“Oni će tako biti znakovi i svjedoci nade u našim župama diljem Crkve zagrebačke i šire, jer su i sami plodovi vjere, nade i ljubavi Crkve koja ih je rodila za vjeru i poziv”, kazao je kardinal.

Vi ste znak mladosti naše Crkve, znak budućnosti, znak da Crkva kroči u nova vremena – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu 8. lipnja 2019. godine euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za svećenike zaredio dvanaestoricu mladića.

Svoje svećeničko „Evo me“ izrekla su sedmorica dijecezanskih i petorica redovničkih kandidata, javlja IKA.

U svojoj homiliji euharistijskog slavlja, koje je predvodio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima: mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te više od stotinu svećenika, kardinal se na početku osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak (Iv 21,15-19) u kojem je Petar na ispitu, na trostrukoj provjeri.

Isus svaki put mijenja pitanje i tako se sve više približava Petru koji postaje sve žalosniji, jer još nije proniknuo razlog Isusovih pitanja. Pred Isusovim pitanjima kao da se urušava Petrov ponosni polet – kazao je kardinal i nastavio: Isus Petru ne predbacuje zatajenje, ne osuđuje ga, ne ucjenjuje ga, niti traži obrazloženje zašto je to učinio. Isus čovjeka ne poistovjećuje s grijehom što ga je počinio. Isus promatra naše srce, dubinu našega bića koje želi sada osloboditi, ozdraviti. To je svetost koja dolazi od Boga, koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi.

Ističući da se Isus spušta na našu razinu da bi nas podigao, kardinal je ređenicima poručio kako se Isus i sada spušta do njih, njihove ljudskosti, radosti i nada, do njihovih žalosti i teškoća. Naime, Isus traži prijatelje, a ne sluge, traži prijatelje, a ne podložnike koji naslijepo slušaju. Isus traži prijatelje, a ne nepobjedive heroje. Pripadnost koju Isus traži temelji se na prijateljstvu i zato osigurava slobodu duha koju nitko ne može oduzeti, naglasio je kardinal Bozanić.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Mostarski paroh Radivoje Krulj: „Onaj tko sprječava izgradnju katoličke crkve u Drvaru ne može se zvati kršćaninom“
17. September 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline