Fra Marinko Šakota: ŽIVIMO I MOLIMO SRCEM

Tako je na neki način, ova peta večer Mladifesta, ovaj svojevrsni svečani kraj programa, bio ujedno i fra Marinkov oproštaj i uvođenje novog župnika i koordinatora programa fra Zvonimira Pavičića

„Naš župnik fra Marinko će uskoro otići iz župe Međugorje, kako bi nastavio svoje poslanje u nekoj drugoj župi. Fra Marinko, u ime Svetog Oca kojega sam poslanik i u ime svih vas, vam zahvaljujem od srca za sve što ste učinili ovdje s ljubavlju, znanjem i mudrosti. Neka te Gospodin Isus uvijek prati, BDM Majka, Kraljica Mira, uvijek te zagovarala! Hvala ti fra Marinko, hvala ti, puno ti hvala!“ – mons. Aldo Cavalli toplo je izrekao oproštajne riječi u ime svih nas.

Fra Marinko Šakota: ŽIVIMO I MOLIMO SRCEM

Popodnevni program petog dana Mladifesta započeo je u 17 sati dinamičnim svjedočanstvom jednog svećenika salezijanca iz Francuske koji je posvjedočio o svom obraćenju u Međugorju i svećeničkom pozivu. Između ostalog je kaza: „Ponekad se osjećam kao Gospina papiga jer i ja neprestano kao i Ona ponavljam: MOLITE, MOLITE, MOLITE… To je GOSPIN SOS POZIV U POMOĆ. Molitva je pitanje od životne važnosti – moliti je nešto što se mora. I zato prestanimo se nazivati kršćanima ako ne molimo! To bi bilo isto kao da se nazivamo sportašima, a uopće ne vježbamo i ne treniramo ništa.“

MISNO SLAVLJE

Pjesmom 'Došli smo ti Majko draga' započelo je ovo posljednje večernje misno slavlje, 33. Mladifesta. Mogli bi reći: 'DOMAĆE' MISNO SLAVLJE jer ga je predmolio koordinator svih ovogodišnjih međunarodnih duhovnih obnova u Međugorju i međugorski župnik u odlasku fra Marinko Šakota, u koncelebraciji sa budućim međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem i fra Goranom Azinovićem, bivšim župnim vkarom u Čitluku, te mons. Aldom Cavalliem i ostalih 501 svećenika.

Prije negoli je započeo misni obred, mladi volonteri FRAME pred oltar su donijeli platno na kojem su mladi proteklih dana Festivala zapisivali svoje nakane, želje, molitve, misli…

„Mi smo pred Gospodinom! – ovaj liturgiski pozdrav Gospodin s vama – je puno više od pozdrava, to je poziv da postanemo svjesni da je Gospodin s nama i da smo mi pred Njim – započeo je fra Marinko misno slavlje pozvavši mlade da se pokaju i otvore svoja srca za susret s Gospodinom.

Dragi mladi prijatelji, pred nama je bio moto Mladifesta „Učite od mene i naći ćete mir!“ (Mt 11, 28-30) Što znači učiti od Isusa? To znači dvoje:

1) Da učimo od osobe Isusa Krista! Jer danas nas mnogi mediji i ideologije žele učiti o drugim stvarima, krivim putovima…

2) Upoznavati Isusa, a to možemo na dva načina: izvanjski i iznutra! Mi moramo upoznati Isusa iznutra – a to znači UPOZNATI ISUSOVO SRCE! Možemo slaviti Euharistiju, možemo moliti, a to raditi samo izvanjski, bez da to radimo srcem!

Kako upoznati Isusovo srce – pitao se fra Marinko, pa je ponudio mladima par uvjeta:

1. Imati otvoreno srce – to znači biti otvoren za ono nepoznato, neočekivano, nevjerojatno… Ovih dan asmo slušali svjedočanstva mnogih koji su imali neke svoje planove, očekivanja,,, a onda ih je Bog poveo na neki skroz drugačiji put!

