3 razloga zbog kojih je Isus plakao

Zapisani su u Bibliji...

Postoje samo tri različite prilike božanskih suza koje su zabilježene u Novom zavjetu.

Isus je utjelovljenjem preuzeo ljudsku narav i prihvatio sve osjećaje koje ljudi proživljavaju u životu . To se jasno pokazuje u evanđeljima jer Isus pokazuje osjećaje radosti, ljutnje i tuge.

Evanđelja posebno ističu tri prilike kad je Isus prolio suze. Ovo nisu bili jedini slučajevi kad je Isus plakao tijekom svog života, ali daju nam uvid u određene događaje koji su dotakli Isusovo srce, piše Aleteia

 1. 

ISUS JE ZAPLAKAO VIDJEVŠI TJESKOBU ONIH KOJE VOLI.

Kada je Marija ugledala Isusa pala je ničice pred njegove noge govoreći mu: “Gospodine, da si bio ovdje, moj brat ne bi umro." Kad ju je Isus vidio kako plače, a Židovi koji su došli s njom također plaču, bio je duboko dirnut i uznemiren; i rekao: “Gdje ste ga položili?” Rekli su mu: “Gospode, dođi i vidi.” Isus je plakao. Tako su Židovi rekli: “Pogledajte kako ga je ljubio!” (Ivan 11: 32-26) U ovoj epizodi Isus plače nakon što je vidio kako plaču oni koje voli i nakon što je svjedočio grobu Lazara, bliskog prijatelja. Trebao bi nas podsjećati na ljubav koju Bog ima prema nama, svojim usvojenim sinovima i kćerima i na to kako ga boli kad vidi kako patimo. Isus pokazuje istinsko suosjećanje i pati s prijateljima, plačući pri pogledu na tako težak prizor. Pa ipak, u tami je svjetlost, a Isus pretvara suze tuge u suze radosnice kad uskrisuje Lazara iz mrtvih.

 2. 

ISUS JE ZAPLAKAO KAD JE VIDIO GRIJEHE ČOVJEČANSTVA.

„O Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su tebi poslani! Koliko li puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao kvočka piliće pod krila i ne htjedoste! (Luka 13:34).

Kad se približio i ugledao grad, zaplakao je nad njim govoreći: ” O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima.” (Luka 19: 41-42)

Isus je vidio grad Jeruzalem i prizor ga je doveo do suza. To je zato što vidi grijehe prošlosti i budućnosti i to mu slama srce. Kao oca koji voli, Bog mrzi vidjeti kako se okrećemo od njega i silno nas želi privinuti k sebi. Međutim, odbijamo taj zagrljaj i slijedimo svoje putove. Naši grijesi natjerali su Isusa da plače, ali dobra vijest je da je Isus uvijek tu i da nas čeka raširenih ruku.
Naši grijesi natjeraju Isusa da plače, ali dobra vijest je da je Isus uvijek tu da nam vrati dobrodošlicu i čini to raširenih ruku.

 3. 

ISUS JE PROLIJEVAO SUZE KADA SE MOLIO U GETSEMANSKOM VRTU PRIJE SVOJEG RASPEĆA

“On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bî uslišan zbog svoje predanosti”(Hebrejima 5: 7)

U poslanici Hebrejima zapisano je u ovom slučaju da su suze vezane uz autentičnu molitvu koju Bog čuje. Iako nije uvijek potrebno plakati tijekom molitve, ono naglašava stvarnost da Bog želi "skrušeno srce". Želi da naše molitve budu izraz onoga što jesmo, a ne samo ono što se nalazi na površini. Drugim riječima, molitva bi trebala obuhvaćati cijelo naše biće, čak i moliti se svojim osjećajima, dopuštajući Bogu da ulazi u svaki aspekt našega života.

Preveo i priredio medjugorje-info.com

Označeno u