Vlč. Zirdum: Sirova prehrana – najbolji izbor za naše tijelo

Predavač je bio vlč. dr. Ivan Zirdum, umirovljeni profesor i svećenik Đakovačke nadbiskupije i osnivač knjižnice “U pravi trenutak” u kojoj je objavljeno preko 500 različitih knjiga, između ostaloga i knjige o sirovoj prehrani o kojoj je govorio na večerašnjem predavanju, javlja radionasice.hr.

U dvorani “Emaus” Franjevačkog samostana u Našicama održano je zanimljivo predavanje na temu “Kako spriječiti ili liječiti bolest jednostavnom prirodnom hranom bez lijekova?”. Predavač je bio vlč. dr. Ivan Zirdum, umirovljeni profesor i svećenik Đakovačke nadbiskupije i osnivač knjižnice “U pravi trenutak” u kojoj je objavljeno preko 500 različitih knjiga, između ostaloga i knjige o sirovoj prehrani o kojoj je govorio na večerašnjem predavanju. Naglasio je kako je važno u prehranu uvesti organsku hranu, iz prirode, koja je potrebna našem tijelu. Treba se služiti biljkama – povrćem i voćem, jer one tijelu daju sve što je čovjeku za život nužno, no naša civilizacija uglavnom to ne čini. Kao posljedica neprikladne prehrane javljaju se razne bolesti. Kako je rekao vlč. Zirdum našem tijelu trebamo dati ono što je prirodno jer drugačije nećemo biti zdravi unatoč svim lijekovima. Lijek koji mi uzimamo za razne bolesti uklanja simptome i smanjuje bol, ali nas ne liječi, tijelo liječi samo sebe, ali mi mu trebamo pomoći tako što ćemo mu dati prirodnu, živu hranu. Ujutro i tijekom prijepodneva važno je piti puno prirodnih sokova i vode kako bi se tijelo očistilo od nakupljenih otrova. Pogrešno je tijelo zatrpavati teškom hranom koju često konzumiramo ujutro. Tijelu ne treba teška nego jaka hrana, a to je prvenstveno voće koje sadrži sve minerale i vitamine koji nam trebaju. Naše tijelo je pametno, ono bira ono što je prirodno i živo – rekao je vlč. Zirdum.

Njegovi su gosti bili Karlo Jeger iz Orahovice i Dalibor Dvoraček iz Požege. Oba sugovornika godinama prakticiraju sirovu prehranu. Dalibor Dvoraček rekao je kako često ljudima govori da je stres, koji im se dogodi u životu ponekad ono najbolje što im se dogodi jer ih natjera na razmišljanje i promjenu. Upravo takvim putem i sam je došao do sirove prehrane. – Svi živimo u komforu, ali kada nam se nešto loše dogodi onda nas to natjera na promjenu – rekao je Dvoraček i dodao da iz života trebamo izbaciti tri glavne riječi kojima se opravdavamo – “stres”, “genetika” i “ne isplati se” i promijeniti ih u “ja to želim”, “ja to hoću” i “ja to mogu”. Treba jesti sezonsku hranu i uzgajati ili kupovati domaće povrće. Karlo Jeger govorio je o svom iskustvu u konzumiranju sirove hrane zbog čega, unatoč godinama života, nema nikakvih zdravstvenih problema. Govoreći o termičkoj obradi napomenuo je kako je hrana, obrađena na 48 stupnjeva živa hrana, a sve ono što se termički obrađuje na višoj temperaturi je mrtva hrana jer se kuhanjem uništavaju mnogi hranjivi sastojci. Naveo je primjer mlijeka koje nije prerađeno i takvo ima kemijski sastav koji naše tijelo treba. No, kuhanjem se njegov sastav mijenja i ono postaje loše za naše tijelo. Sva hrana koja je termički obrađena proizvodi u našem tijelu otpad, a kada kao posljedica toga dođe bolest onda uglavnom liječimo posljedicu, ali često se ne traži uzrok – rekao je Jeger i dodao kako sirova, zdrava hrana nije skupa, osobito ukoliko imate mogućnost uzgajati je sami.

Označeno u