Marin Kaporelo gostovao na Verbumovu "Susretu s autorom" u Knjižari sv. Frane u Splitu 29. rujna

U Knjižari sv. Frane u Splitu 29. rujna gost Verbumova "Susreta s autorom" bio je Marin Kapor Kaporelo, osnivač i predsjednik muškog vokalnog sastava Cantores Maruli te autor više projekata među kojima "Priča o Marku Maruliću", "Jadransko glagoljanje" te "Meštrovićeva pasija".

Iako formalno vezan uz sektor financija u kojima radi dugi niz godina, kao i studij javne uprave koji je završio na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Splitu, Kaporelo je javnosti poznat uglavnom po radu na polju kulture, osobito na području očuvanja kulturne baštine, o čemu svjedoče i projekti na kojima je radio.

Kaporelo je s pjevanjem započeo rano, ali su njegov glazbeni razvoj obilježila dva sastava: zbor Brodosplit u kojem je pjevao 12 godina te muški vokalni sastav Cantores Maruli koji je osnovao 2007. godine, a koji svojim glazbenim izričajem donosi veliku novost na glazbenu scenu. U autorskom smislu njegov rad obilježava upravo izvođenje i promicanje sakralnog stvaralaštva, te očuvanje baštinskih spomenika kulture, realiziranih kroz vrijedne projekte s kolegama iz sastava Cantores Maruli koji djeluje pod umjetničkim vodstvom mo. Blaženka Juračića.

Svojim izvedbama dirnuli su srca publike u domovini i inozemstvu, što govori o univerzalnosti glazbenoga jezika kojim je moguće i pripovijedati o nekim od najznačajnijih događanja i likova nacionalne povijesti, poput Marulića i Meštrovića koji su svojim radom obilježili vrijeme u kojem su živjeli, a o čemu svjedoče i brojni izvori i svjedočanstva njihovih suvremenika. I to je bio poticaj Kaporelu da ukaže na važnost tradicije i aktualnost misli ovih znamenitih autora.

Nije slučajno što je sastav Cantores Maruli dobio naslov upravo po ocu hrvatske književnosti – Marku Maruliću. Kao "Marulićevi pjevači" upravo svojim prvim realiziranim projektom "Priča o Marku Maruliću" donose osam glazbenih slika koje daju svoj doprinos doživljaju ovoga velikana, a kao naratori s njima su na projektu sudjelovali pjesnikinja Marina Čapalija te glumac Zlatko Crnković, kojem je to bila posljednja suradnja ove vrste prije nego je preminuo. Zabilježene na nosaču zvuka, ove glazbene slike upotpunjene recitalima, ostaju kao jedinstven prinos očuvanju spomena na Marka Marulića, za što je autor Marin Kaporelo i njegov sastav Cantores Maruli nagrađen nagradom "Umjetnik naroda moga". Osvrćući se na to Kaporelo je ovom prigodom istaknuo kako je to bio tek skromni doprinos i vraćanje duga Maruliću, čiji naziv sastav ponosno nosi. 

Među vrijedne projekte, svakako spada i onaj "Jadransko glagoljanje", koji još uvijek nisu uspjeli realizirati kao nosač zvuka, a u sklopu tog projekta izvode napjeve od gregorijanskoga i glagoljaškoga pjevanja do glazbe suvremenog autora Igora Kuljerića donoseći u glazbenom smislu pregled 10 stoljeća glazbe.

Njihov posljednji projekt "Meštrovićeva pasija" realiziran je u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića, a donosi 30 glazbenik slika i recitala koje naizmjenično izvode Cantores Maruli i prvak drame HNK Trpimir Jurkić. Cilj ovoga projekta je glazbom i odabranim stihovima, predstaviti djelo Ivana Meštrovića koje se nalazi na lokaciji Kaštilac-Crikvine, tj. ciklus rezbarija koje prate život Isusa iz Nazareta. U glazbenom dijelu uklopljeni su gregorijanski korali, glagoljaški napjevi iz Splita i okolice te suvremena djela nastala na tom tragu, a zajedno otkrivaju nepoznatoga Meštrovića.

Na "Susretu s autorom", kojim je moderirala Jelena Hrgović, Kaporelo je istaknuo kako mu je bilo veliko zadovoljstvo raditi na ovom projektu i proniknuti u bogatu ostavštinu Meštrovića poznatijeg kao kipara nego li po pisanoj riječi, a upravo ta pisana ostavština čuva vrijedne bisere i gotovo proročanske zapise o budućnosti umjetnika i kulture u svijetu opterećenom materijalnim, koje je za ovu prigodu Kaporelo pred publikom i pročitao.

Ostajući predani očuvanju baštine Kaporelo i Cantores Maruli pripremaju vrijedne projekte među kojima su i onaj o povijesnim temeljima stare Salone kao i onaj o vrijednim glazbenim djelima zapisanim u arhivu samostana Male braće u Dubrovniku na kojem u istraživačkom smislu radi Jelica Valjalo Kaporelo, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, koja se sastavu pridružila kao stručna suradnica. Marin Kaporelo upravo je u njoj pronašao i životnu i bračnu suputnicu s kojom dijeli privatne i profesionalne izazove, pa je i realizacija ovakvih umjetničkim projekata, zahvaljujući zajedničkim snagama uspješnija.