Gledajući današnje mlade kako po strani ostavljaju ono duhovno, a brinu se oko financija, odjeće, izlazaka, tj materijalnih stvari, zapitam se: Što to čini današnje mlade različitima od onih prije 2000 godina, koji su s radošću primali Krista, sve ostavljali i hodili za Njim, i s Njim.

Krist nas jednako zove kao i onda, samo nas danas zaokupljaju ovozemaljske 'vrednote'. Kako Krist zove? Zove nas putem vjere, putem Biblije-svete riječi, nedjeljne mise. A mi ga ipak ne pronalazimo?!

Uostalom, najočitiji primjer Isusova zova je molitva. Svaki dan, svaki sat, minutu i sekundu mi imamo priliku za molitvu, za zahvalu, a vrlo rijetko to činimo. Isus nas je naučio najlješpu molitvu na svijetu - Oče naš, a mi ju molimo kao rutinu, a za cijelu molitvu izdvajamo dnevno ni pola sata. Molitva je stvorena za nas, nas malene, a ne za Boga. Jer, on je savršenstvo. Molitva ne mijenja Boga, ona mijenja mene, tebe, nas! Sveti Franjo nam jasno kaže: «Svaki dan odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla, onda u tom slučaju odvoji jedan sat». Govori nam o moći molitve, koja može zamijeniti svu ovozemaljsku brigu. Prema Katekizmu Katoličke Crkve molitva je: „Zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi u kušnji, kao i u radosti. Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje dobara od Boga“.

Što nas koči da budemo uzdignuti ka nebu, zanosna srca? Možda nas koči tehnologija? Skupa odjeća, obuća, mobiteli i jela koja jedemo bez da ih znamo i izgovoriti? Koči li nas umor od lažnih prijateljstava, lažnih interesa i koristi drugih ljudi? Koči li nas ta naša 'duhovna sljepoća' u tome da se saberemo, padnemo na koljena, istinski zavapimo Gospodinu da nas oslobodi od grijeha, od izopačenosti ovoga svijeta? Ovih dana je puno govora o fra Slavku Barbariću koji je za života žustro isticao značenje molitve. On kaže da je danas čovjek u velikoj opasnosti od duhovne smrti, i da nas jedino molitva od toga može spasiti. Molitva je uistinu hrana za našu dušu, i ne samo u teškim trenucima, nego i u radosnim, kad nam ništa ne fali. Ako molimo, ne moramo brinuti, ništa neće ići po našem planu, već ćemo biti sudionici Njegova plana. A ako smo u Njegovim rukama, na pravom smo mjestu. A to mjesto nam pripravlja molitva. Molitva je temelj vjere, jer, kakva je to vjera bez molitve? Bez predanja Bogu? U koga vjerujemo ako se tome svaki dan ne zahvalimo? U mnogim obiteljima danas se zaboravila vrijednost krunice, i mnoga djeca nemaju dodira s tim moćnim Božjim oružjem. Kako da se oni obrane kroz životne kušnje i napasti kad nemaju osnovu?

Molitva je preobražaj naše duše i srca, zato, mi kao Marijina dječica trebamo slijediti recept za molitvu, kojeg nam je dala Majka Terezija koja kaže:MOLITE VIŠE! To je jedini recept, drugoga nema. Ostavimo se ovozemaljskih briga. Pod križem našega Gospodina je najsigurnije. Zato, klekni u podnožje križa. Moli. I ne brini!

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 14.10.2019.
14. October 2019.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok