Papa Franjo: Povrijediti ženu znači uvrijediti Boga

Na svetkovinu svete Marije Bogorodice Papa je istaknuo da je Marija žena koja „čuva meditirajući“, sposobna nositi se sa „skandalom jaslica“ prinoseći bol u tišini i pokazujući „generativnu“ vjeru, jer je sposobna povezivati lijepe i ružne stvari u skladu s Božjom perspektivom

Prvoga dana u godini papa Franjo je svoje misli posvetio majčinskoj, velikodušnoj i plodonosnoj ljubavi Marijinoj. Gleda na njezino 'da', na njezinu bol pred nepravdama koje je podnio njezin Sin, na njezin primjer majke koja jednostavnim pogledom ulijeva nadu, na put ponovnoga rađanja i rasta. Na misi slavljenoj u bazilici svetoga Petra, na svetkovinu svete Marije Bogorodice, Papa je u propovijedi istaknuo da majke, žene, ne gledaju svijet da bi ga iskoristile, nego kako bi imao život; gledajući srcem, uspijevaju držati zajedno snove i konkretnost.

I dok majke daruju život, a žene čuvaju svijet, zauzmimo se svi u promicanju majki i zaštiti žena. Koliko je nasilja nad ženama! – primijetio je Papa te istaknuo – Povrijediti ženu znači uvrijediti Boga, koji je ljudskost uzeo od žene; ne od anđela nego od žene.

U svojem je razmišljanju Papa krenuo od jaslica, radosnoga znaka za pastire koji tamo pronalaze Spasitelja. Njima je to poznat predmet koji pokazuju kako nam Isus, rođen na tom mjestu ulijeva ljubav, a ne strah. Jaslice nam unaprijed pokazuju da će za nas postati hrana. I njegovo je siromaštvo dobra vijest za sve, a posebno za one koji su na rubu, za odbačene, za one koji svijetu nisu važni. Bog tamo dolazi: nema povlaštene brze staze, nema čak ni kolijevke! Evo ljepote, vidjeti ga kako leži u jaslama – napomenuo je Papa.

Marijino je duševno stanje drugačije, jer se morala nositi sa „skandalom jaslica“. Pitanje je samo jedno – rekao je Papa – Kako pomiriti slavu Svevišnjega i bijedu štale? Ali, odgovor je jednako nedvosmislen: Čuvajući i meditirajući. Marija, iako je prožeta nelagodom, ne klone duhom, ne daje oduška svojim osjećajima, nego šuti – objasnio je. Ne izabire jadanje. S jedne je strane, dakle, radost pastira, a s druge Marija koja je zamišljena.

To su dva različita ponašanja koja možemo pronaći i u sebi. Priča i čuđenje pastira podsjeća na stanje početka u vjeri. Tada je sve lako i jednostavno, raduje nas novost Boga koji ulazi u život, donoseći ozračje čuđenja u sve vidike. Dok je Marijino meditirajuće ponašanje izraz zrele, odrasle vjere, a ne početaka. Vjere koja nije tek rođena, vjere koja je postala generativna. Jer, duhovna plodnost prolazi kroz kušnje – napomenuo je Papa.

Danas nas Majka Božja uči izvući korist iz suprotnosti između očekivanja i stvarnosti, a to se događa i u vjeri. To je put križa bez kojega nema uskrsnuća, bolno rođenje koje daje život zrelijoj vjeri. Naučimo od svete Bogorodice taj stav: čuvati meditirajući. Jer, i nama se događa da moramo snositi određene „skandale jaslica“. Marija čuva, ne raspršuje, ne bira, prihvaća stvarnost, ne pokušava prikriti, preurediti život, ona čuva u svojem srcu.

Osvrnuvši se potom na drugi Marijin stav, na meditiranje, Papa je kazao da Marija uspoređuje različita iskustva, pronalazeći skrivene niti koje ih povezuju. Poniznost i moć Spasitelja, malenost i veličinu. U svojem srcu, u svojoj molitvi, ostvaruje to izvanredno djelo: povezuje lijepe i ružne stvari; ne razdvaja ih, nego ih spaja. Zbog toga je Marija majka katolištva, možemo, pretjerujući u izražavanju, reći da je zbog toga Marija katolička, jer ujedinjuje, ne razdvaja. Tako obuhvaća puni smisao, Božju perspektivu.

Marija ide tako sve do Kalvarije, meditirajući i čuvajući, čuva i meditira – rekao je Papa te dodao – Dolaze mi na pamet licā majki koje brinu o bolesnom djetetu ili onom s teškoćama. Koliko je ljubavi u njihovim očima koje, dok plaču znaju ulijevati razloge za nadu! Njihov je pogled svjestan, bez iluzija; ali dalje od boli i problema nudi širu perspektivu, perspektivu brige, ljubavi koja obnavlja nadu.

To čine majke: znaju prevladati prepreke i sukobe, znaju pobuditi mir. Sposobne su držati zajedno niti života – kazao je te istaknuo – Potrebni su nam ljudi koji su u stanju tkati niti zajedništva kako bi bile u suprotnosti s previše bodljikavih niti podjela; a Crkva je majka, Crkva je žena.

Na kraju je papa Franjo potaknuo vjernike da se stave pod zaštitu Majke Božje, ne bojeći se kušnji, u radosnoj sigurnosti da je Gospodin vjeran i zna križeve preobraziti u uskrsnuće. Pritom ih je pozvao da ustanu i zajedno, poput kršćana u Efezu, tri puta ponove zaziv „Sveta Majko Božja“.

Označeno u