7 tajna Euharistije

Za štovatelje Božjega milosrđa let 1549 služi kao još jedan dokaz da Gospodin drži svoja obećanja.

Čudo na rijeci Hudson.

Vjerojatno ste čuli o prisilnom slijetanju zrakoplova, na letu 1549, u rijeku Hudson, koje se zbilo 15. siječnja 2009. godine. Nitko nije ozbiljno ozlijeđen. U povijesti avijacije nije zabilježeno da je ijedan putnički zrakoplov bez žrtava prisilno sletio na vodu.

cudo-na-rijeci-hudson.jpg

Fred Beretta bio je jedan od sto pedeset i pet putnika zrakoplova koji je s njujorške zračne luke La Guardia poletio prema gradu Charlotteu. Devedeset sekunda nakon polijetanja jato divljih gusaka zabilo se u zrakoplov, motori su se zapalili i letjelica je naglo počela gubiti visinu. U zrakoplovu je zavladala sablasna tišina. Fred se grozničavo uhvatio za rukohvate svoje sjedalice, srce mu je stalo snažno lupati… Razmišljao je o svojoj obitelji – o ženi i četvero djece. Razmišljao je o Bogu, o smrti, a proletjela mu je i misao o Isusovu posebnom obećanju o kojemu je pročitao dan ranije.

„Putnici, pripremite se za snažan udar!“ – čuo je pilota.

„Što je Isus obećao?“ Naglo se prisjetio posljednjeg odlomka što ga je pročitao dan ranije u svojoj hotelskoj sobi. Isus je rekao Faustini: „U tri sata zazivaj moje milosrđe... To je čas velikog milosrđa svijetu... U tom času ne uskraćujem ništa duši koja me moli po mojoj muci.“ (Dnevnik sv. Faustine, 1320)

I kako je kroz prozor letjelice uočio da se spuštaju u rijeku,pogledao je na sat. Bilo je 15. 30 – sat Božjega milosrđa.

Možda nikad ne bismo čuli priču Freda Berrette koji je bio u tom avionu da nije Vinnyja Flynna. Nakon pada zrakoplova,Fred se elektronskim putem zahvalio Vinnyju Flynnu, piscu knjige Sedam tajna euharistije. Pročitavši nevjerojatno svjedočanstvo, Vinny je pozvao čitavu obitelj u Nacionalno svetište Božanskog Milosrđa u Stockbridge odakle je TV-postaja EWTN organizirala prijenos molitve krunice Božanskog milosrđa. Pjevajući molila ju je obitelj Berretta.

Zanimljivo je da je Fred Berretta prvi put čuo za Vinnyja Flynna dva sata uoči svoga sudbonosnog leta 1549.

fred-berretta-family.jpeg

15. siječnja 2009. godine Fred je imao dosta slobodnog vremena do popodnevnog leta. Bilo je podne. Ušao je u njujoršku katedralu sv. Patricka i odlučio ostati na podnevnoj misi. Nakon mise otišao je u katedralnu suvenirnicu. Privukao ga je naslov knjižice Vinnyja Flynna Sedam tajna euharistije. Osim te knjižice, Fred je kupio i škapular svetog Mihaela.

Kasnije je ispričao: „Ušao sam u taksi i odvezao se na aerodrom.Let je bio odgođen za petnaest minuta pa sam sjeo i počeo čitati knjižicu. Posve me je obuzela. Kad sam se smjestio u zrakoplovu nastavio sam je čitati. Kad smo poletjeli, sklopio sam oči i stao razmišljati o onom što sam pročitao. Onda sam čuo udar u zrakoplov, pa eksploziju od čega se letjelica strašno zatresla. Iz kabine su se čuli povici. Putnici su se samo pogledavali. Ništa se nije moglo reći. Znao sam da mi preostaje jedino molitva.“

I sam pilot, brzo je shvatio da će Airbus 320 težak sedamdeset i tri tone uskoro pasti na jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu brzinom od oko 200 km na sat, te da su šanse za preživljavanje nikakve. Razmišljao je o svojoj obitelji i kako će ih njegova smrt strašno pogoditi. I ta mu je misao u tim trenutcima bila najteža.

Zatim se javila i misao o tome što je sve te protekle godine bila prepreka na njegovu putu dubljeg zaranjanja u vjeru. Zaključio je da se radilo o pouzdanju. Nije ga imao u dovoljnoj mjeri. Nikada. Nekad je vjerovao da će mu novac donijeti sigurnost i duševni mir.

Sklopio je oči i razmišljao o vjeri na svom sjedalu 16 A u zrakoplovu. Shvatio je kako je Bog stvaran, kako nas ljubi i kako želi da mu se okrenemo s pouzdanjem. A to se dogodilo upravo u satu Božanskog milosrđa, u trenutcima kad je smrt bila neizbježna. On se uistinu - prvi put u svom životu - pouzdao u Gospodina!

Zanimljivo je da je dan prije u svojoj torbi pronašao knjižicu Krunica Božanskog milosrđa. Prisjetio se da ju je gurnuo u torbu još prije nekoliko godina i da je tu krunicu čak u nekoliko navrata i molio. Ali toga dana, 14. siječnja 2009. godine, učinilo mu se da mu je ta knjižica važnija od svih drugih brošura, uputa, službenih dokumenata… Dakle, uzeo je knjižicu i izmolio krunicu Božanskom milosrđu, molitvu koju je Gospodin prenio sv. Faustini Kowalskoj tijekom niza objava tridesetih godina prošlog stoljeća, a koje su dovele do stvaranja suvremenog pokreta Božanskog milosrđa.

