Molitva koja pročišćava, jača i prosvjetljuje put, poput goriva je na našem putu prema punom jedinstvu kršćana. Papa Franjo je u svojoj današnjoj twitter poruci podsjetio na važnost kontakta s Bogom, slušanja njegova Duha također što se tiče puta prema jedinstvu kojim idu kršćani.

Moliti znači slušati ono što govori Gospodin

To je točno – rekao je pater Giacomo Puglisi, ravnatelj Centra Pro Unione – molitva ne znači toliko izgovaranje molitve, koliko slušanje Božjega glasa koji čisti naše srce i naš um, dajući nam nov pogled na stvari, a potom i da budemo poslušni onomu što On želi.
Tema Molitvenoga tjedna ističe da je Bog taj koji nas spašava

„Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči (Izl 15,6)“. Ta je rečenica izabrana za temu ovogodišnjega Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana. Uzeta je iz Knjige izlaska, a izražava Mojsijevo divljenje i zahvalnost njegovu, i njegova naroda, Bogu za oslobođenje iz egipatskoga ropstva. "U čast Jahvi zapjevat ću, jer se slavom proslavio! Konja s konjanikom u more je survao. (…) Desnica tvoja, Jahve, snagom se prodiči; desnica tvoja, Jahve, raskomada dušmana. Velik si, Gospodine…“

Izbor je te rečenice, koju je izabrala jedna skupina iz Crkve na Karibima, objasnio pater Puglisi. U svojoj su povijesti imali problema s ropstvom, i htjeli su istaknuti Božje djelo oslobođenja, od kojega počinje naše kršćansko zauzimanje – rekao je p. Puglisi te dodao – Samo je Bog, naime, sposoban učiniti da nadvladamo sve vrste ropstva koja i danas činimo jedni u odnosu na druge; a mi kršćani trebamo sudjelovati u tom oslobođenju.

Napredak s pravoslavnom Crkvom

Već su učinjeni veliki koraci prema punom jedinstvu. Primjerice, između Katoličke Crkve i pravoslavne, postignuto je zajedničko zauzimanje za očuvanje stvorenoga. Riječ je o osjetljivosti – objasnio je p. Puglisi – koja proizlazi iz zajedničke vjere u Boga-Trojstvo koji stvara, spašava i posvećuje, i nastavlja to činiti u svemu stvorenom koje je ostavio nama da se brinemo o njemu.

Intenzivirani dijalog s luteranima

Prošle je godine obilježena 500. obljetnica luteranske reformacije, a to je bila prigoda za Katoličku Crkvu da istakne pozitivne vidike reformacije, te da proširi dijalog s Luteranskom Crkvom. Uspostavljeni je odnos poticaj za budući napredak u kojemu će dvije Crkve sve više zajedno naviještati zajedničke istine vjere. Ali, ne samo s luteranima; pater Puglisi je, naime, istaknuo i poboljšanje odnosa s anglikancima, reformistima, metodistima, pentekostalcima i evangelicima. Imam pozitivno mišljenje o koracima učinjenima uz pomoć Duha Svetoga, i s kojima ćemo nastaviti slušajući samoga Boga – kazao je p. Puglisi.

Što je Centar Pro Unione?

Centar se rađa prije 50 godina – objasnio je p. Puglisi – praktički usporedno s Drugim vatikanskim saborom. Riječ je o centru za istraživanje i dijalog, mjestu na kojemu se kršćani mogu susresti i nastaviti razgovarati na neformalnoj razini, te također utvrditi zajednički učinjene korake. Centrom upravlja moja redovnička zajednica Atonement, ustanovljena na pravilima svetoga Franje, koja nastaje upravo s ekumenskim pozivom, jer ju je osnovao sluga Božji pater Paul Wattson, koji je 1908. godine predložio Tjedan molitve za jedinstvo kršćana. Stoga je dio našega zvanja promicati molitvu, i to ne samo molitvu, nego ponajviše korake uzajamnoga punog zajedništva među kršćanskim Crkvama – istaknuo je p. Puglisi.

loading...
Osmrtnice ba

Zanima te i ovo?
Započeli radovi na izgradnji javnog WC-a pod Križevcem
16. July 2019.

Medjugorje-info.com uses cookies to improve functionality of website and to adjust advertising system.