Budni budite i molite!

Nemojte ostati zatvoreni u problemima vlastitoga života – rekao je papa Franjo danas na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Danas počinje advent, liturgijsko vrijeme koje nas priprema za Božić, pozivajući nas da podignemo pogled i otvorimo srce kako bismo prihvatili Isusa – rekao je Papa i istaknuo – U adventu ne iščekujemo samo Božić, nego smo također pozvani probuditi u sebi iščekivanje slavnoga Kristova povratka na kraju vremenâ, pripremajući se za konačni susret s Njim dosljednim i hrabrim izborima. Mislimo na Božić, iščekujemo slavni Kristov povratak i svoj osobni susret s Njim, to jest dan kada će nas Gospodin pozvati – kazao je papa Franjo.

Tijekom iduća četiri tjedna pozvani smo izići iz uobičajenog i ravnodušnog načina života i njegovati nadu i snove o novoj budućnosti – rekao je Sveti Otac i nastavio – Evanđelje današnje nedjelje (Lk 21,25-28.34-36) ide upravo u tom smjeru i upozorava nas da ne popustimo pritisku sebičnog načina života i grčevitom ritmu svakodnevice. Odjekuju Isusove prodorne riječi: „Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite“ (Lk 21,34-36).

Budni budite i molite! – ponovio je papa Franjo i naglasio – Tako treba živjeti vrijeme od danas do Božića. Biti budni i moliti! Naša nutrina uvijek spava kada se okrećemo oko sebe i kada se zatvorimo u svojim životnim problemima, radostima i bolima. Okretati se uvijek oko sebe, to umara, dosadno je i guši nadu. U tome se nalazi korijen obamrlosti i lijenosti o kojima govori evanđelje. Advent nas poziva da budemo budni i gledamo izvan sebe šireći svoj um i srce kako bismo se otvorili potrebama ljudi i braće, te željama novoga svijeta. To su želje mnogih naroda izmučenih glađu, nepravdom i ratom; to su želje siromašnih, slabih i napuštenih.

Advent je prikladno vrijeme da otvorimo svoje srce postavljajući si konkretna pitanja, kako i na što trošimo svoj život? – rekao je Papa i napomenuo – Da bismo dobro živjeli vrijeme iščekivanja Gospodina, potrebna je molitva. „Uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje“ (Lk 21,28). Potrebno je ustati i moliti upravljajući svoje misli i srca Isusu koji dolazi. Ustajemo kada očekujemo nešto ili nekoga. Čekamo Isusa i želimo ga iščekivati u molitvi koja je usko vezana uz budnost – kazao je papa Franjo.

Potrebno je moliti, iščekivati Isusa, otvarati se drugima i bdjeti, a ne zatvoriti se u sebe – rekao je Sveti Otac i dodao – No, ako mislimo na Božić pod vidom konzumizma gledajući što možemo kupiti kako bismo napravili ovo ili ono, te kao na svjetovno slavlje, Isus će proći i nećemo ga susresti. Čekamo Isusa i želimo ga iščekivati u molitvi koja je usko vezana uz budnost.

No, što je cilj našeg molitvenog iščekivanja? – upitao je papa Franjo i odgovorio – Osobito proroci pokazali su nam ga u Bibliji. Danas slušamo proroka Jeremiju koji oštro govori narodu iskušavanom progonstvom koji riskira izgubiti vlastiti identitet. I mi kršćani koji smo također Božji narod, riskiramo preuzeti svjetovni način života i izgubiti svoj identitet, dapače, poganizirati kršćanski način. Zato nam je potrebna Božja riječ koja nam po proroku naviješta: „Evo, dolaze dani – govori Gospodin – kad ću ispuniti dobro obećanje što ga dadoh domu Izraelovu i domu Judinu: U one dane i u vrijeme ono učinit ću da nikne Davidu izdanak pravedni; on će činiti pravo i pravicu u zemlji“ (Jr 33, 14-15).

Neka nam Blažena Djevica Marija daruje stav iščekivanja i molitve, neka nam pomogne ojačati našu nadu u obećanja svojega Sina Isusa kako bismo iskusili da kroz nevolje života Bog ostaje vjeran te se služi našim ljudskim pogreškama da bi nam pokazao svoje milosrđe – zaključio je Papa.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Fra Miljenko Šteko izabran za predsjednika UFME
20. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok