Mons. Petar Palić: OVDJE SAM KAKO BIH BIO MEĐU VAMA I SLUŠAO ŠTO NAM TO ISUS IMA REĆI!

Popodnevni program bio je u znaku zajednice CENACOLO. Oni su imali svoje svjedočanstvo od 17,00 sati, a nakon večernje svete mise u 21,15 sati, također su imali i projekciju FILMA o Isusovom životu pod nazivom 'LA FESTA E' PER VOI' (SLAVLJE JE ZA VAS) koji su snimali zadnjih mjeseci ovdje u Međugorju i okolici.

U 18,00 sati bila je molitva krunice, a u 19,00 sati započela je posebno iščekivana sveta misa jer ju je po prvi puta u povijesti Mladifesta predslavio lokalni biskup biskupije kojoj pripada Međugorje: mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski. U koncelebraciji s njim bili su mons. Aldo Cavalli i mons. Domenico Sigalini, umirovljeni biskup Palestrine iz Italije, još četiri biskupa te fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačke franjevačke provincije i još 524 svećenika.

33 mladifest 1

Na početku svete mise i nakon fra Marinkova pozdrava, mons. Palić je dobio dugi i topli pljesak dobrodošlice nakon kojeg se i sam zahvalio: „Dragi mladi prijatelji pozdravljam vas, braću u biskupskoj službi, draga braćo svećenici, i na osobit način zahvaljujem apostolskom vizitatoru za ovu župu Međugorje da mons. Aldu Cavalliu da s vama danas mogu slaviti ovu Euharistiju. Ovo je ujedno i trenutak ZAHVALE FRA MARINKU za sve ono što je svih ovih godina učinio služeći u ovoj mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a osobito u ovoj župi Međugorje.“ Tada je i fra Marinko dobio dugački pljesak. A mons. Petar je nastavio: „Molit ćemo i za njega, ali i za sve svećenike jer je danas spomendan sv. Ivana Vianneya, zaštitnika župnika i poniznog pastira i molit ćemo njegov zagovor za sve pastire.“

33 mladifest 3

Na početku svoje propovijedi mons. Petar Palić je kazao: „Draga braćo svećenici, dragi mladi prijatelji, svoje razmišljanje započeo bih riječima pape Franje kojima on promišlja o biskupima. U Apostolskoj pobudnici Evangelii Gaudium papa kaže da će biskup pokatkad IĆI NAPRIJED da pokaže put i održi živom nadu u narodu. Drugi će put biti jednostavno USRED SVOJIH svojom jednostavnom i milosrdnom blizinom, a u nekim će prilikama morati IĆI ZA svojim narodom da , prije svega pomogne onima koji su zaostali, ali i zato jer stado posjeduje vlastiti osjećaj za pronalaženje novih puteva.

Ja sam danas ovdje kao biskup ove biskupije kako bih bio među vama jednostavnom i milosrdnom blizinom i kako bismo zajedno poput apostola okupljeni i s Marijom, čuli što nam to Isus želi reći!“

33 mladifest 6

Na kraju svete mise toplim i dugim pljeskom mladi su opet zahvalili svojim biskupima i svećenicima na njihovoj službi i preporučili ih zagovoru sv. župnika Arškog. A mons. Palić također je pozdravio novog međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i zaželio mu uspješnu i blagoslovljenu službu služenja župljanima i hodočasnicima.