2. DAN MLADIFESTA – snažna kateheza fra Joze Grbeša, Hercegovačkog provincijala

Na 33. Mladifestu koji se odvija pod geslom ”Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30) sudjeluju mladi iz preko sedamdeset zemalja svijeta te oko desetak biskupa, a zemlje iz kojih su hodočasnici ovih dana pristigli u Međugorje su: Albanija, Angola, Argentina, Australija, Austrija, Bjelorusija, Belgija, Benin, Bosna i Hercegovina, Brazil, Zelenortski Otoci, Kanada, Kamerun, Kolumbija, Kongo, Obala Bjelokosti, Hrvatska, Češka, Danska, Salvador, Engleska, Eritreja, Francuska, Gabon, Guadalupe, Gvatemala, Izrael, Honduras, Mađarska, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Kirgistan, Latvija, Libanon, Litva, Madagaskar, Meksiko, Moldavija, Nikaragva, Nizozemska, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Škotska, Senegal, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tahiti, Ujedinjeno Kraljevstvo, Urugvaj, Sjedinjenje Američke Države, Ukrajina, Vatikan, Venezuela, Vijetnam, Wales, Srednja Afrika, Ekvador, Njemačka, Reunion, Maritnique, Norveška, Panama, Paragvaj…

MOLITVA KRUNICE NA BRDU UKAZANJA

Drugog dana 33. Festivala mladih u Međugorju program počinje najranije. Naime, od prije nekoliko godina uvedeno je da prvi pravi dan Mladifesta započinje zajedničkom molitvom krunice u 6,00 sati na Brdu ukazanja. Tako se zatvara sveti trokut Međugorja: Podbrdo – na kojem se objavljuje Gospa - postaje mjesto početka Mladifesta, župna crkva koja je posvećena sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika, mjesto je održavanja programa, a Križevac – mjesto posvećeno Kristu Otkupitelju, mjesto je završetka Mladifesta. Molitvu krunice sa stotinama hodočasnika svih dobnih skupina predvodio je fra Marinko Šakota i vidjelac Ivan Dragičević.

Fra Marinko je na početku pozdravio sve prisutne te mlade posebno pozvao da srca otvore kroz molitvu Gospodinu na što nas Gospa sve ove godine poziva u Međugorju.

JUTARNJI PROGRAM

Jutarnji program započeo je molitvom u 9,00 sati i duhovnim nagovorom o molitvi koji je vodio fra Marinko Šakota. Nakon toga je uslijedila KATEHEZA koju je održao fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

KATEHEZA

FRA JOZO GRBEŠ: LJUBAV - RADIKALNA JEDNOSTAVNOST KRŠĆANSKE PORUKE

Fra Jozinu katehezu trebalo bi doista poslušati u cijelosti ako je to moguće, jer se u svakoj njegovoj rečenici krije jedan biser mudrosti. Na jednostavan a duboki način otkrivao je misterij kršćanskog života i poslanja na način koji je pokazivao kako je njegova duša već kušala taj Misterij. Tako je između ostalog kazao:

„Sve je zapravo jednostavno. To jednostavno govori isključivo o Veličanstvenome. I da to Veličanstveno u svakodnevnom životu možemo pronaći isključivo u jednostavnom. Nemojte me krivo shvatiti, ali ja mislim da smo mi kao kršćani, kao Crkva, često puta zakomplicirali stvari, zakomplicirali Kristovu jednostavnu poruku – jednostavnu poruku jednostavnog zakona ljubavi, ili jednostavnu poruku jednostavnih zapovijedi, jednostavnu poruku jednostavne molitve, jednostavnu poruku jednostavnog predanja, jednostavnu poruku jednostavne slobode, traženja istine… Zato nam se vratiti na početke! A taj naš jednostavni Krist nas uči što je NAJBITNIJE: da ljubav može promijeniti čovjeka. Kad vas netko voli, da dobijate snagu! Kad vi nekoga volite da imate puno hrabrosti! To je najmoćnija, najpotrebnija, najbitnija poruka koja je uvijek povratak na onu Isusovu izvornu zapovijed LJUBAVI koja je naš temelj i naša sudbina.