Molitvu je završio oko tri sata popodne, baš u vrijeme Isusove smrti na križu – u velikom satu Božjeg milosrđa. Toga će se detalja Fred sjetiti tek sutradan, u vrijeme kad se bude pripremao umrijeti. Sjetit će se i moliti krunicu Božanskog milosrđa.

Pretpostavljamo da mu je u tome pomogla i knjiga Sedam tajna euharistije, koja donosi niz citata iz Dnevnika sv. Faustine. O čemu piše Vinny Flynn u knjizi koja je Fredu Beretta pomogla da upre svoj pogled u Boga, da se u njega pouzda?
 
SEDAM TAJNA

Sedam tajna samo su početak. Vinny Flynn poziva nas da uđemo u euharistijski život, da se zbližimo s euharistijskim Isusom. Nakon ovih sedam tajna, otvorit će nam se golemo milosno blago toga svetog sakramenta.

Prva je tajna da je sveta hostija živi Isus. Vidimo li Isusove ruke pune milosnih darova koje nam želi dati?

Koncil uči da euharistija sadrži tijelo i krv, zajedno s dušom i božanstvom našeg Gospodina Isusa Krista.

Isus je u euharistiji i istovremeno u nebu, a da nije napustio nebo.

Kod pretvorbe na svetoj misi, tu je istodobno i cijelo Nebo – Presveto Trojstvo, Blažena Djevica, svi anđeli i sveti.

Kad god primamo pričest, ulazimo u zajedništvo s Presvetom Trojicom, ulazimo u njihov međusobni život ljubavi.

Još jedno veliko otajstvo – samo je jedna sveta misa, i to ona na Golgoti.

Bog živi u vječnom sada pa je svaka sveta misa posadašnjenje golgotske žrtve.

Na svetoj misi mi se pridružujemo cijelom nebu i zemlji slaveći jednu jedinu vječnu liturgiju!

Tijekom svakog slavljenja svete mise, uzdižemo se izvan vremena u vječnost da sudjelujemo s anđelima i svetima u božanskoj liturgiji koja se neprekidno slavi u nebu, dok Krist prikazuje svoju jednom zauvijek žrtvovanu žrtvu Ocu.

Svaka je sveta misa nebo na zemlji!

U samoj euharistiji sadržana su sva natprirodna čudesa.

Preko euharistije dolaze nam svi ostali darovi.

Isus nas poziva da pričešćujući se uđemo u zajedništvo s njim.

Mi treba da sebe predamo Kristu kao što se On nama predaje.On nam pričešću omogućuje da živimo u njemu.

Zato treba da se svaki put pripremimo za tako velik događaj:
- ispitom savjesti
- po potrebi treba otići na ispovijed
- treba promatrati svoju nevrijednost i zamoliti s povjerenjem Boga da nas učini zdravima
- paziti na jednosatni post koji zahtijeva Crkva
- treba paziti na to da naše ponašanje i odjeća izražavaju poštovanje, svečanost i radost toga trenutka kad nam Krist dolazi kao gost.

Potrebno je vrijeme priprave za svetu misu kao i vrijeme zahvale nakon svete mise. Sv. Marija Magdalena di Pazzi je rekla da su minute nakon svete pričesti najdragocjenije u našemu životu.

Papa Ivan Pavao II. govorio je o euharistiji kao „najvećem blagu Crkve“, pa ipak mnogi pobožni katolici imaju ograničeno razumijevanje toga moćnog sakramenta. Knjiga Sedam tajna euharistije to mijenja! Čitajući tu knjigu shvatit ćete da euharistija ne znači samo primati svetu pričest, euharistija preobražava vaš cjelokupni život!

Zasnovana na Svetom Pismu, spisima svetaca i na učenju pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. ta vas knjiga uvodi u neke od „skrivenih“ istina euharistije – istina koje su teolozi, sveci i mistici uvijek prihvaćali, ali su se one rijetko prenosile prosječnoj osobi na jednostavan i shvatljiv način.

Autor knjige Vinny Flynn nadareni je glazbenik, govornik i pisac. Rado je slušan govornik na župnim misijama, konferencijama i duhovnim vježbama na kojima govori o Božanskom milosrđu, sakramentima i Očevoj ljubavi za nas.

„Vinny Flynn uspio je učiniti ono što izbjegava većina teologa: pisati o najdubljim otajstvima vjere na jednostavan, svima razumljiv način.“
Fr. Peter Damian Fehlner, S.T.D., autor knjige Sv. Maksimilijan Kolbe: mučenik ljubavi prema bližnjemu

„Ova mala knjiga pravi je dragulj… knjiga 'koju mora pročitati' svaki katolik. U stvari, ja bih svakome preporučio tu knjigu.“
Kardinal George Pell, nadbiskup Sydneya

„Ako tražite nove uvide kojima ćete povećati svoju pobožnost prema našem Gospodinu u svetoj euharistiji, ovo je knjiga za vas, a ja vam savjetujem da kupite nekoliko primjeraka za svoje prijatelje.“
Fr. BenediCt Groeschel, C.F.R., autor knjige Psihologija duhovnog života

Knjiga 7 TAJNA EUHARISTIJE  izdana je u Biblioteci Stella Maris /stellamaris-naklada