BLAŽ Enology u Međugorju 1. rujna

Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology za ovu godinu odavno se već priprema, a organizatori su objavili dio bogatog programa i datum održavanja. Najveći i najznačajniji hercegovački vinski blagdan, u čast autohtonih hercegovačkih sorti blatine i žilavke, održat će se u petak 1. rujna uz bazene u Sportskom centru Circle International.

Na ovogodišnjem sedmom BLAŽ Enology festivalu sudjelovat će 25 hercegovačkih vinara te kao gost i vinar iz Hrvatske, koji će predstaviti svoja vina.

Uz najbolje plodove vinove loze, na BLAŽ-u će se predstaviti i najbolji plodovi maslina, biljke koja sve više uz lozu, osvaja Hercegovinu, a maslinare okuplja kroz Hercegovačku udrugu uljara i maslinara koji će prezentirati najbolje od svojih plodova, kao i drugi gosti gastro kutka Karliko, Puđa sir, Mljekara Livno…

Sve to u odličnu hranu prikladnu vrhunskim vinima ujedinit će ovogodišnji BLAŽ chef Danijel Biokšić.Na ovom događaju koji je već postao i tradicionalni sudjeluje više od tisuću posjetitelja, a ove godine zabavljat će ih sestre Ivana i Marija Husar, klapa Sebenico…

Udruga BLAŽ uz predstavljanje vina, radi i na poboljšanju hercegovačkih vina pa će u sklopu BLAŽ-a vinari imati priliku razgovarati s jednim od najboljih hrvatskih sommeliera Sinišom Lasanom, koji će kušati njihova vina i dati im možebitne savjete za poboljšanje kvalitete i ovako kvalitetnih vina.

Svi oni koji žele znati više o vinima i kulturi pijenja ovog plemenitog pića moći će saznati i svoje znanje unaprijediti na tečaju sommelierstva koji će se u sklopu BLAŽ Enology performansa održati tijekom kolovoza.

Nakon što sve to završi, nije kraj jer su iz BLAŽ-a organizirali i predavanje dr. sc. Caroline Gilby koje je predviđeno za listopad. Ona je konzultant koji već dugi niz godina piše o vinima, posebno se specijalizirala za vina srednje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter u Londonu koji se smatra vinskom olimpijadom, a na njemu su, posebno ove godine, uspješne bile i hercegovačke autohtone sorte blatina i žilavka koje ćete imati priliku kušati prve rujanske večeri u Sportskom centru Circle International u Međugorju.

brotnjo.info