Fra Jozo Grbeš: Najbitnija je ljubav

Najveći problem našega vremena jest u PRAZNINAMA! Ispraznosti koje u nama stvaraju manjak BITNOGA i velike PRAZNINE. Pitanje prolaznoga i bitnoga je dakle PITANJE ŽIVOTA.

Bivajući svjesni prolaznoga u stvarnostima i događajima, postajemo svjesni Trajnoga. A postajući svjesni onoga što je trajno, razumjet ćemo i ono što je BITNO. I razumjet ćemo ono u nama što je BOŽANSKO.

Svaka RIJEČ je BITNA

Dragi mladi prijatelji, početak knjige Postanka, početak Ivanova Evanđelja – sadržan je u RIJEČI. S njom je sve počelo i u nama Ona postoji i mi koji smo slika Boga nevidljivoga smo isto tako stvarnost te Riječi. Svaka RIJEČ je bitna, svaka riječ pogađa negdje. Svaka riječ ima svoj smisao, dubinu i stvarnost. Ako listamo stranice Biblijskih tekstova zamijetit ćemo da u njima nema suvišnih riječi. U molitvi nema suvišnoga. Isus je svoje prijatelje naučio samo jednoj molitvi, molitvi Očenaša i u njoj nema ni jedne suvišne riječi. Od hvale imena Gospodnjega do molitve za kruh svagdašnji i mir praštanja.

Mi smo slika Božja i moramo se pitati to pitanje: ima li u našim riječima suvišnoga? Jer sve počinje s Riječju. I kada razumijemo da nema nebitnih riječi i kada se riješimo nebitnih riječi, onda je jednostavno rješavati se svega onoga što je u našem životu suvišno: suvišne hrane, suvišnog pića, robe, želja, potreba, čežnja, zahtjeva, suvišne sebičnosti… i tako nam suvišno-nebitno neće nikada zamagliti BITNO.

Ako se uspijemo riješiti toga suvišnoga i nebitnoga, onda će nam čovjek, svaki čovjek i onaj kojeg volimo i onaj kojeg ne volimo i onaj koji nam ide na živce i onaj s kojim volimo provoditi vrijeme: bit će nam BITAN. Ako nije tako, onda čovjek ostane u vječnom krugu suvišnih ljudi, života i stvari.

Ja bih to nazvao: OTAJSTVO BITNOGA!

Zašto? Naša civilizacija je pokušala dokinuti OTAJSTVO, MISTERIJ, BOŽANSKO U ČOVJEKU I SVIJETU. Pokušala je dokinuti otajstvo i onda je postala VULGARNA, ostala je bez dimenzije SVETOGA. I događa nam se onda da vulgarnost i sekularnost bez svetoga stvaraju temelje za ISPRAZNOST.

Dragi prijatelji, zato nam se vratiti na početke našeg vjerovanja, na tekstove vječnoga života, zato nam se vratiti negdje na početke da bismo razumjeli naš kršćanski DNK. Da bi znali zapravo tko smo, odakle smo, zašto smo tu i koga ćemo to slijediti, koje ćemo kreposti slijediti.

Ovo otajstvo bitnoga nam govori kako su veličanstvene stvarnosti savršeno jednostavne.

VELIČANSTVENOST U JEDNOSTAVNOM

Sve je zapravo jednostavno. To jednostavno govori isključivo o Veličanstvenom. I da to Veličanstveno u svakodnevnom životu možemo pronaći isključivo u jednostavnom. Nemojte me krivo shvatiti, ali ja mislim da smo mi kao kršćani, kao Crkva, često puta zakomplicirali stvari, zakomplicirali Kristovu jednostavnu poruku – jednostavnu poruku jednostavnog zakona ljubavi, ili jednostavnu poruku jednostavnih zapovijedi, jednostavnu poruku jednostavne molitve, jednostavnu poruku jednostavnog predanja, jednostavnu poruku jednostavne slobode, traženja istine…

POČETAK I KRAJ SVEGA JEST LJUBAV

Zato nam se vratiti na početke! A taj naš jednostavni Krist nas uči što je NAJBITNIJE: da ljubav može promijeniti čovjeka. Kad vas netko voli, da dobijate snagu! Kad vi nekoga volite da imate puno hrabrosti! To je najmoćnija, najpotrebnija, najbitnija poruka koja je uvijek povratak na onu Isusovu izvornu zapovijed LJUBAVI koja je naš temelj i naša sudbina.

Na kraju ostaju vjera, ufanje i ljubav – ali najvažnija je među njima ljubav! – kaže sv. Pavao. Naše ponašanje jest oponašanje Boga. Prvo primijetite što Bog radi i onda učinite isto. A što to On radi? Čini ono što On jest: LJUBAV! Kad čovjek čini ono što čovjek JEST, onda taj konačni produkt njegova života jest LJUBAV! Ta On vas ne želi promijeniti kako bi vas volio, nego vas voli kako bi se vi promijenili. Ja bih to nazvao radikalnom jednostavnošću kršćanske poruke.“ – kazao je u svojoj katehezi mladima na Mladifestu fra Jozo.