2. Kad se susrećemo s Isusom, susrećemo se s paradoksom – susrećemo se s nečim neshvatljivim, besmislenim (riječ paradoks znači: suprotno mojim očekivanjima). Tako Isus kaže Tko želi život svoj spasiti, treba ga izgubiti… ili nitko ne bi očekivao da Bog pokreće svijet preko malog naroda ili malih, jednostavnih ljudi. Božji način je takav – paradoksalan. Tako se i Gospa ukazala u malom mjestu u kojem je cesta završavala, u kojem nije bilo izlaznog puta, a sada je ono mjesto čudesa i susreta ljudi iz cijeloga svijeta.

3. O srcu sve ovisi! 'Srce ima svoje razloge, koje razum ne poznaje!“ (B. Pascal) Bez srca ne možemo shvatiti milosrdnog oca koji je napravio feštu za razvratnog sina koji se vratio. To razum ne može shvatiti. Ali milosrdna ljubav može. Razum ne može shvatiti ljubav prema neprijateljima, prema križu…

4. Preobrazba srca, pretvorba srca! To je ono što je sveti Franjo doživio kad je zagrlio gubavca, kad je kazao da je sada ono što mu je bilo gorko postalo slatko.

5. Biser Isusova srca se otkriva u Euharistiji. Sakramenti su BISER! U njima se otkriva ljubav Božja. Križ je biser. Opraštanje je biser… to može razumjeti samo srce. Zato nas Gospa ovdje u Međugorju uči moliti SRCEM!

Za Međugorje postoji samo jedna opasnost, a ta je da ga se prođe mimo njega, a da ga se ne primijeti!“ – rekao je Hans Urs von Balthasar, njemački teolog. I to je naša opasnost, da ne prepoznamo bisere koji se kriju u sakramentima, Božjoj Riječi, u njima se krije BISER i trebamo paziti da ga posebno mi župljani ne zaboravimo ili ne primijetimo.

Blago vama mladi ako ste odlučili učiti od Isusa i ako ste pronašli taj biser i još više ako ste odlučili pomoći drugima da pronađu taj biser; Isusovo src!“ – završio je fra Marinko svoju propovijed snažnim pozivom mladima!

Nakon zahvale i obavijestima fra Marinko je rekao: „Što reći na kraju, nego HVALA Gospodinu Bogu i Gospi, Kraljici Mira za ovaj 33. Mladifest! Vjerujem da smo ovih dana slijedili naš moto i učili od Isusa i u njemu pronašli svoj mir. Vidimo se dogodine na 34. Mladifestu - – oprostio se sa svima fra Marinko te pozvao mlade da ujutro u pet sati budu na misnom slavlju na Križevcu, kojim će na blagdan Preobraženja Gospodnjega završiti 33. Mladifest.

OPROŠTAJ OD FRA MARINKA

Mons. Aldo Cavalli zatim je zauzeo ambon i na hrvatskom jeziku izrekao dirljivi OPROŠTAJ od dosadašnjeg župnika fra Marinka Šakote koji je svojim radom, djelom i osobom obilježio višegodišnje susrete mladih: „Naš župnik fra Marinko će uskoro otići iz župe Međugorje, kako bi nastavio svoje poslanje u nekoj drugoj župi. Fra Marinko u ime Svetog Oca kojega sam poslanik i u ime svih vas, vam zahvaljujem od srca za sve što ste učinili ovdje s ljubavlju, znanjem i mudrosti. Nek ate Gospodin isus uvijek prati, BDM, Majka, Kraljica Mira, uvijek te zagovarala! Hvala ti fra Marinko, hvala ti, puno ti hvala!“ – toplo je kazao mons. Aldo.

Vidljivo dirnut, fra Marinko ga je zagrlio i sa knedlom u grlu mogao samo reći: 'HVALA'!

Tako je na neki način, ova peta večer Mladifesta, ovaj svojevrsni svečani kraj programa, bio ujedno i fra Marinkov oproštaj i uvođenje u službu novog župnika i koordinatora programa fra Zvonimira Pavičića.

fra marinko 08

KLANJANJE, SVEĆENIČKI BLAGOSLOV I POSLANJE

Nakon mise je bilo Klanjanje pred Presvetim sakramentom, nakon kojega su svećenici ispruženih ruku na blagoslov sišli među mlade poput živih zraka Isusa, našeg Sunca. Iza toga je uslijedilo poslanje te kratki film o svemu onome što se događalo iza kulisa Mladifesta.

Označeno u