Svetkovina Tijelova svečano proslavljena u Međugorju

Ovogodišnja svetkovina Tijelova vjerojatno će se više pamtiti po vatikanskom priopćenju imenovanja mons. Henryka Hosera S.A.C. za apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje.

Svakako je znakovit odabir trenutka objave. Očekivalo se da će papa Franjo učiniti novi korak na neki marijanski blagdan, međutim, sa svetkovinom Tijelova kao da je još više došla do izražaja kristocentričnost Marijine poruke: „po Mariji k Isusu!“ To još više možemo iščitati u objašnjenju simbolike Tijelova.  Blagdan koji nazivamo Tijelovo svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Slavi se u četvrtak po blagdanu Presvetog Trojstva. Slavlje Tijelova je veliki javni bogoštovni čin kojim se časti euharistija, sakrament u kojem je Gospodin prisutan i izvan slavlja, da bi bio uvijek s nama, svakoga sata i svakoga dana, tumačio je Benedikt XVI. Njegov prethodnik Ivan Pavao II. istaknuo je pak da je to “blagdan radosti zbog čudesnog dara Kruha s kojim je Krist povezao svoje obećanje života vječnoga: Kruh koji je zaista njegovo Tijelo, to jest njegova čovječnost, po kojemu Bog posvećuje srca, osobe, zajednice, narode i cijeli svemir. Euharistija postaje tako načelo novoga čovječanstva i obnovljenog svijeta, koji će se potpuno očitovati na kraju povijesti.

Već sada ipak raste kao sjeme i kvasac kraljevstva Božjega. Prepoznatljiva oznaka novoga čovječanstva koje je Krist otkupio jest punina bratske ljubavi. Doista, Euharistija je u pravom smislu riječi sakrament ljubavi, shvaćene kao sebedarje. Bez duhovne hrane koja proizlazi iz Tijela i Krvi Kristove, ljudska ljubav ostaje uvijek ukaljana sebičnošću. Zajedništvo s Kruhom nebeskim, stoga, obraća srca i ulijeva u njih sposobnost ljubiti kao što je nas ljubio Isus. Zar nije sve ovo sažetak cjelokupnih Gospinih poruka ovdje u Međugorju!!!! U međugorskoj župi svete mise su slavljene u župnoj crkvi u Međugorju u 7, 11 i 18 sati.

Nakon večernje svete mise upriličena je vrlo svečana procesija s Presvetim. Procesija je išla od crkve sv. Jakova ulicom Pape Ivana Pavla II, potom ulicom dr. Franje Tuđmana, Vukovarskom, ulicom fra Slavka Barbarića do Gospina Trga. Bili su prisutni mnogobrojni svećenici i još brojniji vjernički puk. Hodalo se u molitvi i pjesmi. Na „određenim stajalištima“ stanovnici su pripremili lijepo uređene oltare na kojima se zastalo, izmolilo i poklonilo Presvetom. Tako se na mističan način pokazalo kako Isus ne samo da kraljuje u svojim crkvama, nego je i Kralj našeg svakodnevnog života, svih naših životnih putova i životnih zaduženja.