Na kraju ostaju vjera, ufanje i ljubav – ali najvažnija je među njima ljubav! – kaže sv. Pavao. Naše ponašanje jest oponašanje Boga. Prvo primijetite što Bog radi i onda učinite isto. A što to On radi? Čini ono što On jest: LJUBAV! Kad čovjek čini ono što čovjek JEST, onda taj konačni produkt njegova života jest LJUBAV! Ta On ne voli da se vi promijenite, nego vas voli da biste se promijenili. Ja bih to nazvao RADIKALNOM JEDNOSTAVNOŠĆU KRŠĆANSKE PORUKE.“ – kazao je fra Jozo.

Iza kateheze uslijedila su dva svjedočanstva:

1. SVJEDOČANSTVO: Maisa Arraf iz Izraela

Maisa Arraf iz Izraela članica je Marijanskog pokreta u Izraelu (Marian Movement in the Holy Lend). Ona je socijalna radnica te obiteljski i bračni terapeut. U Međugorju je bila desetak puta, od toga već 5 puta kako pjeva u internacionalnom zboru MladiFesta. Prošle godine snimila je i CD sa pjesmama klanjanja iz Međugorja na arapskom jeziku. Govorila je o svom obraćenju i što za nju znači Međugorje.

2. SVJEDOČANSTVO mons. Jana Sobila iz Ukrajine: Međugorje je duhovna bolnica svijeta

Drugo SVJEDOČANSTVO iznio je mons. Jan Sobilo, pomoćni biskup Zaporiško-kharkivske biskupije iz Ukrajine. Između ostalog je kazao: „2014. godine, počeo je rat u Ukrajini. Ja vjerujem da će Bezgrješno Srce Djevice Marije pobijediti zlo.

Rat uvijek ostavlja duboke rane na duši i posljedice uvijek budu strašne. Ali ja sam vidio hodočasnike: branitelje, udovice i djecu koji su u domovini preživjeli pakao rata – mržnju, silovanja, mučenja – koji se iz Međugorja vratili s nadom i željom u srcu da oproste drugima a neki od njih i sami sebi.

Nigdje na svijetu se tako brzo i ljekovito ne može opraštati kao što se to događa upravo ovdje. Jer je tu s nama naša nebeska Majka, Ona koja zna kako je to teško i bolno, ljudski gotovo nemoguće. Ali u Njenom naručju možemo isplakati svu bol koja je u našem srcu i predati je Isusu da On pretvori svaku suzu u vječnu nagradu i izliječi sve nemile posljedice proživljenih zlih čina.

Majka Božja djeluje na svako srce svoga djeteta koje dolazi u ovu duhovnu bolnicu – kako se Međugorje s pravom može nazvati. Koliko samo obraćenja, koliko ispovijedi, koliko okajanih grijeha i ponovnih rođenja za novi život ovdje možemo vidjeti! Koliko nade se ovdje pojavilo u ljudskim srcima i kolikim ranjenim ljudima je ovdje život ponovno dobio smisao! Osobno sam time jako duboko dirnut.“

Pozvao je mlade da se pomole za Ukrajinski narod koji krvari u ovom ratu. I na kraju su svi zajedno zapjevali ukrajinsku pjesmu Kraljici mira kao molitvu za mir u srcima, obiteljima i cijelom svijetu, a posebno za mir u Ukrajini. Ukrajinske pjevače i svirače organizirale su djevojke iz zajednice „Svjetlo Marijino“, a ispred vanjskog oltara zaviorile su ukrajinske zastave. Na kraju su dobili veliki i topli pljesak od svih prisutnih.

Jutarnji program završio je u 12 sati molitvom Anđeo Gospodnji.