Papa s rodbinom žrtava i preživjelima iz terorističkog napada u Nici

Papa Franjo je naglasio važnost dijaloga među religijama primajući u subotu u Vatikanu ožalošćene članove obitelji i žrtve napada 14. srpnja u Nici.

"Duboko sam dirnut što se mogu sastati s vama koji trpite na tijelu i duši jer vas je jedne blagdanske večeri nasilje iznenada pogodilo, vas ili nekoga od vaših najbližih, bez obzira na podrijetlo i vjeru", rekao je Sveti Otac obraćajući im se u dvorani Pavla VI. u Vatikanu.

Jorge Bergoglio je u svom govoru ponovo uputio poziv na dijalog svih ljudi, napose kršćana i muslimana.

"Uspostava iskrenog dijaloga i bratskih odnosa među svima, napose onima koji ispovijedaju jednog i milosrdnog Boga, neodgodiv je prioritet", istaknuo je papa Franjo, nakon čega je ušao među mnoštvo, pozdravljajući se s obiteljima i žrtvama napada, a neke je zagrlio i uputio im par utješnih riječi.

"Očekujemo poruku koja će donijeti mir našim dušama što pate", rekao je uoči odlaska u Rim Vincent, očevidac napada u Nici koji još osjeća psihičke posljedice pokolja na Engleskoj šetnici na francuski državni praznik u kojemu je život izgubilo 86 ljudi.

S Papom se sastalo oko 180 ljudi koji su ozlijeđeni ili su pretrpjeli šok u tom napadu i članova obitelji žrtava - ukupno 58 obitelji.

Papa je pohvalio tu međureligijsku dimenziju susreta rekavši da se "na napade zloduha može odgovoriti samo Božjim djelima kao što su opraštanje, ljubav i poštovanje drugog, makar on bio različit".

Trećina poginulih u napadu u Nici bili su muslimani, podsjetio je imam Boubakeur Bekri, dopredsjednik Regionalnog muslimanskog vijeća za jugoistok Francuske koji je doputovao u Rim s nekolicinom muslimanskih vjernika.

Bekri je istaknuo "izrazitu humanost" pape Franje koju je pokazao i u prigodi posjeta izbjeglicama, većinom muslimanskim, na grčkom otoku Lezbosu.

Papa se u kolovozu sastao s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom kako bi ponudio potporu i suosjećanje njegovoj zemlji koja je od početka 2015. sučeljena s nizom smrtonosnih terorističkih napada.

Dana 14. rujna Papa je u nazočnosti 80 francuskih hodočasnika slavio misu za Jacquesa Hamela, francuskog svećenika kojeg su u crkvi blizu Rouena zaklala dvojica mladih džihadista.

"Kako bi bilo lijepo da sve religije proglase da je ubijanje u Božje ime sotonsko djelo", upozorio je papa Franjo u toj prigodi.