Povodom današnjega Svjetskog humanitarnog dana papa Franjo je u tweetu, na svojemu računu @Pontifex, istaknuo veliku hrabrost humanitarnih djelatnica prisutnih na brojnim kriznim područjima

Danas se spominjemo svih hrabrih žena koje idu u susret braći i sestrama u nevolji. Svaka je od njih znak Božje blizine i suosjećanja – napisao je papa Franjo u tweetu, odaslanom sa svojega računa @Pontifex, povodom današnjega Svjetskog humanitarnog dana. Taj su dan odredili Ujedinjeni narodi u svrhu spomena na humanitarne djelatnike koji su u službi u cijelom svijetu, ali i na one koji su umrli pomažući siromašnima, marginaliziranima i ranjivima. Ove je godine Svjetski humanitarni dan posebno posvećen ženama koje djeluju na kriznim područjima u cijelom svijetu.

Zauzimanje, na prvoj crti, humanitarnih djelatnica

Humanitarne su djelatnice na prvoj crti na raznim frontama obilježenima višestrukim dramama – istaknuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres. Pružaju pomoć civilima koji se suočavaju s epidemijama. Prisutne su u zemljama izmučenima ratovima, kao što je Afganistan, kao i na područjima koja ugrožava prehrambena nesigurnost, poput Sahela. Uvijek su uz potrebite u zemljama pogođenima sukobima i siromaštvom. Humanitarne su djelatnice brojne i riskiraju svoj život kako bi spasile druge – napomenuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Više od 132 milijuna ljudi treba pomoć i zaštitu

Sukobi su i dalje glavni razlog intervencija i pružanja pomoći. Prema podatcima Organizacije ujedinjenih naroda za 2019. godinu, gotovo 132 milijuna ljudi, u 42 zemlje u svijetu, treba pomoć i humanitarnu zaštitu. Jedna je od najtežih kriza ona u Jemenu. Samo u toj zemlji živi najmanje 24 milijuna osoba kojima je potrebna pomoć. U Demokratskoj Republici Kongo pak, u opasnosti je život više od 13 milijuna ljudi, zbog posljedica povezanih s bijedom u kojoj žive.

Južni Sudan još uvijek pogađa građanski rat, a u Afganistanu, osim pojave unutarnjih migracija, vlada kronična prehrambena nesigurnost. U Venezueli pak, politička kriza i gospodarski kolaps doveli su i do iseljavanja oko tri milijuna ljudi. Dramatično je stanje i u Siriji, Nigeriji, Etiopiji i Somaliji.

Načela humanitarne pomoći

Prema običajnom pravu, humanitarnim djelatnicima treba uvijek biti zajamčen pristup u zemljama u kojima je došlo do humanitarne krize, sukoba ili prirodnih nesreća, kako bi mogli pružiti pomoć i usluge. Osim što daju neposredne odgovore na krize, humanitarni djelatnici pružaju i psihosocijalnu potporu, u svrhu obnove tkiva teško ranjenih društava. Svjetski se humanitarni dan slavi 19. kolovoza, u spomen na dan kada je, 2003. godine, u Iraku, u Bagdadu, bombardirano sjedište Organizacije ujedinjenih naroda. U tom su napadu život izgubile 22 osobe.

Papa Franjo: neka se poštuju ograničenja određena humanitarnim pravom

Papa Franjo je više puta istaknuo važnost pružanja pomoći i zaštite ranjivim osobama. Uoči obljetnice četiriju Ženevskih konvencija, uvedenih 12. kolovoza 1949. godine, Papa se osvrnuo na dramatične uvjete u kojima su primorani živjeti stanovnici zemalja izmučenih ratom. U podnevnom je nagovoru 11. kolovoza Papa istaknuo da su svi dužni poštovati ograničenja određena međunarodnim humanitarnim pravom, štiteći pučanstvo bez zaštite i civilne strukture, a posebno bolnice, škole, bogoštovna mjesta i izbjegličke kampove.

Dostojanstvo osobe treba biti zaštićeno u svakoj prilici
Obraćajući se pak sudionicima Konferencije o međunarodnom humanitarnom pravu, 28. listopada 2017. godine, Papa se spomenuo drame narodā pogođenih ratom, te izrazio želju da humanitarne organizacije djeluju uvijek u skladu s temeljnim načelima čovječnosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti. Nadam se da će ta načela, koja su središte humanitarnoga prava, prihvatiti savjesti boraca i humanitarnih djelatnika kako bi bila primijenjena u praksi. Tamo pak gdje se, što se tiče humanitarnoga prava, oklijeva i čine propusti, neka savjest svakog pojedinca zna prepoznati moralnu dužnost poštovanja i zaštite dostojanstva osobe u svakoj prilici, a posebno u situacijama u kojima je ona ugrožena – rekao je papa Franjo.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Padre Pio i Marija Pomoćnica kršćana ujedinili se i spasili dijete od smrti
23. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok