Sadržaj s oznakom: Vatikan

Papa Franjo objavio je poruku za Svjetski dan siromaha, koji će se ove godine slaviti 17. studenog. Odabrano geslo je „Molitva siromaha uzdiže se do Boga“ (usp. Sir 21, 5).

Na redovnoj općoj audijenciji u srijedu 12. lipnja papa Franjo nastavio je ciklus kateheza na zajedničku temu "Duh i Zaručnica. Duh Sveti vodi Božji narod ususret Isusu, našoj nadi". Donosimo u cijelosti treću Papinu katehezu na temu „'Sve je Pismo bogoduho'. Upoznavati Božju ljubav iz Božjih riječi".

Isus je svakoga volio slobodno jer nije tražio konsenzus; jesmo li i mi jednako tako slobodni? Papa Franjo je predložio to pitanje u svom razmišljanju u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja 9. lipnja, pred oko 15.000 vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra: nemojmo dopustiti da nas „zarobe“ mitovi poput novca i uspjeha, nego nasljedujmo Isusa koji se „uvijek stavljao na stranu najmanjih, učeći svoje učenike da čine isto". Donosimo u cijelosti prijevod Papina nagovora

U Vatikanskim vrtovima, na istom mjestu gdje je prije točno deset godina, 2014., Papa molio i posadio maslinu u znak mira na Bliskom istoku, zajedno s izraelskim i palestinskim predsjednicima, i u nazočnosti patrijarha Bartolomeja, Papa će ponovno uputiti apel za mir u trenutku napetosti zbog rata između Izraelaca i Palestinaca, izvijestio je u nedjelju, 2. lipnja 2024. Vatican News.

Napominjući prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja da se u Italiji i u još nekim zemljama danas slavi svetkovina Tijelova, papa Franjo se u podnevnom nagovoru osvrnuo na značenje Posljednje večere tijekom koje Krist čini gestu predanja: u razlomljenom kruhu i u čaši pruženoj učenicima, On sam se daje za cijelo čovječanstvo i prinosi samoga sebe za život svijeta. Kada nadvladamo sebičnost i otvorimo se ljubavi, tada poput Isusa lomimo kruh svoga života

Na desetu obljetnicu smrti voljenoga kardinala Franje Kuharića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić objavio je kako su se stekli uvjeti za početak procesa beatifikacije kardinala Kuharića

U video poruci s molitvenim nakanama za mjesec lipanj, papa Franjo poziva na molitvu za one koji bježe od rata ili gladi, koji su prisiljeni na putovanja puna opasnosti i nasilja, kako bi "našli prihvaćanje i nove prilike za život". Kršćani ne mogu dijeliti mentalitet "zidina", rekao je Papa: "Tko prima migranta, prima Krista", ističe Vatican News na svojim mrežnim stranicama.

„Turizam i mir“ tema je Poruke koju je proprefekt Dikasterija za evangelizaciju, mons. Rino Fisichella, uputio povodom 45. svjetskog dana turizma koji će se obilježiti 27. rujna 2024. Kulturna razmjena među narodima, koja svoj povlašteni oblik nalazi u turizmu, može se također pretvoriti u konkretno predano zalaganje za mir, ističe se u Poruci koju je 28. svibnja objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa Franjo je poslao poruku, koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, povodom 64. međunarodnog hodočašća u to francusko svetište, koje predvodi nadbiskup Gallagher: Svjedočite evanđelje među svojim suborcima

U poruci upućenoj međunarodnoj mreži redovnica Talitha Kum, u prigodi njezine druge opće skupštine, papa Franjo ponovno je istaknuo potrebu borbe protiv te kriminalne pojave "koja ne poštuje i ne gleda u lice nikoga, osiguravajući velike profite ljudima bez moralnih skrupula", objavio je Vatican News.

Homiliju pape Franje na misi koju je predvodio na svetkovinu Pedesetnice u nedjelju, 19. svibnja 2024. u bazilici sv. Petra u Vatikanu, donosimo u cijelosti.

U svojoj katehezi na redovnoj općoj audijenciji srijedom održanoj 15. svibnja na Trgu sv. Petra papa Franjo je govorio o bogoslovnoj kreposti ljubavi. Papinu katehezu donosimo u cijelosti.

Apostolska pokorničarna na spomendan Majke Božje Fatimske, u ponedjeljak 13. svibnja, objavila je uvjete pod kojima se može zadobiti potpuni oprost tijekom Jubilejske godine.

U nedjelju, 12. svibnja papa Franjo je u 12 sati s prozora svoje radne sobe u vatikanskoj Apostolskoj palači izmolio Kraljice neba s 20-ak tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra. Donosimo Papino obraćanje vjernicima prije i nakon molitve Regina caeli.

Papa Franjo se u Vatikanu susreo s više od 1000 krizmanika koji su sa svojim katehetama i pratiteljima stigli u Rim na tradicionalno hodočašće u organizaciji nadbiskupije Genove.

Na kraju audijencije, u koju je papa Franjo 6. svibnja primio članove BK BiH, i koja je protekla u vrlo srdačnom raspoloženju, biskupi su Papi uručili dva sveska "Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine".

Stranica 1 od 95