PUT SRCA: „Naš autizam je stanje, sustav je bolestan“.

U subotu 2. travnja 2022. obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu koji se ove godine odvija pod motom: „NAŠ AUTIZAM JE STANJE, SUSTAV JE BOLESTAN“. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa “svjesnosti” na “prihvaćanje” autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo.

Dan je to kada se puštaju plavi baloni, zgrade se osvjetljuju plavom bojom, oblači se u plavo… pa ova lijepa plava stvarnost traje otprilike ovaj jedan dan. Nakon njega problem autističnih osoba i njihovih obitelji zaranja u svakodnevno sivilo zaborava.

SANDRA KOLAK: SANDRA KOLAK: Ako se Vi nećete boriti za prava svoje djece, budite sigurni da neće nitko!

O svom iskustvu života s autističnom kćeri Anom, koja danas ima 24 godine, ali i o velikom problemu zbrinjavanja odraslih osoba s autizmom, u emisiji PUT SRCA od srijede ožujka govorila je gošća emisije Sandra Kolak, tajnica Udruge za autizam u Zagrebu.

U emisiji Sandra će probati upoznati slušatelje s mnogobrojnim problemima koji su svakodnevnica osoba s autizmom i njihovih obitelji, a predstaviti će i program manifestacije za Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Naime, njihova udruga već 3 godine za redom bojkotiraju puštanje plavih balona upravo stoga što su svjesni površnosti ovog čina. Umjesto toga, organizirali su ispunjavanje i prikupljanje anketnih listića na kojima su osobe i obitelji pogođene autizmom mogle napisati što god im se ikada dogodilo, sve prepreke na koje su naišli, poglede, nerazumijevanje, diskriminacije, nemogućnost ostvarivanja prava, odnosno stvarnih problema i potreba s kojima se susreću osobe i obitelji pogođene autizmom. Sve ove ankete upakirati će se u veliko uskrsno jaje koje će biti predano predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću.

Svrha ove aktivnosti je pružiti bolji uvid u svakodnevni život djece i odraslih koji se suočavaju s poremećajem iz spektra autizma, ali i istaknuti poteškoće s kojima se Udruga za autizam svakodnevno susreće. 

OPĆENITO O AUTIZMU:

POREMEĆAJ IZ SPEKTRA AUTIZMA je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti (komunikacija, motorika, ponašanje i učenje).

U osnovi svih teškoća osoba s PAS (poremećajima autističnog spektra) su unutarnje kočnice koje stoje na putu uspostavljanja socijalne interakcije (nezainteresiranost ili slabije zanimanje za igru i druženje s drugima), verbalne ili neverbalne komunikacije (izostanak govora ili zaostajanje u govoru, doslovno shvaćanje, drugačije razumijevanje), mogućnosti imaginacije (suženi interesi, neobične aktivnosti i ponašanja, ponavljajuće i stereotipne radnje) te senzorne integracije.

Naime, djeca s autizmom vide, čuju i osjećaju, ali te utiske teško sklapaju u smislenu cjelinu, pa se stoga povlače u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost. Stoga osobe s autizmom imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično.

Intelektualno funkcioniranje djece s autizmom je različito i kreće se od prosječne inteligencije do inteligencije s intelektualnim teškoćama. Na testovima inteligencije postižu lošije rezultate na dijelovima na kojima se ispituje govor i govorne funkcije nego na neverbalnim testovima.

Poremećaj iz spektra autizma se ponekad javlja u kombinaciji s drugim poteškoćama kao što su Downov sindrom, epilepsija, Rett sindrom ili tuberous sclerosis.

Poremećaj traje cijeli život, a razvija se nakon 16-18 mjeseci dječjeg razvoja koji do tada može biti bez teškoća. Prvi simptomi uglavnom se primjećuju prije 3. godine života. Iako djeca s autizmom izgledaju kao i sva ostala djeca, ona ipak imaju znatne životne teškoće, koje postaju sve veće i izrazitije, ukoliko se što prije ne zatraži pomoć stručnjaka kako bi se dijete uključilo u odgovarajuće programe usluga u zajednici.

Znanstveno je dokazano da se ranim prepoznavanjem te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osobe s autizmom. Sve više je priča iz svijeta o autistima koji završavaju škole, fakultete i osposobljavaju se za zanimanja, no kako bi to postalo pravilo i kod nas potrebna je potpora društva.

Prema ocjeni Europskog parlamenta i Ujedinjenih naroda, osobe s poremećajem iz spektra autizma su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. Stoga je 2007. Opća skupština UN-a na sjednici održanoj 18.12.2007. prihvatila rezoluciju 62/139 na prijedlog države KATAR o obilježavanju 2. travnja kao Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Sada se već godinama podiže javna svijest o ovom poremećaju, održavaju se dobrotvorne priredbe, koncerti, igre i slično. Međutim, do danas još uvijek nema objašnjenja za tajanstveni medicinski fenomen poznat kao – autizam.

U SAD-u travanj je proglašen kao „Mjesec svjesnosti o autizmu“ što upućuje na ozbiljnost teme i sve većeg broja osoba s poremećajem iz spektra autizma.

Emisiju PUT SRCA poslušajte na linku: