je.

Papa smatra kako današnji svijet sve više i više očituje potrebu za milosrđem, a upravo ono je središte kršćanskog života te istodobno njegov konkretni stil; dah koji oživljuje međuljudske odnose te nas čini osjetljivima za one u potrebi i na solidarnost s njima. „To je ono što u konačnici očituje vjerodostojnost Vijesti kojih je Crkva čuvarica i navjestiteljica“ – rekao je.

U ovom trenutku – nastavio je Papa – monasi i monahinje imaju poseban poziv; dar i posebnu odgovornost: da živima očuvaju duhovne oaze, gdje pastiri i vjernici mogu crpiti s izvora božanskog milosrđa. Zbog toga sam se u nedavnoj apostolskoj konstituciji Vultum Dei quaerere (br. 32) obratio monahinjama, a samim time i svim monasima: "Neka za vas uvijek vrijedi geslo benediktinske tradicije 'Moli i radi', koje uči pronaći uravnoteženu vezu između napetosti prema Apsolutu i zauzetosti u vršenju svakodnevnih obveza; između kontemplativne šutnje i spremnosti na služenje" – ponovio je papa Franjo.

„Nastojeći uz Božju milost živjeti milosrdno u svojim zajednicama, vi iz svih svojih samostana, diljem svijeta, naviještate evanđeosko bratstvo, a to činite po djelatnoj ali rječitoj šutnji, koja, u bučnom i nemirnom životu svijeta, Bogu dopušta da govori. U šutnji koju obdržavate i koje ste čuvari, neka bude nužna pretpostavka pogleda vjere koja, u osobnoj povijesti, prihvaća Božju prisutnost, u onoj vaše braće i sestara koje vam Gospodin daruje kao i u zbivanjima suvremenog svijeta“ (br. 33) – kazao je Papa te nastavio.

„Živite li pak odvojeno od svijeta, vaša klauzura nije neplodna, nego štoviše postaje 'bogatstvom, a ne zaprekom zajedništvu' (br. 31). Vaš rad usklađen s molitvom, čini vas sudionicima u stvarateljskom Božjem djelu i čini vas solidarnima sa siromasima koji ne mogu živjeti bez rada (br. 32). Svojom tipičnom gostoljubivošću možete susresti srca najizgubljenijih i najudaljenijih; onih koji se nalaze u uvjetima velikoga ljudskog i duhovnoga siromaštva“ – potaknuo je.

„I vaša zauzetost oko formacije i izobrazbe mladih također se vrlo cijeni. Studenti vaših škola studijem i vašim svjedočanstvom života, mogu također postati stručnjaci u ljudskosti koja proizlazi iz benediktinskoga pravila. Vaš kontemplativni život je isto tako povlašteni hranidbeni kanal za zajedništvo s braćom Istočnih crkvi“ – kazao je Sveti Otac.

„Neka se u prigodi ovoga Kongresa osnaži vaše zajedništvo, kako bi uvijek više bila na službu zajedništva i suradnje među samostanima. Ne dajte se obeshrabriti time ako broj monaških zajednica opada ili stari; nego tome nasuprot, sačuvajte gorljivost svoga svjedočanstva, pa i u onim zemljama, gdje je to danas vrlo teško, vjernošću karizmi i hrabrošću za osnivanje novih zajednica“ – potaknuo je Sveti Otac.

„Vaše služenje Crkvi je veoma dragocjeno jer i danas su potrebni muževi i žene koji ništa ne pretpostavljaju Kristovoj ljubavi (usp. Pravilo sv. Benedikta, 4,21; 72,11); koji se danomice hrane Božjom riječju; dostojno slave svetu liturgiju i radosno i marno rade na skladnom suživotu sa stvorenim!“… Papa Franjo se na koncu susreta pozdravio sa sudionicima Kongresa, blagoslovio te se preporučio u njihove molitve.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
SVJEDOČANSTVO: Fr. John Chepela Mulenga iz Zambije
18. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok