Sadržaj s oznakom: 33 Mladifest

33. Mladifest 2022. završio je molitvom i sv. Misom na Križevcu u 5 sati ujutro, na blagdan Preobraženja Gospodinova 6. kolovoza, koju je predslavio fra Marinko Šakota, dosadašnji i dugogodišnji međugorski župnik od kojega se zadnje večeri Mladifesta, u petak 5. kolovoza na dirljiv način mons. Aldo Cavalli oprostio i zahvalio na dosadašnjoj službi u ime Svetog Oca i mladih cijeloga svijeta:  „Naš župnik fra Marinko će uskoro otići iz župe Međugorje, kako bi nastavio svoje poslanje u nekoj drugoj župi.

Tako je na neki način, ova peta večer Mladifesta, ovaj svojevrsni svečani kraj programa, bio ujedno i fra Marinkov oproštaj i uvođenje novog župnika i koordinatora programa fra Zvonimira Pavičića

I peti dan ovogodišnjeg 33. Međunarodnog susreta Mladih započeo je jutarnjom molitvom u 9,00 sati koju je predmolio fra Marinko Šakota. Nakon pjesme i plesa svoju katehezu održao je fra Renato Galić, mladi župni vikar na službi u Međugorju.

Popodnevni program bio je u znaku zajednice CENACOLO. Oni su imali svoje svjedočanstvo od 17,00 sati, a nakon večernje svete mise u 21,15 sati, također su imali i projekciju FILMA o Isusovom životu pod nazivom 'LA FESTA E' PER VOI' (SLAVLJE JE ZA VAS) koji su snimali zadnjih mjeseci ovdje u Međugorju i okolici.

Zaštitni znak svakog Mladifesta pa i ovog su PJESMA I PLES! 

Na Mladifest je došla grupa hodočasnika iz Slavonskog Broda. 

Najdojmljiviji trenuci Mladifesta upravo su ovi trenuci kontrasta svjetla i tame koju stvara MOLITVA PRED KRIŽEM I MEDITACIJA SA SVIJEĆAMA. 

I treći dan ovogodišnjeg 33. Međunarodnog susreta Mladih započeo je jutarnjom molitvom u 9,00 sati koju je predmolio fra Marinko Šakota i poveći broj mladih koji je ili sjedio u prvim klupama pred oltarom ili se povukao na klupe u hladovini. Ipak, kako je vrijeme odmicalo prema podnevu, unatoč tome što je postajalo sve toplije, plato ispred oltara postajao je sve ispunjeniji, rasplesaniji i nasmijaniji – moglo bi se reći da je Međugorje postalo veliki plesni podij obasjan zrakama žarkih sunčevih reflektora!

fra marinko

Objavljeno u Medjugorje | 3.8.2022.

'TVOJA KRUNICA ZA UKRAJINU'

Najveća poruka Međugorja je poziv na MIR! „MIR, MIR, MIR treba zavladati između čovjeka i čovjeka, i čovjeka i Boga!“ – odmah na početku ukazanja Gospa je poručila svrhu svog dolaska u Međugorje i nazvala se Kraljica Mira. Također nam je otkrila i najmoćnije oružje protiv rata i uništenja, a to je KRUNICA!

Drugoga dana Mladifesta, 2. kolovoza, nakon svete mise i molitve sedam Očenaša te blagoslova nabožnih predmeta, krenula je PROCESIJA sa GOSPINIM KIPOM na platou ispred vanjskog oltara. 

I popodne drugog dana Mladifesta obilježile su rijeke hodočasnika koje su se slijevale prema vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. Klupe su već prije početka programa u 17 sati bile popunjene hodočasnicima pokazujući kako se ovi mladi ljudi ne boje SUNCA! Dapače, u duhu sv. Franje zajedno sa fra Marinkom, zahvalili su Bogu na bratu Suncu i svemu onome što nam ono daje.

Na 33. Mladifestu koji se odvija pod geslom ”Učite od mene i naći ćete mir” (Mt 11, 28-30) sudjeluju mladi iz preko sedamdeset zemalja svijeta te oko desetak biskupa, a zemlje iz kojih su hodočasnici ovih dana pristigli u Međugorje su: Albanija, Angola, Argentina, Australija, Austrija, Bjelorusija, Belgija, Benin, Bosna i Hercegovina, Brazil, Zelenortski Otoci, Kanada, Kamerun, Kolumbija, Kongo, Obala Bjelokosti, Hrvatska, Češka, Danska, Salvador, Engleska, Eritreja, Francuska, Gabon, Guadalupe, Gvatemala, Izrael, Honduras, Mađarska, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Kirgistan, Latvija, Libanon, Litva, Madagaskar, Meksiko, Moldavija, Nikaragva, Nizozemska, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Škotska, Senegal, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tahiti, Ujedinjeno Kraljevstvo, Urugvaj, Sjedinjenje Američke Države, Ukrajina, Vatikan, Venezuela, Vijetnam, Wales, Srednja Afrika, Ekvador, Njemačka, Reunion, Maritnique, Norveška, Panama, Paragvaj…

I ove godine mladi će moći tijekom cijeloga trajanja Mladifesta imati priliku pisati svoje molitve, želje, zahvale i slično po platnu dugom 100 metara kojega je pripremila zajednica Cenacolo, a o njemu se brine Frama Medjugorje

Drugog dana 33. Festivala mladih u Međugorju program počinje najranije. Naime, od prije nekoliko godina uvedeno je da prvi pravi dan Mladifesta započinje zajedničkom molitvom krunice u 6,00 sati na Brdu ukazanja. 

Ponovno su se zavijorile brojne zastave ispred glavnog oltara crkve sv. Jakova, a već za vrijeme krunice u 18 sati i klupe su već bile prepune hodočasnika. U 19 sati započelo je svečano otvaranje 33. Mladifesta pjesmom „Hosana u visini“ koju je izveo međunarodni zbor i orkestar obučen u žute majice Mladifesta i animirane pokretima te tradicionalnim defileom predstavnika iz pristiglih zemalja.

Stranica 1 od 2