Veliki broj ostatka kršćana u Qaraqoshu na sjeveru Iraka, u subotu 6. ožujka, uoči dolaska pape Franje k njima okupili su se masovno na zajedničko bdjenje.

Qaraqosh je gradić blizu Mosula (nedaleko biblijske Ninive Jone proroka) u kojem žive siro-katolici, kaldejski katolici, asirski i siro-jakobitski kršćani koji još govore dijalektom Isusova aramejskog jezika. Premda pripadaju različitim obredima i Crkvama, od kojih su neke katoličke a neke staroistočne, drže se zajedno u nadi boljeg sutra i s velikom nadom dočekuju papu Franju koji će ih pohoditi u nedjelju 7. ožujka i služiti Božansku liturgiju na većinskom istočno-sirskom ili kaldejskom obredu.

Mnogi su u bijegu od terorizma tzv. Islamske države došli u taj gradić sa svih strana sjevernog Iraka i Sirije i unatoč svemu ostali tu živjeti, dok su mnogi pobjegli u zemlje zapadne Europe. U blizini Qaraqosha nalaze se povijesni sirski samostani kao i svetište s grobom Jone proroka koji je u ratnim operacijama razrušen.

Ostavljeni od ostatka svijeta, oni su se sami organizirali u obrani svojih domova i crkava. To je područje u počecima Crkve bila domovina nekih velikih crkvenih otaca, kao što je crkveni naučitelj sv. Efrem Sirski (306-373) i teoloških škola u gradovima Edessi i Nisibisu.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Ukrajinski hodočasnici kroz cijeli travanj u Međugorju
23. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.