Papa osnovao Povjerenstvo za nove mučenike - svjedoke vjere

U pogledu Jubileja 2025. godine, papa Franjo je odlučio osnovati pri Dikasteriju za kauze svetaca radnu skupinu koja ima za cilj izraditi popis svih onih koji su prolili svoju krv u ispovijedanju Krista u posljednjih četvrt stoljeća: „Ne smijemo ih zaboraviti“, poručuje Sveti Otac. Istraživanjem će biti obuhvaćeni pripadnici svih kršćanskih denominacija, a ne samo katolici, objavio je Vatican News.

Pismom objavljenim u srijedu 5. srpnja papa Franjo uspostavio je pri Dikasteriju za kauze svetaca Povjerenstvo za nove mučenike – svjedoke vjere, u pogledu Svete godine 2025. Radna skupina imat će zadatak izraditi popis svih onih koji su prolili krv u ispovijedanju Krista i svjedočenju evanđelja.

“Mučenici u Crkvi – piše Papa – svjedoci su nade koja izvire iz vjere u Krista i potiče istinsko milosrđe. Nada održava na životu duboko uvjerenje da je dobro jače od zla, zato što je Bog u Kristu pobijedio grijeh i smrt“. Povjerenstvo će nastaviti istraživanje, koje je već započeto prigodom Velikog jubileja 2000. godine, kako bi se utvrdilo svjedoke vjere od početka 21. stoljeća, a zatim će ono biti nastavljeno u budućnosti.

„Mučenici – objasnio je papa Franjo – pratili su život Crkve u svako doba i cvjetaju kao ‘zreli i izvrsni plod trsa Gospodnjega’ i dan-danas… Mučenici su u naše vrijeme brojniji nego u prvim stoljećima: to su biskupi, svećenici, posvećeni muškarci i žene, laici i obitelji, koji su u raznim zemljama svijeta, darivanjem vlastitoga života, pružili najveći dokaz ljubavi“. Već je sveti Ivan Pavao II. u svojoj poslanici Tertio millennio adveniente (Nadolaskom trećeg tisućljeća) potvrdio da se mora učiniti sve da baština „neznanih vojnika velike Božje stvari“ ne bude izgubljena. A 7. svibnja 2000. spomenulo se upravo tih mučenika tijekom ekumenskog slavlja na kojem su se okupili predstavnici Crkava i crkvenih zajednica iz cijeloga svijeta u Koloseju zajedno s rimskim biskupom.

To je ono što je papa Franjo više puta nazvao „ekumenizmom krvi“. „I u sljedećem Jubileju – dodao je Papa – naći ćemo se ujedinjeni na sličnom slavlju. Ova inicijativa nema namjeru uspostaviti nove kriterije za kanonsko vrednovanje mučeništva, već nastaviti započeto istraživanje u vezi onih koje se, sve do dana današnjeg, nastavlja ubijati samo zato što su kršćani”. „Radi se dakle o nastavku – objasnio je Papa – povijesne rekognicije u cilju prikupljanja svjedočanstava o životu, sve do prolijevanja krvi, tih naših sestara i braće, kako bi se sjećanje na njih istaknulo kao blago koje kršćanska zajednica čuva. To se istraživanje neće odnositi samo na Katoličku crkvu, već će se protegnuti na sve kršćanske vjeroispovijedi”.

„I u ovom našem vremenu – nastavlja se u Papinom pismu – u kojem smo svjedoci promjene epohe, kršćani nastavljaju pokazivati, u ozračjima velike opasnosti, vitalnost krštenja koje nas ujedinjuje. Nije malo, naime, onih koji, svjesni opasnosti u koje se upuštaju, očituju svoju vjeru ili sudjeluju na nedjeljnoj euharistiji. Druge se ubija u njihovu trudu i nastojanju da pruže pomoć siromašnima, u brizi za one koje je društvo odbacilo, u čuvanju i promicanju dara mira i snage oprosta. Treći su pak tihe žrtve, kao pojedinci ili u skupinama, povijesnih previranja. Svima njima veoma mnogo dugujemo i ne možemo ih zaboraviti”.

Rad Povjerenstva će stoga omogućiti da se mučenicima službeno priznatim od Crkve pridruže dokumentirana svjedočanstva – a njih je mnogo, ističe Papa – o „toj našoj braći i sestrama, unutar goleme panorame kojom se razliježe jedinstveni glas mučeništva (martyria) kršćanâ“. Povjerenstvo će se morati poslužiti „aktivnim doprinosom“ partikularnih Crkava, redovničkih ustanova i svih drugih kršćanskih stvarnosti.

„U svijetu u kojem se ponekad čini da zlo prevladava – zaključio je papa Franjo – siguran sam da će izrada ovog Popisa, također u kontekstu sada već skorog Jubileja, pomoći vjernicima da i doba u kojem živimo čitaju u svjetlu Uskrsa, crpeći iz škrinje take velikodušne vjernosti Kristu razloge života i dobra“.

Označeno u